Op zondag 19 januari 2014 hield Marli Huijer deze jaarthemalezing in de groene Engel.

In onze tijd van overvloed is het moeilijk alle verleidingen te weerstaan. Filosoof Marli Huijer bepleit dat we in ons leven meer ritme en discipline inbouwen.

Discipline : overleven in overvloed
Van Marli Huijer verscheen in oktober 2013 Discipline : overleven in overvloed. Ze spreekt als vierde in de reeks Oefenen voor een andere tijd. In 2011 verscheen Ritme : op zoek naar een terugkerende tijd. Beide titels en woorden - discipline én ritme - hebben een relatie met 'oefenende mensen'. Zeker in een tijd van overvloed.

Iedereen die oefent weet dat dit alleen zinvol is als je volhoudt. Doorzettingsvermogen hebt. Je de kracht hebt om door te zetten. Discipline.

In westerse samenlevingen heerst een overvloed aan voedsel, drank, consumptieartikelen, belevenissen en keuzemogelijkheden. Paradoxaal genoeg vraagt dat meer dan ooit om discipline. En juist daarvoor zijn we huiverig. We willen vrij en ongehoorzaam kunnen zijn. In Discipline beschrijft filosoof Marli Huijer de gevolgen van de in de jaren zestig ingezette de-disciplinering. Wij moeten opnieuw nadenken over die verfoeide discipline. Een zoektocht naar een keurslijf dat onze vrijheid juist vergroot.

Youtube - Lezing: Marli Huijer Discipline overleven in overvloed (januari 2014) (12:21)

 

Terug naar "Oefenen voor een andere tijd"

Terug naar Jaarthemareeks op zondag