Hieronder wordt u verwezen naar citaten die her en der in kranten, tijdschriften, boeken, films, liedjes en (uiteraard) op 'het net' worden aangetroffen. Soms staan de citaten op zichzelf, maar vaker worden ze 'verbonden' met andere bronnen. Bronnen die in de collectie van de Noord Oost Brabantse Bibliotheken zijn opgenomen. De keuze is volstrekt subjectief, want uit de gigantische 'hoop' informatie die dagelijks op een bibliothecaris afkomt zouden gemakkelijk andere citaten gekozen kunnen worden.

Nr Datum Bron Titel Korte toelichting
643 29-3  Boek Sommige mythes blijven bestaan omdat ze de belangen van de mensen aan de macht beschermen; andere omdat ze vleiend voor ons zijn en de schijn van troost bieden. Op bibliotheek.nl kunt u duizenden e-books 'lenen'. Hier krijgt u zestig tips die wellicht helpen om te begrijpen in wat voor samenleving we verzeild zijn geraakt, en suggesties om in post-corona times 'dingen' anders te gaan doen.
642 26-3 Boek De Brief voor de Koning, of The Letter for the King Lezen? Of kijken?
641 23-3 NRC De grote angst is dat we straks doen alsof er niets is gebeurd. Christiaan Weijts herlas Wat op het spel staat van Philipp Blom en kwam tot een vervelende conclusie.
640 22-3 boek 'U bent populair', zei hij tegen Chaplin, 'omdat u door de massa wordt begrepen.' Matthijs de Ridder, de auteur van De eeuw van Charlie Chaplin, betoogt dat deze komiek nog steeds relevant is voor ons in de eenentwintigste eeuw
639 19-3 Medium Wat als we deze verstoring zouden gebruiken als een kans om alles los te laten wat niet essentieel is in ons leven, in ons werk en in onze institutionele routines? Een oproep van Otto Scharmer ('Theorie U') sluit aan bij een boek uit 2011, waarin Paul Gilding ons oproept om Helden uit Noodzaak te worden. Juist nu. En om na te gaan denken over post-corona tijden, en maatregelen.
638 12-3 boek Lezen ... totdat het voorbij is Tijdens onze gedwongen lockdown kun je thuis ... lezen ... totdat het voorbij is.
637 10-3 Mojo PressReader: Iedereen die geïnteresseerd is in menselijke expressie kan er iets uit halen, ongeacht hun ervaring met klassieke muziek. Bezoekers van de bibliotheek kunnen via PressReader ruim zesduizend kranten en tijdschriften lezen én downloaden om thuis verder te bekijken op mobiel of iPad.
636 6-3 bieb Ik ging naar Voorlinden om een muisje te zien In de tentoonstelling Momentum in Museum Voorlinden zit een muisje dat een parafrase voorleest van de speech uit The Great Dictator. Een verrassend actuele speech, die door meerdere kunstenaars wordt geciteerd, gebruikt.
635 22-2 boek Bas Heijne: Ga in tegen het begrijpelijke verlangen naar wat King de ‘verdovende veiligheid’ noemt. In zijn nieuwste essay Mens/Onmens roept Bas Heijne burgers die een comfortabel leven leiden op om zich af te vragen of we ons niet iets-je meer om 'de ander' zouden moeten (gaan) bekommeren. Lastige, morele vragen over o.a. broederschap. Op zondag 15 maart spreekt hij in de Groene Engel in Oss. 
634 19-2 BD Is dat zo? "We lenen tegenwoordig meer boeken uit aan andere bibliotheken dan aan klanten." In een artikel over het aankopen van cd's door de bibliotheek staat één 'verkeerde' zin. Die behoeft een toelichting.
633 17-2 bieb "Streaming heeft gewonnen!" Het was geen wedstrijd, maar streamingdiensten à la Spotify hebben 'de cd' kapot gemaakt, en fenomenen als muziekwinkels en bibliotheken die cd's uitlenen. Ook in onze regio stoppen we met het aanschaffen van nieuwe cd's, maar handhaven de collectie wel.
632 11-2 bieb Next Onder de noemer Next presenteren de samenwerkende Noord Oost Brabantse Bibliotheken regelmatig sprekers die zich uitspreken over de volgende samenleving (next society)
631 3-2 boek Onze eigen levens zullen dan even comfortabel als nietszeggend zijn. Bas Heijne roept ons in zijn nieuwste essay op niet tot onmens te verworden. Verhaal heeft raakvlakken met de 10e TrendRede, een roman van Marilou Nillesen, een muisje van Ryan Gander, staande mensen van Antony Gormley, enkele recent verschenen speelfilms & Bertrand Russell.
630 30-1 boek Ik wil niet "op de hoogte zijn". Integendeel. Ik wil begrijpen. Rolf Dobelli pleit voor een Nieuwsdieet. En meer boeken. Een prima steun in de rug voor elke bibliothecaris en bezorgde burger?
629 23-1 tv Wees deel van de oplossing. Het nieuwe jaarthema van de samenwerkende Noord Oost Brabantse Bibliotheken heeft een link met de TrendRede, de toekomstverkenners van VPRO's Tegenlicht en het gesprek over moraal in onze samenleving.
628 15-1 boek De moederbanden René den Ouden schreef in 2019 een roman over een muzikale familie uit Schijndel. Op 7 februari 2020 staan nazaten van deze familie centraal tijdens de 32e editie van Luistercafé Noordkade. De schrijver zal ook aanwezig zijn.
627 8-1 boek You can always do better (in 'De beslissende jaren twintig') Filosoof Alicja Gescinska haalde al in 2016 deze uitspraak van bluesgigant B.B. KIng. Een motto voor 'De beslissende jaren twintig'?
      Citaten uit 2019  
626 23-12 liedje Hope is a dangerous thing for a woman like me to have - But I have it Een liedje van NFR! (dé plaat van het jaar 2019) heeft een link met de 10e Trendrede en de aankomende ('beslissende'?) jaren twintig
625 18-12 bieb 32 jaar - Hoe onze omgang met muziekdragers door de jaren heen is veranderd. Op zaterdag 29 februari 2020 staan we stil bij het moment dat 32 jaar geleden de Osse bibliotheek met het uitlenen van cd's begon. Er is sindsdien veel veranderd.
624 17-12 quiz VQ2019 - Het zesde album Deelnemers aan de Veghelse Quiz (2019) moesten voor de muziekvraag zestien letters verzamelen om daarmee het antwoord te kunnen geven. Het draaide om het getal 6.
623 11-12 t net Nederlandse volwassenen lezen steeds minder vaak en met steeds minder plezier.  Een rapport van de Onderwijsraad en de Raad voor Cultuur gaat ogenschijnlijk vooral over het (gebrek aan) leesplezier van jongeren. Dat is een misverstand. Er speelt veel meer.
622 4-12 liedje Liefde laat ons nooit in de steek Voor de biopic Grace of my heart schreven Larry Klein en Tonio K Love doesn't ever fail us. Tijdens de 30e editie van Luistercafé Noordkade (over Carole King) werd het niet gespeeld, maar wel naar voren gebracht.
621 19-11 boek Dit is water in 'De beslissende jaren twintig' Koning Midas, de Titanic, piramidespellen, Pearl Harbor, soma en andere fenomen hebben een relatie met 'Dit is water'; in de jaren twintig die binnenkort beginnen,
620 13-11 NRC Bladzijden om te eten Over collectioneren in de bibliotheek, toegespitst op kookboeken.
619 12-11 boek Invloed : de zes geheimen van het overtuigen Een studie-ochtend over overtuigingspsychologie bracht een karrenvracht aan andere boeken naar boven.
618 6-11 boek Op de rand van een nieuwe tijd In het begin van 'de jaren twintig' komt het nieuwe boek van Joris Luyendijk uit. Hij spreekt in maart 2020 in theater De Lievekamp over onze uitdagingen.
617 31-10 t net Remember Nick Drake Op vrijdag 22 november staat in cultuurpodium Groene Engel Nick Drake centraal. Documentaire + live muziek. Veertig jaar geleden (in 1979) werd hij ontdekt.
616 28-10 DvhN Twee keer Datadictatuur: (ik) gooide mijn morele kompas weg De verschijning van De datadictatuur van Brittany Kaiser valt samen met een Tegenlicht-aflevering met Shoshana Zuboff en heeft een link met een boek van Jan Kuitenbrouwer en een lezing van Alex Brenninkmeijer over Moreel leiderschap in een next society
615 23-10 Trouw Ghosteen - Ik zie die liedjes als een nieuwe woning, die ik kan meubileren met mijn herinneringen.  Een muzikaal meesterwerk over liefde, leven en verlies
614 21-10 VPRO Quote van het jaar? Wees deel van de oplossing. Een Engelse architect heeft het in een Tegenlicht-aflevering over bouwen met kruislaaghout (CLT) over zijn drijfveren. Hij beroept zich op zijn ethos, zijn morele kompas.
613 20-10 Cd's * (Blackstar), Lazarus of Ghosteen Dit najaar verschijnen traditioneel 'De beste platen van 2019' én 'De beste platen van de jaren tien'. Artikel waarin u op kanshebbers attent wordt gemaakt.
612 18-10 boek Standaardwerk - Onder Oss Onlangs verscheen Onder Oss : 45 jaar archeologie in Oss, een archeologisch verhaal. Een standaardwerk voor en over Oss.
611 14-10 film Beholders - A state of life that calls for another Vier dagen lang werden tientallen documentaires gedraaid in Meierijstad; met nagesprekken met de makers. Beholders.
610 8-10 liedje TEDx Veghel #3 - A change will come our way Terugblik op de derde editie van TEDx Veghel, vrijdag 4 oktober 2019. Thema: Change.
609 1-10 FM Vrijheid als mythe: wij ontstaan door onze relaties met anderen. Hoogleraar Jos Joosten sprak in Bibliotheek Uden over Vrijheid als mythe? Daarin kwamen oude én nieuwe namen en boeken naar voren.
608 25-9 bieb Vrijheid in de literatuur: vrijheid als mythe? Donderdag 26 september spreekt hoogleraar Nederlandse letterkunde Jos Joosten in de Bibliotheek Uden over vrijheid in de literatuur. In deze brief worden 'enkele' suggesties aan hem voorgelegd.
607 24-9 t net Placeless - sereniteit en weemoed Op Placeless, de laatste cd van het Kronos Quartet, staan veertien Perzische gedichten; op muziek gezet en gezongen door Mahsa Vahdat.
606 18-9 BD Homo possibilist: de mogelijkheid aangrijpen om goed te doen, kunnen we allemaal. Tijdens de lezing van Rutger Bregman op dinsdag 17 september in theater De Lievekamp over De meeste mensen deugen kwam het woord possibilist voorbij. Hé!
605 14-9 boek Joris Luyendijk - Op de rand van een nieuwe tijd Maandag 30 maart 2020 verzorgt Joris Luyendijk een lezing over zijn nieuwe boek (dat medio januari 2020 verschijnt)
604 12-9 boek Vrijheid is ... geen geschenk, maar een keuze die werd gemaakt, en die keuze kan moeilijk zijn. Een motto uit het nieuwe boek van Margaret Atwood heeft een link met de oproep van de samenwerkende Noord Oost Brabantse Bibliotheken om een memobriefje (Vrijheid is ...) in te vullen tijdens de weken waarin we in onze regio 75 jaar bevrijding vieren.
603 4-9 t net Delpher en Homo puppy In De meeste mensen deugen komt Rutger Bregman met het mensbeeld Homo puppy. Toeval? Nee, de laatste tijd schuiven meer schrijvers nieuwe mensbeelden naar voren. Mensbeelden die je in Delpher kunt nazoeken.
602 25-8 boek homo sapiens, homo economicus, homo dignus In De onvolkomeheid van de mens & het streven naar perfectie wordt een nieuw mensbeeld naar voren geschoven én bepleit voor deze eeuw, (de) homo dignus.
601 22-8 t net Uw regio in vogelvlucht Op de website van het BHIC staan dossiers over alle gemeentes die binnen het werkgebied van de samenwerkende Noord Oost Brabantse Bibliotheken hebben bestaan - 25 stuks. Een aanzet tot de viering van het 100-jarig bestaan van Bibliotheek Oss in 2021.
600 15-8 NRC Hoe komt het toch dat de consument in ons alles ruïneert, verwoest, platbrandt, sloopt en te gronde richt wat de burger en de onderzoeker in ons dierbaar is? Een zin van Zomergast Maxim Februari heeft een link met Anne Provoost, Claudio Magris, Daan Roovers, Ece Temelkuran, Marian Donner's Zelfverwoestingsboek, Govert Buijs, Alex Brenninkmeijer, Rutger Bregmans idee dat De meeste mensen deugen en onze opgave om een nieuwe balans te vinden tussen logos, pathos en ethos. Of: een balns tussen nemen en geven.
599 5-7 t net AI is te belangrijk om over te laten aan grote techbedrijven en overheden. Jim Stolze vond dat ook en startte De Nationale AI-cursus en daar ligt een rol voor bibliotheken weggelegd
598 3-7 t net Goed nieuws: Bookaroo Vorige week werd een platform gelanceerd waar lezers boeken kunnen kopen en dat is goed nieuws voor boekhandels.
597 3-7 boek We hebben de verbeelde catastrofe nodig om ons tot nieuwe verhalen en nieuwe daden aan te zetten.  Een boek uit de veertiende eeuw - van Francesco Petrarca - is verrassend actueel.
596 26-6 boek Dolce far niente Helen Russell verzamelde voor haar boek De geluksatlas dertig begrippen in 30 landen, voorbeelden van "nationale geheimen van geluk'. Een feel good én vakantieboek.
595 25-6 t net Lees! Een oproep tot een leesoffensief Onderwijsraad en Raad voor Cultuur houden in een rapport terecht een warm pleidooi om meer werk te maken van lezen door jongeren. Leesbeleid, leesaanbod, leescultuur en meer diep lezen.
594 19-6 boek Is de verbeelding zó gedoofd dat een andere en betere wereld niet meer voorstelbaar is? Tijdens het afschrijven kwam een weinig geleend exemplaar uit 2011 naar voren, dat perfect aansluit bij veel recent gepubliceerde boeken én de tijdgeest.
593  5-6 t net 201984 - "een apocalyptische codex van onze ergste angsten" Op 8 juni is het zeventig jaar geleden dat 1984  van George Orwell verscheen. Een super actueel boek, dat een relatie heeft met slavernij, een verkruimel(en)de democratie, onze instincten, ongelijkheid en een grauwe wereld. En talloze raakvlakken heeft met het thema vrijhedi, dat we dit jaar op verschillende momenten herdenken.
592 2-6 t net MBA Oath revisited In Beeldentuin Clingenbosch kwam een oud filmpje 'bovendrijven' met daarin een beeld van Antony Gormley.
591 13-5 Boek Het waterschaap: Manfred kijkt naar de vissen, de eenden en de kikkers. Die kunnen het toch ook? Wekelijks worden nieuwe prentenboeken aan de collectie toegevoegd; zelden is dat een boek dat geschreven is door een collega.
590 2-5 Boek Het is erger dan je denkt, veel erger. De onbewoonbare aarde van David Wallace-Wells is een verontrustend boek. Niet uniek, want er waren voorgangers; en er zijn andere geluiden.
589 25-4 t net De ecologische, maatschappelijke en technologische stroomversnelling ... dwingt ons om uit onze Bourgondische comfortzone te stappen. BrabantKennis vierde haar 1e lustrum tijdens de Trendnacht. Thema: God Geld Geluk : zingeving met een Brabantse G. Een longread. Een must read voor elke ontwikkelde Brabander. Informatie, inspiratie en een richting.
588 23-4 Boek Moneyland: het zal nooit makkelijker zijn om ertegen op te treden dan nu. Ingrid Robeyns en Oliver Bullough schrijven over hetzelfde onderwerp: overdreven rijkdom en hoe dat funest op samenlevingen uitpakt.
587 17-4 t net The British Library Tot medio november kunt u in Tate Modern in Londen het kleurrijke kunstwerk 'The British Library' van Yonka Shonibare bezoeken
586 16-4 t net Verloren land: Dit is een historische trend, die de banaliteit van het kwaad verandert in het kwaad van de banaliteit. De Turkse journalist Ece Temelkuran schreef een boek over populisme: Verloren land.
585 5-4 Column A pretentious boy Voor Luistercafé Noordkade #24, waar David Bowie centraal stond; een pretentieuze jongen.
584 27-3 Boek Onzinbanen & Walk & Talk David Graeber schreef een boek over Bullshit jobs. Dat heeft een relatie met Walk & Talk, meet ups voor werkzoekenden die in de bibliotheek samenkomen.
583 21-3 Boek Pretentie: 'Doe je best' Joost de Vries schreef een boek voor iedereen die er naar streeft zijn of haar best te doen.
