Afdrukken

Pater Van Kilsdonk was een ‘kantelaar’ binnen de katholieke kerk. Zijn biograaf, Verburg, ging in op deugden en waarden van waaruit de pater handelde. Relevante deugden voor nu?

In het laatste jaar van zijn leven ontving Nederlands beroemdste pater Jan van Kilsdonk (Zeeland 1917-Amsterdam 2008) wekelijks schrijver Alex Verburg om zijn memoires te boekstaven. Deze memoires zijn verschenen onder de titel Pater van Kilsdonk : raadsman in delicate zaken : memoires.
Verburg zal deze middag ingaan op de vraag hoe pater Jan van Kilsdonk zich zou verhouden tot het jaarthema Oefenen voor een andere tijd en tot deugden die er in de 21e eeuw écht toe doen.
Jan van Kilsdonk groeide op in Brabant (Zeeland én Oijen), in een gezin van drie broers, een jonggestorven moeder, een radeloze vader en een stiefmoeder waarin hij niet veel vreugde vond. Van 1944 tot 1947 werkte hij als aalmoezenier in onder andere kamp Vught, waar veel SS'ers gevangenzaten, een periode die grote indruk op hem maakte en waarin hij, ofschoon tegen de doodstraf, toch getuige was van een executie. Daarna vertrok hij naar Amsterdam en werd er godsdienstleraar van onder anderen Huub Oosterhuis, Kees Fens, en Antoine Bodar.
Hij groeide uit tot een legendarische figuur in de Amsterdamse studentenwereld, richtte de spraakmakende Studentenekklesia op, relativeerde doodzonden als voorechtelijke seks, gaf homoparen zijn zegen, pleitte tégen het opgelegde celibaat en vóór de vrouw in het priesterambt, en uitte openlijk kritiek op het gezag in Rome, wat tot zijn afzetting leidde. Hevige protesten waren het gevolg, onder alle gezindten. Ook de politiek, in de persoon van Marga Klompé, de eerste vrouwelijke minister van Nederland, spande zich in om het Vaticaan op andere gedachten te brengen.
“Ik heb een diep schaamtegevoel tot deze Kerk te behoren,” zei Van Kilsdonk tegen Alex Verburg. “Maar dat kan alleen ontstaan als je je ook diep verbonden voelt.”

Youtube - Promo Lezing: pater van Kilsdonk als kantelaar (december 2013) (3:48)

Youtube - Lezing: Alex Verburg over Pater van Kilsdonk (december 2013) (10:16)

 

Terug naar "Oefenen voor een andere tijd"


Terug naar Jaarthemareeks op zondag