Lezing op 16 maart 2014 van Henk van Tuinen, econoom die o.a. verbonden was aan het Centraal Bureau voor de Statistiek

Deze econoom weet dat mensen geen rationele wezens zijn en van alle kanten bewerkt worden om 'iets' af te nemen. Hij doet voorstellen om Nederland menselijker te maken.

Henk van Tuinen nam de zesde en laatste lezing in de reeks Oefenen voor een andere tijd voor zijn rekening. Hij legde in zijn verhaal een link tussen zijn in oktober 2013 verschenen Ons land kan menselijker : naar een economie die de samenleving verbetert én Nederlanders die overal in het land aan 'het oefenen zijn' om een andere (meer menselijke) samenleving tot stand te brengen.
Van Tuinen poneert een idee, dat te maken heeft met zijn kijk op de huidige samenleving. Die hij als econoom aan het einde van zijn carrière (hij is van 1946) in de eerste zes hoofdstukken ontvouwt. Hij is als econoom terecht gekomen in een bepaald (klein) kamp. Economen die tot het besef zijn gekomen dat de mens geen rationeel wezen is. Die inmiddels weten dat hersenonderzoekers en gedragspsychologen weten dat we als mens vooral gestuurd worden door onze impulsen, onbewuste, 'apenbrein', Systeem 1 of hoe je het ook wilt noemen. Een mens is geen homo economicus. Die altijd, overal dingen afweegt voor te handelen. Integendeel. Slechts heel af en toe denken we bewust na. Meestal handelen we impulsief, op 'ons gevoel'. En daar is an sich niets verkeerd aan. Alleen. Alleen constateert Henk van Tuinen terecht dat er in onze samenleving een kracht werkzaam is die daar op een gigantische manier misbruik van maakt. Hij doelt op de reclamebranche. En in haar verlengde de marketing- en PR-'industrie' die ons doorlopend bestookt met 'boodschappen'. Doe dit! Koop dat! Onderneem dat! Ook stipt hij even kort de begrippen 'framing' en 'spin' aan. Het gaat om honderden miljarden euro's. Allemaal bedoeld om ons 'iets' te laten doen. Kopen, afnemen, ondernemen.
Als tegenkracht wil Van Tuinen het 'Ontplooiingsfonds'oprichten.

 

Terug naar "Oefenen voor een andere tijd"

Terug naar Jaarthemareeks op zondag