582 12-3 Podcast Podcast - maar als die betrokkenheid op de wereld verloren gaat dan mondt die uit in barbarij. Lex Bohlmeijer spreekt voor zijn 'Goede gesprekken' voor De Correspondent met Joke Hermsen over haar nieuwe boek 'Het tij keren'
581 11-3 Boek Identiteit kan gebruikt worden om verdeeldheid te zaaien, maar het kan tevens gebruikt worden om mensen te verenigen Over Ray & Liz (een wrange Engelse speelfilm), Francis Fukuyama's Identiteit en Joke Hermsen's 'Het tij keren'
580 9-3 Boek Next hope: 'Enthousiasme en kritisch bewustzijn, meer hebben we niet nodig' Joke Hermsen schreef een pamflet over Rosa Luxemburg en Hannah Arendt. Twee vrouwen die ondanks alles hoop houden op het vermogen van de mens om nieuwe wegen in te slaan. Met Brenda Ottjes trekt ze met dit verhaal onder de noemer Amor mundi : liefde voor de wereld dit voorjaar door het land, o.a. in Oss.
579 28-2 Boek De meeste mensen deugen In september verschijnt het nieuwste boek van Rutger Bregman. Op dinsdag 17 september spreekt hij daarover in theater De Lievekamp onder de noemer Rutger Bregman's Next idea
578 23-2 Boek Het is zijn taak te luisteren naar een reeks redelijke argumenten, zich dan terug te trekken, de zaak te overdenken en een besluit te nemen Vragen die opkwamen tijdens een door Bibliotheek Schaijk georganiseerde erursie naar het Paleis van Justitie in Den Bosch.
577 21-2 Boek Volwassenheid - vereist dat je resoluut onder ogen ziet dat je nooit de wereld zult krijgen die je wenst, maar tevens blijft weigeren met minder genoegen te nemen. Filosoof Susan Neiman sprak in Nijmegen; toevallig in een tijd waarin jongelui volwassenen voorhouden zich childish te gedragen.
576 17-2 Boek Het was een onhoorbare en onzichtbare verovering, die dag in dag uit verder oprukte en waar niemand zich tegen verweerde omdat niemand het echt doorhad. 45 jaar na publicatie treedt een ander meisje aan die (ons, verdoofde) volwassenen te hulp schiet. Ons redt van de grijze mannen die onze tijd en toekomst willen roven.
575 9-2 Boek Onttrekken of toevoegen? Meritocratie, plutocratie, oligarchie, kleptocratie en aristocratie hebben 'iets' te maken met democratie en zijn woorden die u de komende jaren vaker zult gaan horen.
574 14-2 Bieb Is vrijheid een illusie?  Jaarthema samenwerkende Noord Oost Brabantse Bibliotheken
573 26-1 Lezing Onmisbare jeugdboeken volgens Bas Maliepaard Dertig redelijk recente kinderboeken.
572 25-1 oek De docent als een vonk waarmee hij het licht in een leerling kan aansteken. Bas Maliepaard sprak over het belang van literaire jeugdboeken. Alex Boogers pleit hetzelfde voor middelbare scholieren. De linking pin? Docenten die kinderen weten te begeesteren.
571 22-1 Boek Moreel leiderschap. Het ethos geeft als het erop aankomt de doorslag. Twee boeken van twee integere heren, die bijna hun hele leven in het publieke domein hebben gewerkt, vullen elkaar als het ware aan.
570 18-1 Boek Huxleys schrikbeeld van een bevolking die te zeer gedrogeerd is door 'onverbloemde trivialiteiten' om zich als verantwoordelijke burgers in te zetten. Michiko Kakutani is pessimistisch over onze (media)wereld. Ze was niet de eerste cultuurpessimist. Maar er zijn ook optimisten.
569 13-1 NRC Wat gaat er in het hoofd om van je kind? De Disney-tekenfilm Inside Out heeft een relatie met het jaarthema Is vrijheid een illusie?
568   Boek Het is vrijwel onmogelijk om internet te gebruiken zonder zo'n kruimelspoor achter te laten. In Datadictatuur roept Jan Kuitenbrouwer ons op om ondermeer de macht van de Frightful Five te breken om een herfedeolarisering van het publieke domein te voorkomen.
567 10-1 Boek De Mulo : de carrièreschool voor het 'gewone' volk Wim Daniëls schreef een prettig leesbaar boek over de Mulo.
566 6-1 Boek In een wereld die overspoeld wordt met irrelevante informatie is helderheid macht. Een beginzin voor 2019 (van Yuval Noah Harari), een nieuwe bibliotheek en tips om de werkelijkheid te kunnen duiden.
      Citaten uit 2018  
565 21-12 Liedje Life is a slow funeral Antwoorden van de muziekvraag van de Veghelse quiz worden gekoppeld aan favoriete platen van dit jaar
564 20-12 Youtube Er zijn geen grijze gebieden als het gaat om overleven. Peter Vandermeersch (NRC) en Greta Thunberg hebben het beiden over de kleur grijs; aan de vooravond van de dag waarop - tja, zeer grijze - klimaatregelen zullen worden aangekondigd
563 19-12 t net GoT - waarin zij nobele ridderlijkheid, hoffelijkheid, menselijkheid, vriendelijkheid, hardheid, liefde, vriendschap, lafheid, moord, haat, deugd en zonde zullen vinden. Mediavist Frank Brandsma sprak over Game of Thrones in Bibliotheek Oss. Tegelijkertijd werd een verhaaladvies fantasy uitgebracht.
562 18-12 t net Openbare bibliotheek heeft als publiek instituut een onafhankelijke positie Tijdens een college vertelde een ambtenaar van het Ministerie van OC&W hoe hij het antwoord op een kamervraag over een omstreden leesboek heeft aangevlogen.
561 6-12 Bieb Next freedom en koning Midas Zondag 20 januari spreekt filosoof Lammert Kamphuis over (next) freedom. Dat heeft een link met koning Midas en Greta Thunberg.
560 5-12 t net Waarheen met de lokale pers? In de Bossche bibliotheek werd met vijf deskundigen gesproken over manieren om de regionale journalistiek te behouden, te versterken.
559 4-12 t net Greta Thunberg: En aangezien onze leiders zich als kinderen gedragen, zullen we de verantwoordelijkheid moeten nemen die ze al lang geleden hadden moeten nemen. Een Zweeds meisje maakt zich grote zorgen over hoe volwassenen het klimaatprobleem te lijf gaan en sprak op 4 december de klimaatconferentie in Katowice toe.
558 27-11 Boek Lezen. Wat een onbeschrijfelijke, dagelijks gelukkig stemmende zegen. In Wat is geluk? legt Maarten van Rossem uit waarom lezen voor hem zo belangrijk is. Sluit mooi aan bij 'de' Hebban 1000, een door veellezers samengestelde lijst met de mooiste boeken aller tijden
557 20-11 BD Next? Ik denk eerlijk gezegd dat het allemaal wel meevalt. Richard Engelfriet denkt dat het wel mee valt met die disruptie en ontwrichting. Next, hoezo!
556 19-11 t net Het gebeurt heel dikwijls dat we iets niet zien omdat het te groot is Een zin van Multatuli om te illustreren waar verzet begint. Verslag van de 22e Multatulilezing in de Grote kerk in Breda.
555 15-11 Boek Koert van Mensvoort - De tovenaar en de profeet Een boek van Charles C. Mann, een Brief aan de mensheid en een lezing over Next Food hebben met elkaar te maken.
554 14-11 DC Door een wereldtaal aan ons platform toe te voegen, kunnen we een nog beter medicijn tegen de waan van de dag voor jou zijn. Rob Wijnberg wil binnen één maand voldoende financiële toezeggingen om een Engelse editie van De Correspondent te kunnen starten.
553 30-10 Liedje 'dan denkte aan jullie mam' 'Rust' van Björn van der Doelen kan toegevoegd worden aan de begrafenismuziek-bibliotheek
552 24-9 boek Een kleine geschiedenis van Tientallen boeken zijn de laaste jaren verschenen met 'een kleine geschiedenis van' in de titel. Wie begon ermee?
551 20-9 BD “Jan Cremer komt er bij mij niet in” Op 20 september 1968 werd De Lievekamp geopend. De toenmalige directrice werd in een special van het Brabants Dagblad aan het woord gelaten.
550  15-9  DC Nieuws gaat over sensationele, uitzonderlijke, negatieve en actuele gebeurtenissen. Rob Wijnberg schrijft enkele artikelen over de 'taak van de journalistiek', vijf jaar nadat 'zijn' De Correspondent begon.
549 11-9 boek Maar wat als dit uiteindelijk alleen maar verhaaltjes zijn? Een quote van Mariana Mazzucato heeft een link met een toneelstuk van Jacques Vriens en andere boeken die over een ander verhaal gaan
548  4-9  t net De vijf vingerregel Een gemakkelijke manier om er als ouder of leerkracht achter te komen of een kind een bepaald boek 'aan kan'.
547 29-8 Bieb Next librarians zijn de vroedvrouwen van de … next society Tweede versie van een artikel over de rol van bibliothecarissen (next librarians) in een samenleving die zich beweegt richting een next society.
546 27-8 Youtube Ik zie vandaag veel onwetendheid in de wereld In zestig seconden wordt in de reeks 'Check uw onderbuik in 1 minuut' uitgelegd welk effect onwetendheid heeft op de mens en hoe het anders kan.
545 24-8 Bieb Next Woensdag 19 september spreekt Jan Rotmans in Veghel over de next economy. De eerste lezing over de NEXT society
544 18-8 Cd The first taste of death A suite of poems van pianist Ketil Bjørnstad is een liederencyclus (als Winterreise van Franz Schubert) en gaat over hotels, het leven en de dood
543 29-7 boek Amerikanen lopen niet Arjen van Veelen schreef een prachtig boek over the States en St. Louis.
542 25-7 t net Het zijn inspirerende openbare ruimtes waar alle mensen hun eigen potentieel kunnen benutten Een uitspraak van Alexandria Ocasio-Cortez heeft een link met de nieuwe bibliotheek in Aalst (België), stedenpartner van Oss.
541 13-7 Bieb Next librarians Eerste (lange) versie van een artikel over next librarians die je als vroedvrouwen van de next society kunt beschouwen
540 10-7 Lust for life Gretchen Peters weet feilloos het persoonlijke en het universele met elkaar te verweven Op Dancing with the beast staan elf liedjes over kwetsbare én krachtige vrouwen.
539 4-7 boek Next economy: de nieuwe economie heeft een wezenlijk andere structuur en schaalgrootte dan de oude economie Woensdag 19 september spreekt Jan Rotmans in Veghel over (de) next economy.
538 26-6 t net Als dit boek slechts een handvol mensen toerust om deel te nemen aan het debat over de toekomst van onze soort, heeft het zijn werk gedaan. Een uitspraak van historicus Yuval Noah Harari heeft een link met Homo Deus en zijn nieuwste boek: 21 lessen voor de 21ste eeuw (dat in oktober verschijnt)
537 21-6 t net Wreed The handmaid's tale, Dancing with the beast, de artikelen van Umair Haque en de 'tender age shelters' hebben allemaal iets te maken met dit woord: wreed
536 6 juni Gedicht Mensenbieb: Luister naar mij en ik vertel je waarom ik anders ben dan jij. Terugblik op Mensenbieb Oss (zaterdag 2 juni)
535 31 mei boek Een wereldgezondheidskaart die u eens zou moeten willen bekijken. U zou eens naar de website gapminder moeten kijken om te bezien hoe ' goed'  het met ' de wereld' gaat.
534 23 mei t net Mensenbieb: ... een van de belangrijkste politieke vragen is waar we schuld localiseren Raoul Martinez vraagt zich af of mensen schuldig zijn aan wie ze zijn (geworden)
533 22 mei Boek Mensenbieb - (leen een) schijtluis, autist, bajesklant (of een) smartlap Tijdens Mensenbieb Oss kunt u veertien menselijke 'boeken' lenen. Collega Rianne zocht voor elk soort boek een écht boek op.
532 15-5 Boek Possibilist Hans Rosling: we moeten ook nieuwsgierig blijven en alert op nieuwe gevaren, zodat we daarop een antwoord hebben. In Feitenkennis draagt Hans Rosling feiten aan die velen niet kennen en amper willen of kunnen geloven. Een must read voor iedereen die zich zorgen maakt over onze wereld en een pessimistische inslag heeft.
531 26-4 Cd Mens: Hij is allang niet meer van zichzelf, hij is geen subject meer - hij is object geworden. En prooi. Bas Heijne, Wende, Yuval Noah Harari, Lambèr Royakkers en veel anderen maken zich in onze snel veranderende wereld zorgen over 'de mens'
530 19-4 Boek De laatste getuige Frank Krake beschrijft in De laatste getuige het opmerkelijke levensverhaal van de 94-jarige Wim Aloserij, die drie concentratiekampen en een grote scheepramp overleefde. Op 23 mei zijn ze beiden aanwezig in de Bibliotheek Oss
529  11-4 Bieb Past het binnen de donut?  
528 30-3 Gedicht Broodfonds: een kleine mooie ritselende revolutie  
527 21-3 Liedje Een nieuwe lente: Should I stay or should I go? Terwijl het schandaal rondom Facebook en Cambridge Analytica steeds groter wordt vragen steeds meer mensen zich af wat te doen: blijven, minderen of weggaan? Dit artikel bevat ruim 20 relevante boektitels + een oproep om deel te nemen aan gespreksgroepen over dit dilemma.
526 18-3 Loesje Landfall - We gaan toch niet zitten wachten tot het milieu drastische maatregelen neemt Een lezing van Jan Terlouw heeft een link met een poster van Loesje én de nieuwe cd Landfall van Laurie Anderson en het Kronos quartet
525 12-3 lezing Vroeger was (bijna) één bak ellende Rutger Bregman komt deels terug op een uitspraak die hij tijdens lezingen vaak bezigde
524 8-3 t net Klimaatpsychologie: Toch willen velen de gevolgen van de klimaatcrisis niet inzien In maart staat Tegenlicht twee keer stil bij onze klimaatproblemen. Tijdens een Tegenlicht Meet Up wordt daar in de Osse bibliotheek over doorgepraat en verzorgt klimaatcoach Mirjam Bemelmans een lezing.
523 7-3 lezing Malcontent Özkan Akyol ('Eus') bezigde tijdens een lezing in de Udense bibliotheek dit woord.
522 28-2 boek Perpetuareeks: "die de lezer 'het leven zoals het werkelijk is' wil tonen" In maart verschijnt het 75e deel in de Perpetuareeks. De Kapellekensbaan van Louis Paul Boon. Een klassiek boek uit 1953.
521 23-2 boek Zonder nieuwe visie of nieuw beginsel zul je die vurig gewenste verandering eenvoudigweg niet op gang weten te brengen. Een poging het thema van een belanghoudersbijeenkomst ('Het geschikte moment') te verbinden met het 'donut-verhaal' van Kate Raworth en een pleidooi van Joke Hermsen om iets-je meer Kairos toe te laten in onze samenleving.
520 19-2 boek Jan Terlouw: 'Ik wou het eerste, maar ik denk het tweede.' In Natuurlijk (het boekenweekessay 2018) voert Jan Terlouw zijn dochter op om uit te leggen hoe 'de mens' in elkaar zit en voor welke opgaven we als mensheid staan.
519 13-2 t net Willem Wilmink en het belang van instituten Op vrijdag 6 april brengt Stanza een eerbetoon aan Wilelm Wilmink. Een instituut.
518 12-2 t net De donut - Een goed leven voor iedereen binnen planetaire grenzen Op zoek naar parameters om te bepalen of 'we' ons binnen de donut, 'A good life for all within planetary boundaries', de Sustainable Development Goals en 'de' eudaimonia (van Umair Haque) blijven (of bevinden).
517 6-2 t net Op een dag zullen we denken dat het nogal gek was () dat landen zichzelf "rijk" noemden, terwijl er mensen nog steeds in armoede leefden. Umair Haque, een Amerikaans schrijver en consultant, schrijft zeer frequent kritisch over zijn land; dat zich volgens hem midden in een grootse implosie bevindt.
516 24-1 boek "afbraak van werknemersrechten en het uitkeren van zo veel mogelijk middelen aan de kapitaalbezitters economisch gezien het beste beleid zou zijn" In 'De zaak Organon' wordt door Jack Burgers en Johan Heilbron beschreven hoe het kan dat een florerend bedrijf in enkele jaren ten onder kan gaan. Heeft een link met een college van Joris Luyendijk over populisme.
515 8-1 BD Drugs, best wel een beetje een 'Brabants dingetje' In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 wordt veel geschreven over de mogelijkheid dat mensen uit de onderwereld een poging willen wagen in gemeenteraad en/of college van B&W terecht te komen.
514 1-1 t net Vraag voor 2018: "Past 't binnen de donut?"  
      Citaten uit 2017  
513 30-12 t net Damn. - dé laat van 2017 Op basis van veertien muzieklijstjes
512 23-12 t net Crowdfundactie: Groene Engel is van jou! Cultuurpodium Groene Engel doet een oproep om geld te geven (doneren/lenen) om de horeca-exploitatie in eigen beheer te kunnen nemen.
511 20-12 t net Anti-bibliotheek : Gelezen boeken zijn veel minder belangrijk dan ongelezen. Volgens Umberto Eco hoeft u zich niet te schamen voor rijen niet-gelezen boeken in uw boekenkast. Integendeel: het is een teken dat u bereid bent te leren, zichzelf te blijven ontwikkelen.
510 18-12 NOBB  2018: "Past 't binnen de donut?" Tijdens de slotbijeenkomst van het Homo Deus-jaar kwamen in de Groene Engel in Oss Mark Rutte, Kate Raworth en Jan Terlouw voorbij.
509 12-12 Liedje Veghelse quiz - Don't think you knew you were in this song Voor de 4e editie van de door de bibliotheek georganiseerde Veghelse Quiz maakte ik dit jaar de vragen. Hier volgen de antwoorden + informatie/filmpjes van alle gevraagde liedjes
508 29-11 t net In de Human Library - "Ik ben anders net als jij" Aan het begin van de 1e Eindhovense Human Library leende Wim Daniëls deze zin om uit te leggen dat we ondanks onze verschillen toch hetzelfde zijn.
507 27-11 DGA Donut economie - "Het is de taak van filosofen en de elite om mensen nieuwe dromen te geven, nieuwe hoop, nieuwe verhalen" Het verhaal van de Engelse econome Kate Raworth over de donut economie verdient een groot gehoor. En dat veel burgers mee gaan praten, denken en handdelen.
506 24-11 t net POP - Professoren Op het Podium: Wetenschappers zijn als dansersWetenschappers zijn als dansers Theatermaker Jan van den Berg spreekt met drie hoogleraren over Homo Deus van Yuval Noah Harari. Zondag 17 december in de Groene Engel in Oss
505 21-11 Twitter Als jouw woonplaats nooit van naam was veranderd sinds de allereerste benaming, hoe zou het dan nu heten? In Nederlandse plaatsnamen : herkomst en historie van Gerald van Berkel en Kees Samplonius kun je nagaan hoe jouw woonplaats vroeger heette.
504 17-11 t net 1967 - "De popcultuur van onze ouders was superieur aan de onze.”"De popcultuur van onze ouders was superieur aan de onze.” Peet Kappen selecteerde voor een tentoonstelling in de Osse bibliotheek honderd elpees uit 1967 - the summer of love"
503 9-11 liedje Meester van het geld - Terwijl de wateren kalm lijken, bouwen zich onder het oppervlak kwetsbaarheden op Een protestliedje van Ernst Jansz heeft een relatie met de donuteconomie en de mogelijke komst van een mestfabriek naar Oss.
502 9-11 t net Vragen over de wereld buiten jezelf Govert Schilling is een geboren 'uitlegger'. Woensdag 13 december legt hij aan zeventig kinderen uit wat zwaartekrachtgolven zijn.
501 24-10 boek Zwaartekrachtgolf - alles dat op zijn pad komt zachtjes knedend Wetenschapsjournalist Govert Schilling komt met zijn nieuwe boek Deining in de ruimtetijd precies op het juiste moment. Dat is meer dan keepersgeluk.
500 31-10  boek Philipp Blom. Wat op het spel staat Het nieuwste boek van historicus/filosoof Philipp Bom komt toevallig uit in de maand waarin een nieuw kabinet aantreedt
499 22-8 liedje Een hondje (in) een enorme gouden leegte Een schilderij van Goya heeft een link met een film van Laurie Anderson
498 13-10 t net Ik, Robot - Misschien moeten alle robotici maar sterven nu we niet meer in staat zijn onze eigen scheppingen te begrijpen In november staat tijdens Nederland Leest het boek Ik, Robot van Isaac Asimov centraal. Er zijn veel boeken over robotica en zelflerende systemen geschreven (literatuurlijst).
  6-10 Column Eerste versie Voor het Luistercafé Noordkade #08 over The ballad of Mary Magdalen van Richard Shindell
497   boek Vergeet alles wat ik hierboven geschreven heb. Je hoeft alleen dit te onthouden: begin nu na te denken over de 'Day after Tomorrow' van je bedrijf, je land, je planeet en je dierbaren, en steek de armen uit de mouwen.. Een quote uit een boek van Peter Hinssen heeft een link met MentorBox en de bibliotheek
496 30-9 t net Broodfonds OSS2? - Ons Samen Sterk Tijdens de Tegenlicht Meet Up Oss gaf Ties van Esch van Esch van OSS een inleiding over het opzetten van een broodfonds
495 29-9 boek De Illusie van succes - Kan iemand stoppen met die onzin? Richard Engelfriet fileert genadeloos en met humor ruim honderd managementachtige sprookjes (verhalen)
494 20-9 Gedicht In minor ways we differ, in major we're the same.in major we're the same. Regels uit het gedicht 'Human family' van Maya Angelou hebben een link met 'de' Human library
493 11-9 NRC “De kerk heeft alleen nog een afkickfunctie voor degenen die nog niet aan de gedachte gewend zijn” Een zin over Harry Kuitert heeft een relatie met de Dag van de Democratie, Homo Deus, third places en verhalen waarover met elkaar gesproken zal moeten worden.
  7-9 Column Nagekomen liedje Voor het Luistercafé Noordkade #07 - over 'Set me free' van The Unthanks (tekst & muziek van Molly Drake)
492 4-9 t net Generale repetitie voor conciërges, impresario's, leraren, producer en verbinders De komst van het Taalhuis Oss noopte tot een grootse interne verhuizing
491 1-9 Youtube Je kunt alleen nemen als je ook bereid bent te geven ... Wellicht is dit 'de conclusie' van het videokunstwerk Atlas Fragmented van Theo Eshetu (= trouwens een uitspraak van James Baldwin)
490 24-8 Youtube Boos op de manier waarop dingen zijn en moed om er voor te zorgen dat ze niet blijven zoals ze zijn Journalist Chris Hedges citeert de heilige Augustinus in een speech, waarvan delen terecht kwamen in Atlas Fragmented van Theo Eshetu.
489 22-8 Youtube Een gevoel van verlies van beschaving en historisch zelf Homi K. Bhabha, een hoogleraar Amerikaanse taal- en letterkunde wordt in Atlas Fragmented ook aan het woord gelaten
488 21-8 Youtube En als je niet kunt bepalen of het waar is of niet, dan moet je je oordeel opschorten Filosoof Bertrand Russell over waarom hij geen christen is (Atlas Fragmented)
487   Youtube voordat we gaan, moeten we iets verzorgends doen, iets dat we respecteren Theo Eshetu laat drie Amerikaanse schrijvers aan het woord in zijn Atlas Fragmented: Maya Angelou, Toni Morrison & Langston Hughes.
486 20-8 Youtube De morele basis waarop de ons nu bekende wereld rust, is verouderd, moet veranderd worden James Baldwin in 1962 in 'The artist's struggle for integrity' (Atlas Fragmented)
485   Youtube Wij zijn het grote gevaar. De psyche is het grote gevaar. Uitspraken van Carl Gustav Jung die terecht kwamen in Atlas Fragmented van Theo Eshetu
484 19-8 Youtube Hoe onder alle omstandigheden een menselijk leven te leiden? Joseph Campbell in een van zijn The power of myth (Atlas Fragmented)
483 17-8 Youtube Laten we vechten voor een nieuwe wereld, een fatsoenlijke wereld Uit de slottoespraak van dictator Charlie Chaplin in The great dictator (Atlas Fragmented)
482 15-8 Youtube De schaamte voorbij (TEDx Veghel) Op 9 juni 2017 sprak Paula Smits over zelfmoord
481   DC (Her)ontdek de bibliotheek Ernst-Jan Pfauth maakt zijn lezers attent op Mr. Money Moustache die sober leven bepleit om veel vroeger met pensioen te kunnen gaan.
480 14-8 Youtube Al kan een intelligent systeem betere beslissingen nemen dan de mens, dan nog kan het beter zijn dat de mens het slechter blijft doen. Een tegeltjes-wijsheid van Lambèr Royakkers uit zijn TEDx Veghel-talk over Kunstmatige Intelligentie.
479 12-8  Youtube De hele persoonlijkheid van de mens is onbeschrijfelijk Met deze uitspraak van Carl Gustav Jung begint Atlas Radio van Theo Eshetu en Keir Fraser
478   Youtube Laten we vechten om de wereld te bevrijden, weg met nationale grenzen, hebzucht, haat en intolerantie Charlie Chaplin als 'the dictator' komt voor in Atlas Fragmented, een videokunstwerk van Theo Eshetu & zijn toespraak heeft een link met Bill Viola, Frans de Waal en Raoul Martinez. Kernwoord: empathie
477 4-8 Lust for
Life
Er danst een zorgeloze swing door zijn muziek. Over de 2e cd van Jake Xerxes Fussell en het nut om via ***** great works of art te 'vangen'
476 11-7 BD Zomertasje - Niets meer zelf bedacht: het schijnt bepaalde mensen heel erg te lukken.Niets meer zelf bedacht: het schijnt bepaalde mensen heel erg te lukken. Tony van der Meulen zet vraagtekens bij het 'zomertasje' van de bibliotheek + 24 boekentips voor de grote vakantie
475 6-7 Liedje Is this the life we really want? Muzikant Roger Waters stelt een vraag
474 5-7 t net Bevrijd me - freeing oneself from grief and being freed into grieffreeing oneself from grief and being freed into grief The Unthanks, een Engels folk-duo, heeft liedjes en gedichten van Molly Drake, de moeder van Nick, opgenomen op een tribute-cd. Set Me Free heeft een hoog begrafenis-lied-gehalte
473 28-6 t net Playlists Muziekweb - Luister en geniet, thuis en onderweg! Medewerkers van Muziekweb stellen playlists samen die u overal mag en kunt beluisteren.
472 27-6 t net Money tree - ... een hele boomgaard verschijnt ... Over een begrip dat de laatste tijd regelmatig voorbij komt.
471 26-6 t net Welkom bibliotheek Schijndel en Sint-Oedenrode In het weekend van 24-25 juni werden de bibliotheken Schijndel en Sint-Oedenrode aangesloten op het bibliotheeksysteem van de samenwerkende Noord Oost Brabantse Bibliotheken (NOBB)
470 22-6 Youtube De opkomst van machines - waarom automatisering deze keer anders is Prachtige filmpjes van Kurzgesagt hebben een relatie met Homo Deus van Yuval Noah Harari en veel andere boeken over onze wereld die in een snel tempo verandert
469 16-6 Youtube ... welke bijdrage kun jij leveren ... Burgemeester Marcel Fräzer (van Meierijstad) was tijdens de 2e TEDx Veghel één van de 25 bezoekers die voor de camera wilde formuleren waarom ze een bepaald boek hadden meegebracht.
468 14-6 t net Gewoon moed houden - het leven is niet perfect EN DAT MOET JE OOK NIET WILLEN Een opmerking van een TEDx Veghel-bezoeker. Opgeschreven in een geschonken boek. Een terugblik op een bijzondere dag.
467 12-6 t net Quiz Brainwash - Welke filosoof ben jij? Door 24 vragen van Brainwash (Human) te beantwoorden ontdek je welke filosoof aansluit bij jouw kijk op de wereld.
466 6-6 t net TEDx Veghel #02 - "Bibliothecaris is het mooiste vak dat er is, mensen verbinden met verhalen. De uitdaging is om die elke dag een beetje beter te maken. Daar kom ik graag voor uit mijn bed" Vrijdag 9 juni spreken 20 interessante mensen tijdens de 2e editie van TEDx Veghel. Bibliothecaris is een van hen.
465 1-6 t net Wetenschap: er is geen juist antwoord Yuval Noah Harari heeft het in zijn Homo Deus vaak over verhalen en hoe die nodig zijn om gemeenschappen te binden.
464 30-5 t net Zou het? “Iedereen onderschat altijd en onvermijdelijk het aantal domme individuen dat in omloop is.” Al in 1976 formuleerde Carlo M. Cipolla de wetten van menselijke stupiditeit.
463 25-5 t net TINA - maar feiten zullen niemand veranderen die niet veranderd wil worden. Artikel over TINA - There Is No Alternative of EIGA - Er Is Geen Alternatief
462 15-5 t net Focus - dit is jouw opdracht Maria Popova maakt haar volgers in onde duistere tijden attent op een optimistisch tekst-affiche.
461 11-5 Volzin We zullen als mens heel erg ons best moeten doen om in control te blijven. Een uitspraak van Marcel Becker heeft een relatie met robotica (het thema van Nederland Leest 2017), het Leesavontuur Homo deus en mediawijsheid
460 4-5 t net Veerkracht in de 21 eeuw Econoom Kate Raworth noemt veerkracht als een van de ijkpunten voor de 21e eeuw. De onlangs overleden Robert M. Pirsig heeft het over Kwaliteit.
459   Prenten
boek
Harry - De ongelooflijk bijzondere boekeneter Geschreven en getekend door Oliver Jeffers
458 2-5 ED In de kunsten, zo heb ik altijd gedacht, is onder de streep iedereen met hetzelfde bezig: met verbeelding. Wido Smeets houdt een warm pleidooi voor 'zijn' Zuiderlucht én roept cultureel geïnteresseerde burgers op verder te kijken dan naar 'hun' discipline.
457 26-4 TED Een mens volstaat opdat er hoop zou zijn, en die mens kan jij zijn. / En dan volgt een ander 'jij', en nog een, en dan worden we 'wij'. Voor TED Vancouver (The Future You) hield paus Franciscus een speech: Why the only future worth building includes everyone.
456   t net Oproep: Bibliotheek, dekt dit woord de lading nog wel? TEDx Veghel #02 roept u op of er een ander woord moet komen voor bibliotheek
455 21-4 t net "Ik wil een toverhoed voor de hersenen gaan maken" Elon Musk wil met Neuralink iets onmogelijks tot stand brengen. Tim Urban schrijft over zijn plannen; die een link hebben met de bibliotheek en mens zijn.
454 19-4 t net Brief aan de Mensheid Filosoof Koen van Mensvoort schreef voor 22 april (Dag van de aarde) een Brief aan de Mensheid (in 25 talen)
453 18-4 t net We Are Public Brabant Gezocht: 2000 cultuuroptimisten in Brabant
452 17-4 YouTube Donut economie - verander het doel De Engelse econome Kate Raworth maakt 7 filmpjes om haar nieuwste boek te illustreren
451 13-4 t net We stand little chance of writing a new () story that is fit for our times if we keep falling back on last-century’s () storybooks. Herlezing van 'Onbehagen' van Bas Heijne leidt tot een bespiegeling over de noodzaak voor een ander verhaal voor onze samenleving en tijd.
450 5-4 liedje One day you turn around and it's summer, Next day you turn around and it's fall Bob Dylan nam drie platen op met liedjes uit the great American songbook; songs die ook door Frank Sinatra werden gezongen
449 26-3 NRC hebbben niet door dat de twintigste eeuw moe en versleten is en dat de pijlers waarop we onze samenleving hebben gebouwd () op het punt staan om met een laatste fatale zucht in te storten Een column van Ilja leonard Pfeiffer heeft een link met een boek over 'third places', Homo Deus en de uitdagingen waar we als samenleving voor staan.
448 23-3 boek de mens zal in zijn jacht naar gezondheid, geluk en macht steeds een van zijn eigenschappen veranderen, en dan nog een, net zolang tot hij niet meer menselijk te noemen is. Homo Deus, hét boek van 2017. Waarover gepraat moet worden. Doe mee met ons leesavontuur.
447 20-3 boek in zijn totaalbeeld komt het werk berustend, teder en liefdevol over Sinds dit jaar kunt u de Matthäus Passion ook in de bioscoop ondergaan.
446 15-3 boek Hoe lees ik? kan helpen zelf van alles in romans te ontdekken Lidewijde Paris schreef 'een even aanstekelijke als onontbeerlijke gids voor iedereen 'die nog meer van lezen wil genieten'.
445 14-3 boek Die ontevredenheid over het bestaan zouden we moeten ombuigen in een kracht om de wereld te verbeteren en niet laten uitmonden in verzuring en verbitterdheid waar niemand baat bij heeft. De Belgisch-Poolse filosofe Alicja Gescinska brengt ook een pamflet-achtig boekje uit en heeft opvattingen over ontevredenheid en je ergens voor inzetten. 'You can always do better'
444 9-3 t net kk - de meest spraakmakende toekomstdenker van nu
Tijdens de STRP Biënnale 2017 verzorgt Kevin Kelly (van 'The inevitable') tijdens de 'conferentie voor de nieuwsgierigen' de keynote speech
443 8-3 t net Railroad Roots In het voorjaar treden 3 Americana-artiesten op in Oss
442 2-3 t net Geen leger ter wereld kan het idee verslaan waarvoor de tijd gekomen is. Het tv-programma heeft de afgelopen 15 jaar vaak ontwikkelingen uit de roaring sixties belicht. Heeft een relatie met de TrendRedes en het nieuwe jaarthema Route 68 Revisited
441 1-3 Twitter Bibliotheekleden zijn 'betere' burgers! : Guller, sociaal actiever en minder eenzaam Een rapport van de gemeente Nijmegen én blogs van Seth Godin én Mark Deckers hebben een relatie met 'onze' zoektocht naar 'onze' identiteit
440 28-2 NRC Dat de nieuwe verliezers in het Westen van vroeger dromen, dat is begrijpelijk, maar politici en media zouden verstandiger moeten zijn. Historicus Peter Frankopan pleit in De nieuwe Zijderoute (Tegenlicht) voor een andere blik op de niet-Westerse wereld. Er zijn over dit onderwerp al verschillende boeken verschenen.
439 23-2 boek Het probleem is niet de toon van het debat. Het probleem is dat er alleen nog maar toon is, en geen debat. Bas Heijne spreekt op zondag 30 april in De Lievekamp in Oss over (de) Staat van Nederland, het gebrek aan debat en de noodzaak van een Buitenveld
438 21-2 t net Een waarschuwing van Bill Gates, Elon Musk en Stephen Hawking Deze wereldburgers maken zich grote zorgen over de komst van robots en zelflerende systemen.
437 20-2 t net Leef voor je overtuigingen en je kunt de hele wereld aan. Een lezing van Jan Pouwels over Henri David Thoreau (geboren in 1817) brengt een vijftigtal citaten naar boven die nog steeds actueel zijn.
436 18-2 NOBB Route 68 Revisited Een optreden van Pink Floyd in Heesch in 1968 was het begin van een nieuw jaarthema
435 12-2 boek Ze is niet stabiel, maar labiel. Neigt niet naar langdurig evenwicht, maar kenmerkt zich door grilligheid. Is meer stroperig dan efficiënt Koen Haegens betoogt in De grootste show op aarde dat 'de markt' een mythe is. Die analyse wordt door veel anderen (deels) gedeeld.
434 8-2 t net Met als rode draad hun maandelijkse boekbijeenkomsten waar ze niet alleen de gelezen boeken bespreken, maar ook hun eigen leven. Leesclubs kunnen zogenaamde leeskring-titels voor hun groep lenen. In de catalgus zitten vier boeken met (in) de titel 'de leesclub'.
433 6-2 Twitter Buitenveld: Waar iedereen uit de eigen cirkel treedt en de ander ontmoet op neutraal terrein Een quote uit de TrendRede 2017 heeft een relatie met de oproep van Bas Heijne om op zoek te gaan naar instituties die het noodzakelijke publieke debat kunnen of willen gaan organiseren. Instellingen zoals een bibliotheek?
432 3-2 t net Mi have a droom : lezing over engagement in Nederlandse romans 1990-2015 Yra van Dijk, hoogleraar Nederlandse letterkunde (in a global perspective) geeft op Valentijnsdag een overzicht van de nederlandse literatuur van de laatste 30 jaar
431 2-2 liedje Power and greed and corruptible seed seem to be all there is Tekst van een lezing over 2 liedjes van Bob Dylan tijdens een tribute-avond in de Groene Engel in Oss
430 25-1 t net Argus - omdat ze iets te melden hebben Een stelletje oud-journalisten wil een nieuw opinieblad op de markt brengen
429 24-1 liedje Cruising down the river Dit voorjaar verschijnt een boek waarin klassieke literaire romans worden besproken; maar ook een legendarische tv-serie (The Singing Detective, uit 1986).
428 18-1 Medium Gelukkig is er een tegenbeweging. Mensen met een ruggegraat, die niet bang zijn om een zin te beginnen met 'Wist je dat ...'. Een artikel uit maart 2016 heeft een relatie met de inauguratie van Donald Trump en waarom onze samenleving nerds weer meer zou moeten gaan koesteren.
427 17-1 Boek Wij kunnen ons bijna niet voorstellen hoe weinig idee van de wereld de gemiddelde mens van 200 jaar geleden had. Polderpioniers van Marian Rijk illustreert als het ware het betoog van Johan Norberg (in: Vooruitgang) dat de wereld er de laatste eeuwen gigantisch op vooruit is gegaan
426 16-1 t net Mis ik de boot (nu of in de toekomst) als ik me niet met social media bezig hou? Na afloop van het kantelcollege van martijn Aslander kreeg de bibliotheek twee vragen
425 15-1 Trend
Rede
Nationale veerkracht -dat vraagt om welwillendheid, inschikkelijkheid en flexibiliteit. De TrendRede 2017 viel samen met een lezing van Martijn Aslander en verschillende artikelen over 'onze identiteit' en kantelende samenleving
424 10-1 DC Als we willen dat kinderen op school vaardigheden leren, moeten we ze (hoe paradoxaal dat ook klinkt) kennis bijbrengen. Correspondent onderwijs Johannes Visser zet grote vraagtekens bij het idee dat het in het onderwijs niet meer om kennis zou gaan.
423 8-1 Boek Rework - Pas je product niet aan de markt. Maak iets wat niemand anders kan produceren. Enkele citaten uit Rework : minder is meer (een boek uit 2010 dat nog steeds relevant is)
422 1-1 t net Nieuwjaarswens: Vrees minder, probeer meer Een tekening van Sylvia Duckworth bevat 10 stappen om gelukkig te worden. Een oproep om minder het negeatieve, en meer het goede te zien/te pakken
      Citaten uit 2016  
421 29-12 Podcast Kunst is de bodem van de taart en niet de kers op de taart
Een uitspraak van Dirk De Wachter heeft een relatie met het werk van de Nigeriaans-Engelse kunstenaar Yinka Shonibare én Oss-Helmond
420 28-12 Cd * (Blackstar) De beste honderd albums van 2016
419 21-12 youtube There is nothin' that's as real, as a love that's in my mind Drie korte filmpjes met regels uit liedjes van Townes Van Zandt. Uitgesproken door medewerkers van de bibliotheken in Noord Oost Brabant
418 13-12 t net Luistercafé Noordkade #01 - Townes van Zandt Op vrijdag wordt de eerste editie gehouden van een luisteravond waarop een singer-songwriter centraal staat. Met gesprekken en muziek
417 12-12 NRC Hoe je dit kunt tegenhouden? Stop met de pessimisten na te praten en bedenk een coherente visie voor de toekomst. Een citaat uit een column van Caroline de Gruyter heeft een relatie met Martha Nussbaum, Susan Neiman, Bas Heijne, Ann Pettifor en anderen die zich zorgen maken over' de boze man'
      Tijdens Nederland Leest 2016 vulden ruim 1.300 burgers uit Noord Oost Brabant een stembiljet van de samenwerkende Noord Oost Brabantse Bibliotheken (NOBB) in om te achterhalen hoe over de lokale democratie wordt gedacht. De resultaten zijn in vijf artikelen verwerkt. Voor elke gemeente in onze regio een.
416  4-12 NOBB Er zijn veel mensen die niet bereikt worden. Resultaten van mensen die niet woonachtig zijn in een van de vijf gemeentes waarvoor de NOBB werkzaam is.
415   NOBB Infrastructuur Rembrandtlaan. Leefbaarheid!!! Er wonen mensen!!! Resultaten van de gemeente Veghel
414   NOBB Je kunt je afvragen of raadsleden weten wat er echt speelt en namens het merendeel van de bevolking spreken Resultaten van de gemeente Uden
413   NOBB De lokale democratie functioneert denk ik redelijk maar er mag nog wel meer met meningen van burgers rekening worden gehouden, zoals bijv. wat betreft de zorg, het centrum etc. Resultaten van de gemeente Oss
412   NOBB Te weinig bereidbaarheid om elkaar te vinden in de raad. Veel persoonlijke motieven die een rol spelen. Resultaten van de gemeente Landerd
411   NOBB Weinig discussie door gemeenteraad, weinig mogelijkheden tot inspraak en weinig onafhankelijke verslaglegging. Resultaten van de gemeente Bernheze
410 29-11 Column Democratie eist dat we daar boven al onze onderlinge verschillen in blijven geloven. Een regel uit een column van Jaap van der Doelen. Die hij voorlas tijdens het Nederland Leest debat in het gemeentehuis van Oss. Thema: democratie.
409 24-11 Boek A.F.Th. - Hij komt zelden verder dan de aanzet tot een daad die enige werveling in zijn bestaan moet brengen. Een optreden van A.F.Th. brengt een oude herinnering naar boven.
408 23-11 Boek Leiderschap: Leidinggeven aan professionals? Niet doen! Wellicht hoef je als leider die duizenden managementsboeken niet te lezen. Volstaan de titels en kun je beter een roman lezen of naar muziek luisteren.
407 22-11 Boek Vakmanschap: no copy paste Verschillende boeken en artikelen over vakmanschap
406 21-11 DGA Publieke domein: Als er ooit behoefte was aan een Plan B is het nu. Een column van Ewald Engelen en een debat over wat ons bindt.
405 11-11 t net De zogenoemde EmDrive kan ons binnen 70 dagen naar Mars brengen. In de week dat Donald Trump werd gekozen en Leonard Cohen stierf kwamen er wellicht twee grote doorbraken in de natuurkunde.
404 10-11 VN Ergens aan de horizon bevindt zich de Amerikaanse droom. De rij is tot stilstand gekomen. Een Amerikaanse socioloog trok jaren op met Trump-stemmers en houdt haar achterban een spiegel voor.
403 31-10 Lezing Martijn Aslander - Hoezo identiteit? Op woensdag 11 januari spreekt Martijn Aslander over onze identiteit en waarom die op een heel andere manier zal gaan veranderen als velen denken
402 25-10 BD Dit jaar staat er voor het eerst geen boek centraal, maar een thema: democratie. Tijdens Nederland Leest organiseert de bibliotheek samen met het Brabants Dagblad twee debatten over het functioneren van de lokale democratie.
401 24-10 t net De bibliotheek maakt je rijker & Weersta niet alleen cynisme, maar bevecht het actief In de laatste week van oktober start de Nederlandse bibliotheeksector een campagne die een relatie heeft met het blog van Maria Popova.
400 17-10 FD 'Als we niet veranderen, verspelen we onze toekomst.’ Een uitspraak van Philipp Blom heeft een relatie met de vraag of 'onze' (niet bestaande Nederlandse) identiteit de komende jaren zál veranderen.
399 9-10 Cd (Twee liedjes) you may, or may not have heard before In twee liedjes van Richard Shindell en David Olney gaat het over dezelfde (redelijk beroemde, invloedrijke) man
398 5-10 Boeken Een ode aan Marcia Luyten en Bas Heijne David Van Reybrouck maakt zich zorgen over onze democratie. Bas Heijne en Marcia Luyten schrijven er over en Tegenlicht stond er in Wij zijn het volk bij stil. Tijd voor een ode.
397 3-10 Pamflet Manifest UIThuis : THuis in Oss Een kleine werkgroep houdt een ferm pleidooi voor het realiseren van een landmark-achtig gebouw in de binnenstad van Oss en ziet de bibliotheek daarvan als motor.
396 30-9 t net De Osse Bibliotheek: een plek  
395 27-9 Boek Alles wordt anders - Er zullen politieke beslissingen moeten worden genomen om hierop te anticiperen Het boek 'Alles wordt anders' van Dijk Bijl heeft een link met een oproep van twee onderzoekers om in de politiek over ontwikkelingen te gaan praten die veel impact op onze levens zullen hebben.
394 19-9 Boek Niets nieuws, alleen herordening van wat allang bekend is. Het agoramodel van René Gude heeft een relatie met The inevitable van kevin Kelly, een filmpje van Brian Eno en de rol van de bibliotheek in deze verwarrende tijden. Genius en/of scenius?
393 16-9 Genoeg Te veel boeken In een ingezonden brief in het tijdschrift 'Genoeg' wijst een lezer op de bibliotheek als plek om boeken te lenen, die in het kwartaalblad onder de aandacht worden gebracht.
392   NRC Wat is de beste film van de afgelopen vijf jaar? Enkele weken ná de BBC komt ook de NRC met een lijst van de beste films.
391 7-9 t net Tegenlicht Meet Up Oss : eerste bijeenkomst donderdag 22 september 2016  
390 30-8 Boek Zelfhulp - Lees minstens één roman per maand. Psychologieprof Svend Brinkmann bepleit in een druk, op zichzelf gericht leven het belang van lezen. Geen zelfhulpboeken maar romans (minstens één per maand)
389 29-8 FD Durf te dromen, de feiten staan het toe The Singularity University komt naar Nederland en houdt medio september een congres
388 24-8 Boek Er zijn meer super great five-star movies dan u ooit in uw leven kunt bekijken. De BBC publiceerde The 21st century's 100 greatest films. Prima, maar er is zo veel!!
387 23-8 Boek Vragen stellen is gewoonweg krachtiger dan antwoorden geven. De slotwoorden uit het elfde hoofdstuk van Kevin Kelly's 'The inevitable' en een poging het belang van dit boek te duiden voor iedereen die wil begrijpen waar 'we' de komende dertig jaar op af koersen.
386 18-8 Boek Beginning - Beginnen Vertaling van het slothoofdstuk van The inevitable : understanding the 12 technological forces that will shape our future van Kevin Kelly - Het begin is, natuurlijk, net begonnen.
385 16-8 Boek Questioning - Vragen Enkele quotes uit The inevitable : understanding the 12 technological forces that will shape our future van Kevin Kelly (hoofdstuk 11) - Questioning is simply more powerful than answering
384 14-8 Boek Tracking - Volgen Enkele quotes uit The inevitable : understanding the 12 technological forces that will shape our future van Kevin Kelly (hoofdstuk 10) - Fifty years from now ubiquitous (alomtegenwoordig) tracking will be the norm
383 8-8 Boek Interacting - Interacteren Enkele quotes uit The inevitable : understanding the 12 technological forces that will shape our future van Kevin Kelly (hoofdstuk 9) - In the coming 30 years, anything that is not intensily interacting will be considered broken
382 6-8 Boek Remixing - Remixen Enkele quotes uit The inevitable : understanding the 12 technological forces that will shape our future van Kevin Kelly (hoofdstuk 8) - Nothing can remain untouched, unaltered
381   Boek Filtering - Filteren Enkele quotes uit The inevitable : understanding the 12 technological forces that will shape our future van Kevin Kelly (hoofdstuk 7) - Our only choice is to get assistance in making choices.
380 5-8 Boek Sharing - Delen Enkele quotes uit The inevitable : understanding the 12 technological forces that will shape our future van Kevin Kelly (hoofdstuk 6) - There is no turning the sharing off for long
379   Boek Accessing - Toegangen (*) Enkele quotes uit The inevitable : understanding the 12 technological forces that will shape our future van Kevin Kelly (hoofdstuk 5) - For most things in daily life accessing will trump owning
378 4-8 Boek Screening - Kijken Enkele quotes uit The inevitable : understanding the 12 technological forces that will shape our future van Kevin Kelly (hoofdstuk 4) - Screening will change everything else
377   Boek Flowing - Stromen Enkele quotes uit The inevitable : understanding the 12 technological forces that will shape our future van Kevin Kelly (hoofdstuk 3) - Think of the world flowing
376 3-8 Boek Cognifying - Slimmeren (*) Enkele quotes uit The inevitable : understanding the 12 technological forces that will shape our future van Kevin Kelly (hoofdstuk 2) - Cognifying our world is a very big deal, and it's happening now
375   Boek Becoming - Worden Enkele quotes uit The inevitable : understanding the 12 technological forces that will shape our future van Kevin Kelly (hoofdstuk 1) - We are all becoming
374 21-7 BD Breng afscheidsdienst uit krappe aula over naar sfeervolle kerk Ene Albert Megens houdt een pleidooi om kerken een andere bestemming te geven. Bibliotheken kunnen wellicht een bouwgesprek entameren.
373 19-7 Youtube TEDx Veghel - 15 filmpjes Op vrijdag 10 juni 2016 werd de 1e TEDx Veghel gehouden. De meeste filmpjes staan inmiddels online.
372 13-7 NRC Hierover moeten de politici (*) zich dit zomerreces maar eens buigen.  Kim Putters van het SCP roept politici op zich tijdens de vakantie te voeden met informatie over onze complexe samenleving. Voor hen (* en u als burger): 61 boeksuggesties.
371 11-7 VK Er wordt vaak neergekeken op nostalgie, maar waarom eigenlijk? Douwe Draaisma bezoekt een concert van Her majesty (een coverband). Samen met veel (oudere) leeftijdsgenoten. Lekker zwelgen bij muziek uit hun jeugd. Een trend? In het komend seizoen tientallen concerten van vergelijkbare tribute/coverbands in Oss, Uden en Veghel.
370 6-7 Youtube Dat is misschien wel leuk maar op lange termijn is het verwaarlozing, want die kinderen zijn erbij gebaat dat ze gevormd worden, dat ze het vervolgonderwijs in kunnen, dat ze de tafels beheersen.
Filosoof Ad Verbrugge spreekt met basisschooldirecteur Peter van 't Hof over het basisonderwijs en wat wel of niet goed uitpakt voor kinderen en de samenleving
369 3-7 t net Waarom ideeën er toe doen … nu meer dan ooit Chris Anderson, de voorman van TED, houdt in de nasleep van Brexit een krachtig pleidooi voor ideeën als manier om aan de impasse te ontsnappen.
 368 30-6 t net Vakantietip: WOLK in Den Bosch van 5 augustus t/m 4 september We maken u langs deze weg attent op een bijzondere installatie, die een relatie heeft met het klassieke De Toverberg van Thomas Mann.
367 28-6 t net Hyperbool en overdrijving is één ding, een alternatief universum creëren is iets heel anders Ene Barry Ritholtz maakt aan de hand van Brexit duidelijk wat agnotologie is. 
366 26-6 t net ... dat zelfkritiek in elitaire kringen boven alles van belang is. Glenn Greenwald verwijt de elite(s) dat ze onvoldoende hebben gedaan om een Brexit te voorkomen. Té veel overtuigd van haar eigen gelijk. 
365 23-6 t net Henk Hofland: een Lezer van Stavast In de week dat Henk Hofland overleed wordt positief geschreven over de toekomst van het papieren boek.
364 21-6 ED Onzinbingo: transitie Een nieuwe variant van een 'onzinbingo' kun je gebruiken om déze of een andere website te checken.
363 14-6 t net Welk publiek probleem zou je als eerste oplossen en hoe? Het Instituut voor Publieke Waarden is op zoek naar een actieonderzoeker en heeft een bijzondere advertentietekst opgesteld.
362   TEDx Willie Smits - Greed is still winning Willie Smits spreekt op TEDx Veghel over 'zijn' orang-oetans en pogingen middels de suikerpalm de afbraak van het regenwoud op Borneo te stoppen en de lokale bevolking een perspectief te bieden.
361 13-6 TEDx Babs van Geel - We zijn elkaars medicijn tegen eenzaamheid Econoom/psycholoog/fotograaf Babs van Geel houdt tijdens TEDx Veghel een pleidooi om je in te zetten voor eenzame mensen.
360 11-6 TEdx Frits van Eerd : Service het nieuwe goud? Over de eerste TEDx Veghel-talk van Frits van Eerd, de topman van de Jumbo. Het vraagteken stond niet achter zijn speech.
359 3-6 t net Food4Thought Op vrijdag 10 juni wordt TEDx Veghel gehouden onder het motto Food4Thought. De bibliotheek denkt/werkt mee aan de tweede TEDx Veghel Library (in 2017)
358 1-6 boek Als we niet tot actie overgaan, zullen onze kleinkinderen ons niet vergeven dat we niets ondernomen hebben om hen te redden. Een uitspraak van Paul De Grauwe heeft een relatie met de documentaire Tomorrow (Demain) en ruim 100 boeken over vijf (+ 1) thema's die in de film worden aangesneden.
357 28-5 t net Echt volwassen gedrag kost moeite en vaak moed. Een artikel van Susan Neiman over kleurende volwassenen heeft een link met de documentaire 'Demain' ('Tomorrow') en De Werkplaats van Morgen.
356 24-5 BD Moed van politici om - in plaats van alles weg te lachen - te laten zien dat ze wakker liggen van de duivelse dilemma's van onze tijd. Columns van Tommy Wieringa en Stevo Akkerman hebben een relatie met onze filter bubble en onze roeptoeterachtige samenleving.
355 19-5 Youtube Vechten, dromen () dat geeft betekenis aan ons bestaan, aan de levens die we leven. In Human van Yann Althus-Bertrand komt José Mujica tien minuten aan het woord. Een opmerkelijk wijs man met adviezen voor politici en burgers in verwarrende tijden.
354 17-5 'liedje' He said: "So?" Laurie Anderson maakte een film/cd over drie doden uit haar directe omgeving (Heart of a dog).
353 12-5 boek People get ready, there's a train a comin' Een beroemd liedje heeft een link met een recent verschenen boek en systemen (als de bio-industrie, zorg en 'winkelen') en een voorstel van FDR uit 1944.
352 8-5 t net Zijn monoloog zou weleens belangrijker kunnen zijn voor inzicht in de voedselsector dan veel dierenactivisten menen te kunnen bereiken: hij is open, charmant, belangstellend en niet vooringenomen. Kester Freriks over Wij, Varkenland van Lucas De Man.
351 7-5 Boek En zo beginnen we dan ons verhaal. Enkele bevindingen na lezing van de eerste vier hoofdstukken van De Toverberg van Thomas Mann.
350 2-5 NRC Wat bedreigd wordt, is dus onze eigen autonomie. We zijn prooi. Een column van Bas Heijne ('Prooi')heeft een relatie met een Tegenlicht-uitzending ('Slimme steden') en de opgave om een debat te gaan voeren over 'onze' big data.
349 1-5 t net De markteconomie is groots, maar we willen het vervangen door een ander systeem - het naar een volgend niveau tillen. Een artikel over het basisinkomen heeft een link met 'De kanarie in de kolenmijn' en veel artikelen in 'de krant' van 27 en 28 april 2016
348 20-4 t net Wat een nutteloze discussie in kranten en social media om culturele instellingen wel of niet naar het Centrum van Oss te verhuizen. Ondernemer Peter ter Horst uit Oss mengt zich in het debat over het stadshart van Oss.
347 14-4 liedje There's something missing in my heart Een flard uit een hit van een boyband heeft een relatie met Anna Ternheim, Sjef van Bommel en hoe muziek kan helpen om troost te vinden
346 11-4 Youtube We need to realize collectively as a community that things have gone wrong Andrew Keen maakt zich in zijn derde boek wederom zorgen over 'internet' en de wereld. Drie grote problemen: ongelijkheid, privacy en werkloosheid.
T004 7-4 TED Adam Grant Drie verrassende, en tegen de intuïtie indruisende gewoontes van creative en succesvolle mensen. Titel: The surprising habits of original thinkers.
345 4-4 Twitter YES, maatschappelijk VERBETERD ondernemen wordt de norm en happy is the new rich! Een tweet van Bob Hutten sluit aan op 'Ontspullen' van James Wallman, 'Rendement van geluk' (Tegenlicht 3-4) en jaarthema 'Wat delen we met elkaar?'
344 1-4 boek Een april - Dit is het moment voor verandering. Twee hofnarren op een april en hoe hun wereldbeelden haaks op elkaar staan: Jan Roos en Russell Brand.
343 30-3 t net Het is een cruciale opdracht () om grondiger te kijken, en te verhelderen wat ons leven en onze maatschappij aan het veranderen is Een uitspraak van de hoofdredacteur van De Standaard, een Belgische kwaliteitskrant, lijkt veel op waar een openbare bibliotheek vandaag de dag zoal mee bezig is.
342 26-3 t net

Wat is dat toch dat we dan massaal troost zoeken in muziek?

In de (Goede) week dat in België aanslagen plaatsvonden en Johan Cruijff overleed, trad in Oisterwijk Lieven Tavernier met zijn troostmuziek aan.
341 21-3 t net There are so many who don't want to take responsibility for their destiny Paus Franciscus laakt op Palmpasen het gedrag van de Europese regeringsleiders en hun achterban. En verwijst naar Pontius Pilatus die in zijn tijd ook wegkeek.
340 17-3 boek Leesavontuur: Waarom zou je de klassieken lezen Italo Calvino formuleerde 14 redenen om klassieke boeken te (blijven) (her)lezen.
339 16-3 t net Leesavontuur: Wat zegt De Toverberg ons vandaag de dag? Tijdens het Theaterfestival Boulevard gaat in augustus WOLK van theatermaker Lucas De Man in 's Hertogenbosch in première. Hij werd geïnspireerd door de reis die Hans Castorp in 'De Toverberg' van Thomas Mann maakte. Dit voorjaar gaan we in Noord Oost Brabant dit (e-)boek lezen. En nagaan hoe relevant die tekst nog is voor onze tijd.
338 8-3 ED We staan net als toen voor grote veranderingen. Moeten op zoek naar nieuwe vormen van samenleven, van economie, van democratie. Theatermaker Lucas De Man. Een poging al zijn activiteiten in een artikel te vangen.
337 1-3 NRC Juist nu we internet hebben, is parate kennis noodzakelijker dan ooit Een quote van Ilja Pfeijffer heeft een relatie met Ons onderwijs 2032, Het grote wetenschapsboek en de rol van de Openbare Bibliotheek.
336 29-2 t net Schrikkelmaandag: in 1988 én 2016 Precies 28 jaar geleden begon de Bibliotheek Oss met het uitlenen van cd's.
T003 28-2 TED Al Gore TEDtalk The case for optimism on climate change
335 25-2 NRC €177,48 stond vanochtend zomaar () op mijn rekening Maarten Schinkel speculeert over helikoptergeld als redding voor 'de economie'
T002 24-2 TED Yanis Varoufakis TEDtalk Kapitalisme verslindt democratie — tenzij wij onze mond open doen
334 23-2 t net Syrië - een burgeroorlog waar maar geen einde aan lijkt te komen De Bibliotheek Eindhoven heeft dossiers gemaakt over landen waaruit mensen op de vlucht zijn.
333 22-2 t net People who can laugh at their own insignificance Arnon Grunberg houdt van mensen die om hun eigen onbeduidendheid kunnen lachen, maar valt in een recente Voetnoot wel Jan Terlouw aan; die zich druk maakt over ons huidig (economisch) model. Én Yanis Varoufakis komt met een initiatief, waarover Arnon waarschijnlijk ook cynisch en/of ironisch zal zijn.
T001 22-2 TED sir Ken Robinson Drie TED-filmpjes
332 17-2 Youtube Het Titus Brandsma-leerlied Geschreven door Frits Hendriks, op initiatief van de Karmelkring Oss. Titus Brandsma richtte in 1921 de Osse bibliotheek op.
331 11-2 Trouw "Verdienen jij en ik het om te zijn geboren in de westerse wereld?" Een uitspraak uit 'De Bergrede' van Joris Luyendijk heeft een relatie met het jaarthema 'Wat delen we met elkaar?' van de samenwerkende Noord Oost Brabantse Bibliotheken.
330 4-2 boeken de strijd voor het gemeengoed zal een van de belangrijkste politieke kwesties zijn van de eenentwintigste eeuw. In een flink aantal recente boeken wordt het begrip 'commons' besproken. Dit begrip komt ook aan de orde in de performance lezing 'In search of Europe' van Lucas de Man.
329 2-2 media De burger voelt het gemis aan verbondenheid en kijkt vragend naar de politiek, die geen goed antwoord heeft 35 citaten van de laatste maanden die een link hebben met het woord 'commons' en het jaarthema 'Wat delen we met elkaar?'
328 27-1 t net Niemand verlaat hier zonder te zijn veranderd Een gedicht van John Mills over de openbare bibliotheek heeft een relatie met de bereidwilligheid om als mens los te komen van je eigen stellige zekerheden. Nodig in een wereld die verandert.
327 24-1 Lezing "De tegenstelling links-rechts is op sterven na dood" Een uitspraak van Paul Verhaeghe heeft een link met het 'Raam van Overton' en 'het' bouwgesprek dat overal in Nederland gevoerd zou moeten worden.
326  21-1  t net Boeken over onze snel veranderende wereld Ongeveer driehonderd boeken, ondergebracht bij 25 thema's. Boeken om onze snel veranderende wereld beter te leren begrijpen.
325 18-1 Boek Wat is in 's hemelnaam water? Een quote van David Foster Wallace wordt gekoppeld aan de opkomst van Bernie Sanders & Jeremy Corben en 44 boeken over een 'ander', aangepast economisch model
324 14-1 t net TrendRede - 2016 wordt het jaar van het Bouwgesprek. Op dinsdag 12 januari werd de zesde TrendRede uitgesproken en gedeeld
323 11-1 Liedje I think I saw you in an ice-cream parlour drinking milk shakes cold and long Bij de dood van David Bowie.
322 10-1 Boek Autoriteit - We zullen het zelf moeten doen. Paul Verhaeghe ziet overal nieuwe vormen van autoriteit ontstaan. Van onderaf en tegen het heersende 'frame' in.
321 4-1 Liedje This magic moment 21 liedjes die allemaal te maken hebben met het thema 'Wat delen we met elkaar?'
320 1-1 Prenten-
boek
NATUURLIJK, WAAROM NIET? Gemma Merino heeft het over een houding om in het leven te staan.
      Citaten uit 2015  
319 30-12 NRC De wereld van 2016 vraagt niet meer van hetzelfde, maar juist anders denken. Louise Fresco heeft een boodschap voor 2016, maar komt niet voor op de lijst 'Meest besproken personen in de media'.
318 29-12 Liedje You can blow out a candle, but you can't blow out a fire Martijn Aslander en Erwin Witteveen voorzien een tijdperk waarin 'dingen' Nooit af zullen zijn. Gevolg: een tijdperk van grote veranderingen staat ons te wachten. Te groot om 'uit te kunnen blazen'.
317 17-12 NRC Je kunt niet leven in de illusie dat we niet diep met elkaar verbonden zijn. Een uitspraak van Achille Mbembe heeft enkele dagen voor Kerstmis en het nieuwe jaar een relatie met het nieuwe jaarthema ('Wat delen we met elkaar?') en empathie.
316 10-12 t net Jan de Waal het digitale geweten van de openbare bibliotheken in Nederland Aan het einde van het landelijke bibliotheekcongres kreeg collega Jan de Waal een prijs voor (zijn) innovatief bibliotheekwerk
315 8-12 boek Wij maken het verschil De lancering van Zorgeloos.care heeft een relatie met het nieuwe jaarthema van de bibliotheek
314 5-12 VK Teun Hocks in CODA, Apeldoorn Kunstenaar Teun Hocks heeft een tentoonstelling in het CODA, een museum zonder eigen collectie. Idee voor Oss?
313 1-12 t net Van Blikopener naar Eye Opener fonds Architect Francine Houben kreeg de Prins Bernard Prijs en begint het Eye Opener fonds om het culturele, economische en maatschappelijke belang van bibliotheken voor het voetlicht te brengen.
312 30-11 Trouw 20e eeuwse wantoestanden komen nog altijd voor! Anton Dingeman/Pieter Geenen en socioloog Gabriël van den Brink kunnen elkaar waarschijnlijk een hand geven
311   Speech Banen worden bundels van taken Een zin uit een speech van Robert Went van de WRR op de Trendnacht 2015 Robots! heeft een relatie met ontwikkelingen in de bibliotheek
310 29-11 Boek onwaarschijnlijk mooie liedjes, met teksten die licht door je ziel dansen en beklijfden bij een ieder die er maar naar wilde luisteren. Van Mart Smeets verscheen een bundel van zijn muziekcolumns. Dit najaar verschenen drie andere bijzondere muziekboeken.
309 22-11 Liedje Meant to be shared Ons Welzijn, een nieuwe naam voor een welzijnsoranisatie in NO Brabant, heeft een relatie met een liedje van Tom Russell, empathie en een jaarthema
308 20-11 Speech Moed tot waarheid Hoogleraar communicatiewetenschap Joan Hemels was een van de sprekers op het symposium t.g.v. het feit dat Titus Brandsma uitgeroepen werd tot ereburger van Oss.
307 13-11 Filmpje We kijken 20 jaar vooruit, maar plannen voor de volgende dag Organisatie-adviseur Frederic Laloux reikt aan hoe leidinggevenden hun bedrijf, organsiatie of instelling zouden moeten gaan leiden.
306 11-11 Boek Ons leven moet opnieuw in de steigers, het moet terug naar de tekentafel. Gerhard Hormann vertelde in de Udense bibliotheek over zijn leven, hoe hij los probeert te komen van het 'meer-meer-meer-denken' en op een andere manier gelukkig te worden of zijn.
305 8-11 Tv dat we fundamenteel van perspectief moeten veranderen Uitspraak van architect Thomas Rau in Tegenlicht (Het einde van bezit) heeft een relatie met een boek en inzicht van geoloog Peter Westbroek.
304 6-11 Onder-
wijsblad
De Titanic ligt op koers Een kritische column van Ton van Haperen 
303 28-10 t net Ik heb weliswaar mijn lidmaatschap betaald, maar ja, toen nog van UW belastinggeld. Ofran Badakhshani maakt nederig excuses.
302   t net  to lift people up, not lower them down Maria Popova - van Brain Pickings - heeft in negen jaar o.a. dit geleerd.
301 27-10 t net G1000, de volgende stap Op 2 november wordt in theater Markant, Uden een grote bijeenkomst gehouden waar o.a. Jan Rotmans en Albert Jan Kruiter zullen 'aantreden'
300 22-10 Tentoon-
stelling
Titus Brandsma Ereburger gemeente Oss Op vrijdag 5 november 2015 wordt Titus Brandsma benoemd tot de 5e ereburger van Oss. Een man die zich in Oss inzette voor onderwijs, media, lezen en je als mens blijven ontwikkelen.
299 20-10 Boek bovenal is hij een meester in het verdringen Biochemicus Hans Bloemendal (1923-2015) zal waarschijnlijk voortleven als oppervoorzanger. En zijn verscheiden brengt herinneringen naar slow television van Wim Kayzer naar boven.
298 17-10 TEDx Als de nood het hoogst is, zullen we ons hernieuwde zelfvertrouwen hard nodig hebben om het voorbeeld te volgen van onze heldhaftige visser in de maalstroom Zeven TEDx-filmpjes, gemaakt door 6 Nederlanders en 1 Tsjech. De quote komt echter uit een boek.
297   TED A revolution. And that's what we need. 18 TED-filmpjes en enkele boeken. Rode draad?
296 13-10 BD eisen dat het kabinet een eind maakt aan het 'regelcircus'. Een artikel over 'het regelcircus' sluit wonderwel aan bij het Armoededebat Oss van 12-10-2015
295 9-10 Youtube 2030 : the global goals Een filmpje (The world's largest lesson) waarin sir Ken Robinson probeert uit te leggen wat die 'mondiale doelen' inhouden. Toon: optimisme.
294  7-10 boek  De nieuwe hygiëne weert inactiviteit, te veel eten en roken uit onze omgeving. Rudi Westendorp en David van Bedegom staan in hun boek Oud worden in de praktijk op als de nieuwe 'hygiënisten'. 150 jaar na Sarphati. 
293 5-10 t net Rot op met je bevaderende, porrende, goedbedoelde suggesties over hoe we het beter kunnen doen, de volgende keer. Op Mindshakes - een nieuw digitaal platform - spijkert Sidney Vollmer 22 stellingen en pleit voor nieuwe burgerrechten voor de 21ste (digitale) eeuw.
292 4-10 NRC Goed nieuws: die doping bestaat. Hij heet 'boeken lezen'. Kinderboekenambassadeur Jan Paul Schutten houdt een warm pleidooi voor veel en lekker lezen. 'Wie als ouder dus een vrolijker kind met betere schoolresultaten wil moet eens wat vaker in een boekenkast kijken'. 
291 30-9 t net Show up, sit down and type Of in vertaling: Houd je mond, ga zitten en type.
290   DC En dat dat ons niet eens meer verbijstert, is misschien wel het meest verbijsterende. David Van Reybrouck over ons democratisch systeem en een bijeenkomst: G1000 Uden, de volgende stap!
289 29-9 Boek Als correspondent in eigen land Rob Wijnberg is trots dat NRC-journalist Marc Chavannes (als correspondent in eigen land) toetreedt tot De Correspondent
288 24-9 VN Dan zal ook hier het gedrukte boek eerder herstel beleven dan verder wegglijden Joost Nijsen komt opgewekt terug uit de States; en in de boekwinkels ligt De Standaards van Frits Spits.
287 23-9 t net The call of the future is already here. Are we able to listen and rise? Een optimistische quote van econoom en organisatiedeskundige  Otto Scharmer.
286 17-9 Boek Bij het lezen gebruik je je fantasie en verbeeldingskracht, bij het kijken naar de tv niet of nauwelijks Aldus Ap Dijksterhuis, in zijn nieuwe boek Op naar geluk : de psychologie van ene fijn leven
285 16-9 Slide De bibliothecaris ... toegewijd aan kennis Professor David Lankes sprak in Tilburg over de rol van de bibliothecaris en voorziet een golden age.
284 12-9 Boek Ik had honger als een wolf, sliep als een os en werkte als een paard Pieter Steinz over Lezen met ALS : literatuur als levensbehoefte (met drie lijst-jes)
283 10-9 Boek Geen foto's om te bekijken maar om te bestuderen Een oude opmerking van Henk Hofland gaat ook op voor het nieuwste fotoboek van Roel Visser: Armer & rijker
282   Gedicht Vandaag de wereld bezocht Twintig jaar geleden leverde Joost Zwagerman ene gedicht aan voor een poëzieproject in Oss en omstreken
281 8-9 Trouw Ultrademocratisme: De leraar weet natuurlijk meer Jan Marijnissen zegt onbedoeld iets over het boek Autoriteit van Paul Verhaeghe.
280 4-9 Liedje Teeny Tiny Tony, the world's smallest pony  Tom Russell heeft met 'The Rose of Roscrae' een Gesamtkunstwerk gemaakt.
279 31-8 Youtube So I thank you so much Leonard Cohen legt uit waarom de Spaanse cultuur zo belangrijk voor hem is (geweest). Een dankbaar man.
278 28-8 Cartoon Ik kan alle tv-programma's nog prima volgen Zegt Balthus tegen Sigmund. Aan de vooravond van een nieuw televisieseizoen.
277 26-8 Boek elke autoriteit was een omver te werpen tiran: priester, onderwijzer, agent, directeur Paul Verhaeghe had het in zijn Identiteit (uit 2012) al over autoriteit(en).
276 17-8 Adfor-
matie
Een soort antidope tegen de media, tegen de commercie, tegen de clichés Zomergast Adriaan Geuze windt er geen doekjes om.
275   Psych Mag Haal al die mensen weg en ik ben niemand meer Paul Verhaeghe over identiteit en ons verlangen naar en behoefte aan (een) autoriteit.
274 12-8 Boek Als we een echt goed boek lezen, komt binnen in ons iets in beweging David Grossman hield dit jaar de 5 mei-lezing en heeft het over het belang van literatuur als middel om als mens te kunnen groeien, andere wegen in te slaan.
273 7-8 Youtube Als deze video je niet een heel klein beetje wakker schudt Acht minuten; gemaakt door ene Spencer Cathcart.
272 2-8 Film Belle - put your shoulder to a purpose Een speelfilm uit 2013 over slavernij draait momenteel in enkele filmtheaters
271 28-7 Liedjes I've got to leave you now Twee 'begrafenisliedjes'. Van Ben Bullington en C. Daniel Boling (It's his voice she hears)
270 21-7 Boek Dit boek verschijnt dan ook precies op het goede moment De ondernemende staat : waarom de markt niet zonder overheid kan van de Italiaanse econome Mariana Mazzucato.
269 13-7 NRC De eerste vaststelling is dus dat je het zonder te merken dag en nacht wordt genudgd, meestal in de verkeerde richting. Hoogleraar gezondheidskunde Rudi Westendorp over de noodzaak om mensen te verleiden gezonder te gaan leven.
  12-7 t net Platen van de jaren tien, per jaar Van 2010-2015, tien per jaar + enkele suggesties
    t net Platen van de jaren nul, per jaar Van 2000-2009, tien per jaar + enkele suggesties
    t net Platen van de jaren negentig, per jaar Van 1990-1999, tien per jaar + enkele suggesties
    t net Platen van de jaren tachtig, per jaar Van 1980-1989, tien per jaar + enkele suggesties
    t net Platen van de jaren zeventig, per jaar Van 1970-1979, tien per jaar + enkele suggesties
    t net Platen van de jaren zestig, per jaar Van 1960-1969, 5-10 per jaar + enkele suggesties
    t net Platen van de jaren vijftig, per jaar Van 1955-1959, vijf per jaar + enkele suggesties
268 9-7 t net Neem bijvoorbeeld boeken. Er verschijnen een heleboel interessante boeken, maar ik heb de tijd niet om ze allemaal te lezen. Martijn Aslander doet u een tip aan de hand. Een tip die een relatie heeft met de Lezers van Stavast.
267 1-7 Liedje Here we are now, entertain us Regels uit 'Smells like teen spirit' van Nirvana's 'Nevermind', dé plaat van de jaren negentig. Artikel met dé zestig platen uit de jaren negentig.
266 29-6 NRC Onverstandig gedrag is maar een beetje een vrije keus Marc Chavannes over 55 doden per dag door roken en de manier waarop het ontmoedigingsbeleid wordt getraineerd.
265 24-6 NRC Politiek is boekhouden voor gevorderden geworden Een uitspraak van Jesse Klaver wordt gekoppeld aan negen andere quotes. Ga na of u de politici aan hun stijl en/of inhoud herkent.
264 22-6 NRC Men vindt van alles, maar gelooft niks Zeven citaten uit week 25.
263 15-6 boek Boek na boek, tasje na tasje, week na week, maand na maand De Noorse schrijver Karl Ove Knausgård beschrijft hoe hij de bieb leerde kennen en ontzagelijk vele ging lezen. En waarom dit een relatie heeft met 21st century skills en Twee voor twaalf.
262 10-6 360 Maar gluten in de ban doen? Geen denken aan. Dat zou gewoon stom zijn. Een redacteur van The New Yorker onderzoekt mythen rondom gluten(vrij) eten.
261 9-6 NRC Ik heb geleerd dat ieder kleed waar je op staat zonder enige waarschuwing onder je vandaan getrokken kan worden Sheryl Sandberg verloor onverwacht haar man en realiseert zich dat het leven kwetsbaar is. Een column van Rutger Bregman sluit hier onverwacht op aan.
260 6-6 t net Hoe waardeer je een maatschappelijk initiatief? Hoe Albert Jan Kruiter's waardebepaling, een Buyerarchy of needs, een trilemma en Kiemen van het nieuwste Brabant op een tropische dag in Den Bosch samenkwamen.
259 3-6 t net D1000 - Stop met in de weg lopen Gemeentebestuurders maken zich zorgen over de vermeende kloof tussen burgers en politiek en bespraken dit tijdens een D1000 (geen tikfout!)
258 31-5 Bieb Echte wijsheid en media Artikel over wijsheid en media in deze tijd (presentatie tijdens Cultureel Uitje Oss, nr. 2)
257 25-5 DC Ik heb al een soort eerste ontwerp voor de 'Orde van de Oases' geschreven. Dat dit op meerdere plekken kan loskomen. Boer en filosoof Jan Huijgen in een podcast over zijn werk op de Eemlandhoeve en het zoeken naar alternatieven in onze hectische samenleving.
256 21-5 Medium Betaald werk: We zouden ons allemaal af moeten gaan vragen wat we gaan doen als we ervan bevrijd zijn. Een artikel over het wegvallen van veel banen door de komst van zelf-rijdende trucks heeft een relatie met de discussie over een basisinkomen.
255 20-5 NRC Hun eigen leven is al ingewikkeld genoeg Prima al dat oefenen, maar vergeet niet de grote groep die (nog) niet mee kan (of wil).
254 19-5 t net Data Informatie Kennis Wijsheid Elf plaatjes om dit model te illustreren.
253 13-5 Radio Je bent aan het zoeken naar wat je vindt Bas Heijne over 'De volmaakte mens' en de manier waarop hij tot standpunten komt.
252 4-5 Liedje De vrijheid om te lezen Sam Cooke, Bill Fay en William Tyndale komen samen tijdens de nationale dodenherdenking. This magic moment en Who is the sender?
251 29-4 Medium Vorig jaar las ik vier boeken Hugh McGuire legt uit hoe het zo is gekomen en hoe hij zijn 'Refresh-button' wist te resetten.
250 22-4 Mojo When he left, he took to the road with his guitar and a pen and never looked back In de rubriek 'How to buy' bepalen lezers de 'beste' tien platen van een bepaalde artiest. In mei was Townes Van Zandt aan de beurt.
249 17-4 FD Met het uitlenen van boeken is allang geen geld te verdienen Columniste Annemarie van Gaal betrekt een stelling vanuit een wereldbeeld waar vraagtekens bij gezet kunnen worden.
248 16-4 Boek Zevenhonderdduizend werkzoekenden komen niet vanzelf weer aan het werk Hoe Klaas Mulder's 'Pakkenproletariaat' en Guy Standing's 'precariaat' zich verhouden tot 'bullshit jobs' en pogingen van velen om een betaalde baan te vinden.
247 12-4 Liedje Death is no dream, for in death I'm caressing you Regels uit Gloomy sunday van Billie Holiday. Dinsdag 7 april 1915 werd ze geboren. Een reden om haar te herdenken en te verwijzen naar een bijzonder prentenboek (Doodgewoon) en een tentoonstelling in Het Depot in Wageningen (Dood en Leven).
246   VK Doordeweekse krant is gelijk aan een roman van 163 pagina's  Aldus de ombudsvrouw van de VK. Deze constatering wordt gekoppeld aan andere uitspraken over (pogingen van mensen om tijd te vinden om een boek te) lezen.
245 9-4 Boek Zestig schrijvers, zestig stemmen, zestig kikkers: duikt u vooral in de vijver. Aldus Wim Brands, als afsluiting van zijn inleiding van 'De Nederlandse literatuur van de 21ste eeuw', een door hem samengestelde bundel.
244 7-4 Boek Wij ontberen een informatiefilter. Dat filter heeft een naam: wijsheid. Waarom de boeken Onderwijsheid en De uitvinding van de Leeszaal 'iets' met elkaar te maken hebben (ons informatiefilter versterken en wijsheid nastreven) en beiden toch ook over liefde (voor het vak) gaan.
243 3-4 Maarten! Een boektoer is een lange les in nederigheid Joris Luyendijk kijkt terug op zijn toer om Dit kan niet waar zijn te promoten. En neemt daarin Oss mee.
242 28-3 scriptie (De) bibliothecaris steeds meer moeten gaan zien als antwoord op de behoeften die leven in de samenleving. Een scriptie uit 1968 is nog steeds actueel en heeft een relatie met Mariana Mazzucato en de discussie in Oss over (het verplaatsen van) de Osse bibliotheek.
241 25-3 Trouw Gun alle kinderen een schoolbieb Meester Jaap/Jacques Vriens kijkt terug op zijn Kinderboekenambassadeurschap. Gemengde gevoelens.
240 23-3 Boek Tijdens de komende tien jaar zullen we getuige zijn van een enorme golf van nieuwe technologieën die ons dwingen onze economische instituties en inzichten te herzien. Andrew McAfee in 'Het tweede machine tijdperk'. Komt ook aan het woord in 'Het werken van morgen', een Tegenlicht-uitzending.
239 21-3 VK Als het even kan, blijven we de hele dag op onze reet zitten, komen de deur niet meer uit. Popmuzikant Steven Wilson over onze vrijheid.
238 19-3 cd What'll I do when you are far away Bob Dylan zingt op  zijn 'Shadows in the night' tien liedjes uit the Great American Songbook, die ook door Sinatra zijn gezongen. Maar critici vergeten een cruciale Sinatraplaat te noemen.
237 18-3 Vimeo We moeten gaan klooien, gaan uitproberen, dat is de enige manier. Martijn Aslander in een van zes 'korte videos over de informatie samenleving'.
236 14-3 NRC Wie veel boeken leest gaat richting de democratie, vrijheid en tolerantie Een uitspraak van een Algerijnse schrijver heeft een link met Loin des hommes en te vroeg overleden René Gude.
235 11-3 t net Niet moeten stemmen voor belangen maar voor waarden/idealen. Roos Vonk verwijst via een tweet naar een oud artikel dat relevant kan zijn voor iedereen die overweegt te gaan stemmen voor de PS.
234 8-3 Adfor-
matie
Grote merken verliezen terrein. Het vertrouwen kan nauwelijks lager. Tom Kniesmeijer houdt collega-marketeers en anderen een spiegel voor en heeft het zonder het woord te gebruiken over 'rendementsdenken'.
233 4-3 t net ... een nieuwe autoriteit zal worden, het collectief Impressie bijeenkomst met Jan Jonker in de Kruisherenkapel in Uden en een link met een artikel (nieuw boek) van Paul Verhaeghe. Doe iets!
232 2-3 Volzin Ook al zeg je er misschien niet zoveel over door je manier van leven heb je invloed. Heleen van der Sanden over vasten, Genoeg, Een @nder soort geld en een 'diffuse groep' die aan het oefenen is. IN een andere tijd.
231 1-3 FD Menselijke maat en ondernemerschap verdwijnen uit de supermarktbranche. Een Amersfoortse supermarktondernemer maakt zich zorgen over doorgeslagen rendementsdenken.
230 28-2 t net De herontdekking van het collectief is een heel belangrijke evolutie in onze huidige zoektocht naar zingeving. Een lezing van Paul Verhaeghe, een boek van Jeroen van Baar, een afscheid in Uden, enkele lezingen komen allemaal samen.
229 24-2 t net "De vis gaat rotten bij de kop" Een poging de lezing van Joris Luyendijk (op maandag 23-2 in Oss over zijn boek 'Dit kan niet waar zijn') te koppelen aan een toespraak van Geert Mak (uit 2004!)
228 22-2 Boek conformisten die zichzelf überhaupt geen vragen meer stellen over goed en kwaad. Joris Luyendijk in zijn 'Dit kan niet waar zijn' over bankiers en je amoreel door het leven bewegen.
227 17-2 t net Cynisme is kritisch denken zonder hoop. Hoop zonder kritisch denken is naïviteit. Maria Popova over de noodzaak om te kunnen bewonderen, verwonderen en het cynisme te overstijgen.
226 12-2 t net Follow the money Follow the money is een campagne gestart om abonnees te werven.
225 11-2 DC Heeft mijn werk eigenlijk wel zin? Ruger Bregman wil dat u zichzelf de vraag stelt of u een bullshit baan heeft.
224 10-2 DWDD Tower song  Wende, Zurich, Townes, Leonard, Franz en anderen komen samen in (de) Tower (of) song.
223 8-2 VK Want de kennis daarover bevindt zich in een stroomversnelling. Uitgever Sander Ruys van uitgeverij Maven en waarom hij zoveel boeken uitbrengt over het menselijk gedrag.
222 5-2 Youtube Shift happens In een kort filmpje presenteert Adjiedj Bakas de trends voor 2015. Een mooie samenvatting van de wereld waarin oefenende en kantelende mensen bezig zijn.
221 3-2 t net  How to revolutionize education from the ground up Sir Ken Robinson kondigt in een filmpje (6 minuten) een nieuw te verschijnen boek aan. Hoe gaan we het onderwijs van onderaf opnieuw opbouwen.
220 31-1 BD Steden benutten de economische potentie van onderwijs en cultuur veel te weinig. Een opiniestuk over de revitalisering van binnensteden én een filmpje over het aantrekkelijk maken van steden.
219 30-1 NRC Zelfportret van een generatie als lezer Historicus Ronald Havenaar schetst een portret van 'de' babyboomers door 36 invloedrijke boeken naar voren te halen.
218   Ts voor
marke-ting
de ‘culture of greed’ zou moeten worden vervangen door de ‘culture of generosity’ Hilde Roothart analyseert ons 'disruptief decennium' en komt met enkele trends.
217 24-1 Donald Duck Ach, ik ga toch lekker een BOEK lezen! Donald Duck is verslaafd aan social media; zijn neefjes helpen hem maar het eind van het liedje is ...
216 22-1 quote Reminder: vleesloze vrijdag Tijdens een lezing in Oss onderschreef Jan Rotmans een pleidooi voor herinvoering van een vleesloze vrijdag
215 15-1 boek Duurzaamheid loont en levert meer op dan geld. Het boek Nieuwe business modellen : samen werken aan waardecreatie van hoogleraar duurzaam ondernemen Jan Jonker verdient een steuntje in de rug.
214 7-1 t net Opgroeien tussen de boeken Uitgeverij Lemniscaat schenkt ruim 600 boeken aan de Bibliotheek Uden. Een mooi gebaar. Maar er zitten veel aspecten aan deze geste.
213 5-1 boek Being a grownup has nothing to do with how old you are - it's a choice Seth Godin in zijn nieuwste boek 'What to do when it's your turn (and it's always your turn).
212 2-1 filmpje De toekomst komt in golven. We brengen ze zelf in beweging Trendpsycholoog Tom Kniesmeijer in een filmpje: Welkom in 2015
211 1-1  boek  Wegdromen op de fiets : een proces waarbij mensen ervaren dat een idee spontaan opborrelt.  Waarom je tijdens het fietsen of hardlopen weg kunt dromen en daardoor ideeën opborrelen.
     

Citaten uit 2014

 
210 31-12 liedje

Het werd, het was, het is gedaan.

Terugblik op 'de beste' platen van 2014; met een persoonlijke favoriet.
209 24-12 boek

Waar mensen hechten aan vertrouwen, daar regeert het wantrouwen.

Jan Rotmans in zijn boek Verandering van tijdperk : Nederland kantelt
208 22-12 boek

In een relatief onbekende gemeente als Uden () bruist het van de lokale initiatieven.

Jan Rotmans noemt in Verandering van tijdperk : Nederland kantelt de gemeente Uden als voorbeeld voor zijn stelling dat overal in Nederland 'geoefend wordt in een andere tijd'
207 20-12 boek

We moeten het met elkaar uithouden. Dat vind ik troostrijk.

René Gude geeft ons - achterblijvers - enkele levenslessen.
206  18-12  boek creëer een cultuur van verandering en aanpassing  Toekomstonderzoeker Wim de Ridder in zijn boek De ontdekking van de toekomst  
205 17-12 tv Downton abbey Waarom spreekt een serie over een tijd waarin de verschillen tussen mensen erg groot waren zo veel mensen aan? Waarden?
204 16-12 t net Foto van het jaar 2014? Een foto van José Palazón over een groot hek rondom een golfbaan in Melilla heeft een relatie met het thema van de Maand van de Filosofie 2015 ('... en da's niet eerlijk')
203   VK Wat me bij veel leeftijdgenoten opvalt is hun gebrek aan engagement Jort Kelder, Nelleke Noordervliet en Louise Korthals spreken zich uit over wat het betekent volwassen te zijn (in deze tijd)
202 15-12 t net Twenty years ago, writers wrote and readers read. The web lets readers respond, and increasingly they do Een soort piramide van Maslov om uit te leggen dat er verschillende manieren zijn om (als volwassene) te reageren op gedachtes van anderen waar je het niet mee eens bent
201 14-12 Humo Wij kunnen u niet beloven dat het alle dagen feest zal zijn Lieven Tavernier over zijn nieuwste cd en 'het leven'
200 10-12 t net Libraries change lives Bibliotheken veranderen levens. Een kort (Engelstalig) filmpje over het belang van de Openbare Bibliotheek als plek. Waar belangrijke 'dingen' gebeuren.
199    boek De sluier der onwetendheid  Volwassenen die zich afvragen of ze iets volwassener zouden moeten gaan leven kunnen niet om dit denkvehikel van filosoof John Rawls heen.
198    boek  We groeien en ontwikkelen niet in goede tijden, we groeien en ontwikkelen in moeilijke tijden  Honderden waarden worden toegelicht in 'Het boek der waarden'
197   Trouw Een beetje goedbedoeld aanmodderen is niet genoeg. Hulpbisschop Rob Mutsaers spreekt zich uit over 'roepers' langs de zijlijn.
196 9-12 Next Ik geloof niet dat mensen de capaciteit hebben om engelen te zijn. Maar ik ben ervan overtuigd dat ze minder egoïstisch kunnen zijn. Simon Anholt kondigt de Good Country Party aan tijdens TEDx Amsterdam; een partij die nationale grenzen overstijgt.
195 1-12 Trouw ... een middenweg tussen blind utopisme en cynisch realisme Een terugblik op de Trenddag 2014 van de provincie Noord Brabant, een nieuw boek van Susan Neiman en een filmpje over een kikker
194 24-11 VK Cultuur is geen luxe die we ons alleen in goede tijden kunnen veroorloven. Aldus de Duitse minister van Cultuur, die het budget juist vergroot.
193 23-11 NRC Op een beeldscherm ben je geneigd steeds sneller te gaan lezen, terwijl ... Twe artikelen waarin ingegaan wordt op de nadelige gevolgen van lezen van een beeldscherm.
192 21-11 Zin Het begrip 'vrije tijd' zal ons vreemd in de oren klinken. Zin geeft een Sneak preview op 2024 en Sander Dekker wil een nationale dialoog over het onderwijs. En zet als stip op de horizon het jaar 2032.
  16-11   Vergezicht Tekst uitgesproken bij de opening van een tentoonstelling bij K26 in Oss. Vier kunstenaars verzameld onder de noemer Vergezicht
191 13-11 boek 19 redenen waarom een blog beginnen het beste is dat je vandaag kunt doen De Belgische blogster Kelly Deriemaeker geeft in haar Blogboek, tips & inspiratie voor meer blogplezier
190 12-11 t net Impressie Agrifood 2030 Oss Verslag van een bijeenkomst waar leerlingen van de HAS een visie schetsen voor de voedselsector in Oss in 2030.
189 10-11 DGA In tijden van onzekerheid weet je toch niet precies hoe het wordt, dus je moet goed nadenken over hoe het zou kunnen zijn. Interview met Roland van der Vorst over het belang van verbeeldingskracht en cultuur. Juist nu in onzekere tijden.
188 9-11 t net Hack-a-LOD: still have trouble realizing I just won the first prize... Djuri won op zaterdag 8 november in Veghel de hoofdprijs. Een terugblik en bespiegeling over een bijeenkomst waar slimme digitale boys & girls proberen zogenaamde Linked Open Data te verwerken in een applicatie én de rol van openbare bibliotheken.
187 8-11 radio "Kijk naar je eigen!" Verpleeghuisarts Bert Keizer over de zorg voor ouderen in verpleegtehuizen en de vraag wie verantwoordelijk is voor het matig niveau daarvan.
186 4-11 t net Until Facebook came along we didn't know how lonely we were Verslag van een interessante lezing door Alain de Botton (The virtues of modern businees/De deugden van modern zakendoen)
185 31-10 t net The benefits of reading books Een cartoon (met veel woorden) over het belang van lezen
184   t net Learn more. See more Een cartoon (zonder woorden) over het belang van (veel) lezen.
183 30-10 tijdsc De bibliotheek wil een plek zijn waar iedereen zich over verschillende aspecten van onze kantelende samenleving kan informeren. In het najaarsnummer van 'Oss : het magazine' staan drie artikelen over de Bibliotheek (Oss e.o.)
182 29-10 t net ... the most important economics book of the year — and maybe of the decade. Donderdag 30 oktober is informeel uitgeroepen tot Piketty-dag. De dag dat de vertaling van zijn imposante boek verschijnt.
181 27-10 boek Markt en staat zijn als tweelingbroeders: ze kunnen zonder elkaar niet leven, en ze versterken elkaar. Een quote van econoom Paul de Grauwe (uit zijn boek 'De limieten van de markt') wordt gekoppeld aan diverse signalen die zich rond 25-26 oktober 'aandienden
  25-10 BD Oefenen in een andere tijd Column (4) voor het Brabants Dagblad, rubriek Smaakmakers
180 23-10 boek We moeten niet steeds op zoek naar nieuwe verhalen, we moeten nieuwe betekenissen zoeken in dezelfde verhalen. De Belgische psychiater Dirk De Wachter in zijn nieuwste boek: Liefde, een onmogelijk verlangen?
179   filmpje Why we should give everyone a basic income Rutger Bregman bepleit dit op TEDx Maastricht (16:46)
178 22-10 boek We verdrinken in informatie, zo veel informatie dat we niet weten waar we aandacht aan moeten besteden en wat we moeten negeren. Acht relatief nieuwe boeken die toegevoegd zijn aan de literatuurlijst voor de Lezers van Stavast.
  18-10 BD Legosteentjes en een nieuwe balans Column (3) voor het Brabants Dagblad, rubriek Smaakmakers
177 12-10 T net Literatuur lezen: We neigen er toe het als een verstrooiing te zien, entertainment (iets voor het strand). Een filmpje van The School of Life: What is literature for?
  11-10 BD Opgewekte aanzeggers Column (2) voor het Brabants Dagblad, rubriek Smaakmakers
176 10-10 DC Maar soms is je begrepen voelen een grotere troost dan opgepept worden. David Van Reybrouck over Nobelprijswinnaar Patrick Modiano en de aanwezigheid van diens werk in Nederlandse Openbare Bibliotheken.
175 8-10 Mail in haast: aankondiging film, zal je interesseren. donderdag uitgezonden, 9 oktober, uur van de wolf. was een mooie studiedag! Sociologe Christien Brinkgreve verwijst naar een documentaire over haar gezin (10 oktober Het uur van de wolf)
174 5-10 G1000 Bibliotheek laten voortbestaan als basisvoorziening voor kennisdeling, belangrijk voor ontwikkeling en ontmoeting. Eén van dé tien ideeën voor en van de G1000 Uden.
  4-10 BD Naar het hart van het land Column (1) voor het Brabants Dagblad, rubriek Smaakmakers
173 3-10 boek Kroniek van een aangekondigde dood De titel van deze novelle van Gabriel García Márquez heeft een relatie met drie relatief jonge Nederlanders die hebben aangekondigd binnenkort te zullen sterven
172 2-10 t net Een dag vol concentratie, verdieping Voor Het Bibliotheekblad maakte Leo Willemse een verslag van de studiedag De kracht van verhalen (op 30-9 in Oss) met Christien Brinkgreve, Joke Hermsen, Jeroen Vanheste en Jan van Bergen en Henegouwen.
171 28-9 boek Aandacht () voor de waarde van verhalen Annegreet van Bergen en Rob Hartmans schreven beiden een boek over de jaren na de Tweede Wereldoorlogen; ze vullen elkaar prima aan.
170 26-9 filmpje The power to create Een nieuw filmpje van de RSA, en een ander van de School of Life valt samen met een lezing van Martijn Aslander (in de Osse bibliotheek, georganiseerd door SMC0412)
169 21-9 boek 'Het UWV is een computer. Het bestaat niet.' Jan Schuurman Hess wandelde twee jaar door Nederland en sprak met 'gewone' mensen en maakt duidelijk wat de kloof tussen politiek en burger inhoudt.
168 20-9 boek Maar de vraag is: wat hebben we aan vrijheid van meningsuiting als we niets nieuws te verkondigen heben? Een van de drie vragen die Rutger Bregman stelt in zijn boek 'Gratis geld voor iedereen : en nog vijf grote ideeën die de wereld kunnen veranderen'
167 13-9 lezing Fed up Tijdens een lezing in theater Markant kondigt ondernemer Bob Hutten een opmerkelijke documentaire aan over 'zijn' voedings-sector.
166   t net ... vooral doen en ondervinden. Een quote uit een van de (24) filmpjes op het Youtubekanaal van de Vrije denkers.De inhoud waaiert alle kanten uit. Eén overheersend gevoel: optimisme. Wij, mensen, zitten midden in allerlei crises (meervoud) maar hebben nog nooit zo veel mogelijkheden gehad om ze op te lossen. Maar dan moeten we wel enkele wijzers de andere kant opdraaien.
165 9-9 Trouw Als van een koning niet langer wordt verwacht dat hij een voorbeeld vormt voor zijn onderdanen, Vertaler Hans Boland legt uit waarom hij een prijs van president Poetin weigert.
164 6-9 Next We veranderen van een verzorgingsstaat in een wegkijkstaat Volgens dominee Dick Couvée; en de (on)mogelijkheid dat dit begrip in de TrendRede of Troonrede 2015 voor zal komen.
163 30-8 NRC In de maanden na mijn terugkeer heb ik over mijn leven, mijn angsten nagedacht. Jean-Christophe Rufin over zijn voetreis naar Santiago de Compostela.
162 29-8 t net Tijd van ondertussenheid : het kansenwalhalla voor elk van ons. Waarbij de bouwstenen bestaan uit samenhang, dwarsverbanden, zelforganisatie, deling, cirkels, complexiteit, afhankelijkheid en meekracht. Een quote uit een preview op de TrendRede 2015 en de lezing van Tom Kniesmeijer en Bob Hutten op 9/11 in theater Markant Uden
161 24-8 NRC Je hoofd wordt op den duur een kamer met alleen een leeg verfblik erin. Yvonne Kroonenberg formuleert waarom u ná de zomer niet op de bank moet gaan hangen, maar 'iets' zinvols gaan doen.
160 22-8 Next Wij zullenin de nabije toekomst de wereld moeten delen met superintelligente computers. Waarom u vijftien minuten van uw leven vrij moet spelen voor het filmpje Humans Need Not Apply en vervolgens tijd moet maken om u verder te informeren.
159 21-8 t net Kijk hoe 2600 jaar cultuur geboren wordt en weer doodgaat Charting culture, een filmpje van ruim 5 minuten over de verspreiding van ideeën en andere ontwikkelingen over de wereld. Door de tijd heen.
158 17-8 t net Rewriting the book Het motto van de LoB, de Library of Birmingham. Waar een congres werd gehouden "to explore the synergy between physical and virtual spaces".
157 12-8 TED Beware, fellow plutocrats, the pitchforks are coming Nick Hanauer, een échte plutocraat houdt een TED-talk die zal leiden tot veel debat. Voorkom dat de hooivorken opnieuw gebruikt zullen worden.
156 10-8 Boek Maar het was de moeite waard om door te gaan, om precies dezelfde reden waarom het de moeite waard was om boeken te lezen en schrijven: voor een helder, evenwichtig, eerlijk leven. Damon Young beschrijft in zijn boek 'Filosoferen in de tuin' o.a. Leonard Woolf.
155 8-8 Boek We kunnen zonder ideeën leven, maar niet zonder overtuigingen. Fernando Savater heeft in zijn 'Het avontuur filosofie' over José Ortega y Gasset,Miguel de Unamuno (en 24 andere filosofen).
154 27-7 t net ... een wandeling langs 44 maquettes van de brandhaarden van onze wereld. De tentoonstelling Homo Desperatus van Dries Verhoeven zet aan tot nadenken over onze wereld en 'collateral damage'
153 26-7 NRC Wat in je jeugd gebeurd is, is dikwijls het gevolg van een voorval op latere leeftijd. Douwe Draaisma citeert een paradoxale uitspraak van Marten Toonder om aan te geven waar zijn nieuwe boek over zal gaan.
152 25-7 Liedje De indruk die jij achterliet zal onuitwisbaar blijken / Jij was uniek en dus met niemand ooit te vergelijken "Afscheid" van de in 2013 overleden Peter Koene.
151 23-7 Advert Er is maar één volk: de mensheid Een rouwadvertentie brengt het boek Naar één wereld naar boven
150 18-7 Museum Er zijn twee dingen die een kind van zijn ouders moet krijgen : wortels en vleugels Made in Europe, het Depot, Loek Dijkman en de Madonna der dagen.
149 12-7 Boek Maar ook weten hoe het werkt in je hoofd en wat daaraan te sturen valt, is belangrijk. Een quote uit een oude column van Ben Tiggelaar en een verwijzing naar boeken over Who's in control?
148 10-7 Elsevier Het te kleine dorp Een portret van Veghel, een plaats waar veel grote bedrijven zijn gevestigd. De auteur probeert het geheim te achterhalen.
147 5-7 New sc Is daar iemand? Een artikel over de leegloop van kerken en een verwijzing naar veel boeken die daar deels ook over gaan.
146 1-7 t net Why You Will Never Do Anything Amazing With Your Life Een goed geschreven, doch provocerend stukje van ene Raymmar Tirado. Geplaatst op Medium.com
145 30-6 Boek We zijn onze democratie kapot aan het maken door haar te beperken tot verkiezingen, David Van Reybrouck houdt een pleidooi voor loting om de kloof tussen burgers en politici te verkleinen.
144 16-6 Next Van géven word je gelukkig, niet van némen Enkele uitspraken van Piet Hein Eek.
143 14-6 Youtube We gaan, we gaan, we gaan met de hele karavaan Joop Visser en Jessica gaan op hun manier mee in de Hollandse polanaise.
142   Parool Duizend () komen één dag bij elkaar om te bespreken wat er op de agenda voor de stad moet komen. In Uden en Amsterdam wordt nagedacht over een burgerforum of een G1000-bijeenkomst.
141 10-6 Trouw Wij klagen over het systeem, maar wij zijn het systeem. Interview met Paul Verhaeghe.
140 2-6 DC Maar wat beoogt ónze waarheid nog, behalve dan het eindeloos bevredigen van onze behoeften? Rob Wijnberg houdt een pleidooi voor een tijd waarin 'de' waarheid niet langer een product is.
139 28-5 Liedje All I ask of you / is forever to remember me / as loving you Een liedje als troost nodig is.
138   t net Maaslands Mooiste - Iedereen kan hierbij digitaal kiezen uit (een deel van) de collecties van het archief en museum. Museum Jan Cunen en Stadsarchief Oss doen een oproep om een keuze te maken uit de collectie.
137 27-5 VK Pas toen er voedsel verkocht moest worden dat geen enkel nut had, werd marketing van stal gehaald. Hoe Big Bang Broccoli, Michael Moss en Henk van Tuinen met elkaar samenhangen.
136   Volzin Het vertellen van verhalen is een manier om relaties aan te gaan en te verdiepen. Het belang van verhalen vertellen en (soms) neerleggen in een zogenaamd levensboek.
135 20-5 BD Met één pas lenen bij elke bibliotheek Een aankondiging van een fenomeen dat in de praktijk al min of meer bestaat (gastlenen en IBL)
134 19-5 AD We zijn allemaal astronauten van het Ruimteschip Aarde Tien boeken in de geest van Wubbo Ockels en zijn laatste brief aan 'de mensheid'
133 16-5 VPRO Why oh why do we take this as bad news? EconoomTomáš Sedláček over de fixatie op economische groei. En het nieuws dat de economische groei in het 1e kwartaal met 1,4% is gedaald (mede omdat we minder gas verbruikten).
132 13-5 NRC Het regelmatig bezoeken van de bibliotheek verhoogt het geluk meer dan een salarisverhoging van €1.666. In een rapport wordt gepoogd te berekenen wat cultuur 'oplevert'. In dezelfde periode opende Het Eemhuis in Amersfoort: de "huiskamer voor de stad".
131 12-5 Boek We leven in een tijd van fundamentele veranderingen, een tijd waarin zelfs de veranderingen veranderen. CvdK Wim van de Donk weet dat we (ook in Brabant) midden in een transitieproces zitten en gaf opdracht om verschillende mensen zich daarover te laten uitspreken. (Het Nieuwste Brabant).
130 10-5 Liedje It was wonderful because I knew that everything that was important in the whole world was on this porch. Allen Toussaint over de achtergrond van zijn 'Southern nights' (van de cd Songbook, uit 2013).
129 4-5 VK Blendle is als de leeszaal in de openbare bibliotheek, waar de kranten van die dag liggen voor elke bezoeker. Bespiegelingen over de komst van dit nieuwe nieuwsportaal.
128 2-5 Boek Ik ben conservatief. Aartsconservatief. Tot op de grens van het benepene, hoor. Citaten uit een boek over een BN'er; interviews, afgewisseld met commentaar van zijn familie, vrienden en critici.
127 25-4 VN Ik wil het allebei Willem Sijthoff over digitaal uitgeven en een petitie 'Voor het Recht op e-Lezen'.
126 23-4 FD Bestuurders en politici moeten de bieb als knooppunt voor informatie, kennis en cultuur willen zien Directeur Kim Putters van het SCP over het belang van openbare bibliotheken in onze digitale wereld.
125 16-4 BD Techniek helpt ons vooruit, maar kan ook onze ondergang betekenen. Techniekfilosoof Pieter Lemmens in een interview.
124 12-4 Boek Er was een bescheiden voorraadje boeken en die kon je voor een paar centen lenen. Een quote uit Stilstaan bij struikelstenen in Oss.
123   DC Probleemoplossend, creatief en kritisch denken zijn volgens de geïnterviewden vaardigheden die daarbij onmisbaar zijn. Een uitspraak van Tony Wagner en een miniblog van Seth Godin komen samen in een artikel van Johannes Visser.
122 10-4 BD 'Onder de Maas' is een fotoboek dat mooi beeld geeft van natuur en werk in en rond Oss. Medio november 2014 verschijnt een fotoboek over en voor de gemeente Oss.
121 3-4 Boek Wie we zijn en wat we willen worden, is meer dan ooit een open vraag. Tijdens de Maand van de Filosofie verschijnt 'het essay', dit jaar geschreven door Jos de Mul.
120 26-3 BD 'Met een abonnement op de bieb kom je er niet.' Wethouder René Peters (van de gemeente Oss) over het belang van je breed oriënteren en niet alleen af te gaan op de werkelijkheid die in boeken ligt opgesloten.
119 24-3 Boek Denkend aan .... Made in Europe van Pieter Steinz heeft een relatie met The Grand Budapest Hotel, boeken van Jan Brokken, Kishore Mahbubani en de Europese Verkiezingen van 22 mei 2014
118 21-3 Boek ...lusten en driften in bedwang te houden () zodat er tussen het verlangen en de bevrediging een intermezzo ontstaat waarin we kunnenoefenen, nadenken en tot bezinning komen. Zeven fragmenten uit interviews, artikelen over Kairos "een nieuwe bevlogenheid van filosofe Joke Hermsen
117 16-3 t net Wie een gesprek wil vermijden, moet blijven doorpraten. Lex Bohlmeijer reikte twee interessante twitteraars aan: Robert Went en Rik Torfs.
116 14-3 BD Er is steeds meer ongenoegen over de commercialisering van demaatschappij. Econoom Henk van Tuinen in een interview.
115 11-3 VK De mens is gedegradeerd tot consument en de consument is niet meer dan een unieke combinatie van data. Het voornemen van de ING on gegevens van klanten te gaan vermarkten heeft een relatie met een boek en lezing van econoom Henk van Tuinen
114 7-3 Boek 'A novel a day keeps the doctor away'. Joke Hermsen verwijst in 'haar' abecedarium naar het nut van lezen en het boek De boekenapotheek.
113 4-3 t net Dat kan en mag niet gebeuren. In Nijmegen wordt actie ondernomen om boekhandel Dekker van de Vegt door te laten gaan.
112 25-2 VPRO "Eén bak ellende!" De relatie tussen deze uitspraak van Rutger Bregmen en (die andere) Heimat van regisseur Edgar Reitz.
111 18-2 VPRO De terugkeer van utopie Op zondag 25-2-2014 is historicus Rutger Bregman de hoofdgast in Tegenlicht (10 jaar ná een andere jongeman)
110 12-2 t net Het doel van zo veel lezen is kennis opbouwen. Op Medium - een online platform - houdt ene Connor Grooms een warm pleidooi voor (veel) lezen.
109 11-2 Trouw Oeso: Help arm land belasting te innen 51 fragiele staten zijn amper in staat belasting te heffen.
108 8-2 Radio Marloes Musters voorgedragen als beste docent Nederlands. Een fragment uit het radioprogramma De Taalstaat van Frits Spits.
107 7-2 VN Daar moeten wij over nadenken: hoe wij willen dat die nieuwe democratie eruit ziet. De Franse filosoof Michel Serres over de manier waarop internet onze manier van denken en samenleven verandert.
106 6-2 DC Energie - Financiën - Liefde - Media - Onderwijs - Ouderen - Religie - Ruimte - Sociale cohesie - Voedsel - Water - Zorg De Correspondent start met Nieuw Nederland en benoemt twaalf thema's.
105 30-1 BD ... een cultuur die nog het best vergeleken kan worden met een pretpark. Orthopedagoog Aryan van der Leij over de Pretparkgeneratie: "kinderen die ze zelf hebben geschapen".
104 29-1 Trouw Tegelijkertijd weten ze me te verbazen met hun selectie aan boeken Burgemeester Wobine Buijs van de gemeente Oss over ... boekhandel Derijks in Oss
103 22-1 360 We speelden vrijwel elke middag na school op straat, vaak tot het donker werd ... Evolutiepsycholoog Peter Gray houdt een pleidooi voor spelen om empathie bij kinderen te stimuleren ten koste van narcisme.
102 21-1 VK Ze mogen niet blijven zitten. Thomas Friedman bepleit meer discipline. Om het onderwijsniveau omhoog te brengen. Niet gemakkelijk in een tijd van overvloed.
101 16-1 BD Een welvarende samenleving als de onze kan niet zonder discipline. Juist waar overvloed heerst ... Aldus filosoof Marli Huijer over deze deugd die ze in haar boek Discipline : overleven in overvloed uitvoerig de revue laat passeren.
100   FD Binnen dertig jaar is de helft van de nu bestaande banen overbodig. Macro-econoom Eric Bartelsman voorziet dit.
99 15-1 BD ... een plek is, waar (digitale) informatie en menselijke ontmoeting samenkomen. De bibliotheek is een plaats, nog steeds.
98 14-1 FD Sowieso leven wij in een 'debitogene' wereld. Hoogleraar gedragseconomie Henriëtte Prast over onze natuurlijke neiging om niet altijd voor de 'beste' oplossing te kiezen.
97 11-1 radio Andere mensen Onderzoeker Leo Bormans verwoordt kort en krachtig waardoor/waarom mensen gelukkig zijn of worden.
96 9-1 t net Modern -> om de impact die het nú heeft. Correspondent Ernst-Jan Pfauth presenteert 94 (93) boeken die we volgens jullie moeten inhalen.
95 2-1 NRC Die hebben nog wel boeken, maar er gebeurt veel meer. Een artikel over de bibliotheeksector. En de Bibliotheek Oss wordt genoemd.
94 1-1 Boek Dat is geest, verdomme! Een fragment uit deel 4 (Nacht) van de reeks Mijn strijd van de Noorse schrijver Karl Ove Knausgård.
      Citaten uit 2013  
93 31-12 Boek Use them! Libraries contain a wealth of knowledge — much, much more than we have available at our fingertips through search engines. Een advies vanuit een onverwachte hoek.
92 20-12 t net Een voorstel waardoor je in 2014 gaat veranderen. Kost wel enige inspanning maar kan veel opleveren.
91 16-12 BD mensen grip geven op de ingewikkelde samenleving Interview over missie van de bibliotheek.
90 9-12 Tros De wereld staat niet stil! Wij reageren op wat de maatschappij nodig heeft ... Architecte Francine Houben over de houding van openbare bibliotheken.
89 3-12 Trouw En ineens is het daar, heel kort, die geur. Anijs. Een vlaag is het, een flard, meer ... Herinneringen komen boven door een geur die bij deze tijd van het jaar past.
88 26-11 t net Money that you don't have to spent, on things you don't need, ... In het filmpje About time - 21 hours wordt een Engels rapport over korter werken gepromoot.
87 25-11 MTeam Het is geen crisis. Themaspecial: Welkom in de nieuwe realiteit.
86 21-11 Volzin We hebben allemaal recht op een eerlijk en volledig verhaal. In twee interviews spreken onderzoeksjournalisten zich uit over het belang van goede informatie voor burgers: "Wij zijn de tegenkracht" en "Er is behoefte aan inhoud".
85 20-11 Next 3 uur wifi kost minimaal een lunch Het verschil tussen een koffietent en een Openbare Bibliotheek.
84 18-11 FD We moeten rust en werk juist integreren, dat is de grote opgave waarvoor we staan. Hoogleraar wijsgerige ethiek Paul van Tongeren houdt een pleidooi om in ons leven meer 'sufmomenten' in te bouwen.
83 11-11 t net We zouden niet de eersten zijn. Aan het begin van de 20e eeuw was er al een werknemer die door de technologie overbodig werd gemaakt: Rutger Bregman en Kevin Kelly voorzien een tijd waarin robots veel mensen werkeloos zullen maken.
82 30-10 BD We zitten in een tijd van veranderingen die we meer dan ooit zelf vorm moeten geven. Vincent Snels over mensen die overal in het land aan het oefenen zijn voor een andere tijd.
81 29-10 New S ... dat we tekst beter begrijpen en onthouden op papier dan op een scherm. Een artikel over de voor- en nadelen van het papieren boek versus e-readers en tablets.
80 28-10 Next Uitkeringsgerechtigden worden gepest met zinloze sollicitatie-eisen Een theatermaker houdt een pleidooi om anders om te gaan met mensen die werk (moeten) zoeken.
79   t net The more of these building blocks we have, and the more diverse their shapes and colors, the more interesting our creations will be. Brain Pickings bestaat 7 jaar en formuleert wat creativiteit inhoudt.
78 22-10 Groene We geven leerlingen een baksteen met informatie, dan geven we ze nóg een steen, en nóg een. Onderwijsvernieuwer Alfie Kohn over het Nationaal onderwijsakkoord.
77 15-10 Heaven Zullen we nou eens de echte grote singer-songwriters verantwoord op een rijtje zetten? Een poging de belangrijkste singer-songwriters en hun beste cd's op een rijtje te zetten.
76 14-10 Trouw Vijftien naoorlogse Nederlandstalige kinderboeken die elke pabostudent moet kennen Trouw staat stil bij het niveau van aankomende basisschooldocenten en geeft tips
75 11-10 t net 9 Out Of 10 Americans Are Completely Wrong About This Mind-Blowing Fact Een filmpje van 6 minuten over de inkomensverdeling in de USA. Methode: Ideal - Think - Reality
74 10-10 t net Hoe leuk de vorige avond ook was, hoe laat het ook is geworden ... De Universiteit van Nederland is van start gegaan met een college door hoogleraar klinische neuropsychologie Erik Scherder.
73 6-10 Boek ... gaat hij voorbij aan het feit dat de mens in hoge mate handelt zoals de commercie hem laat handelen. Econoom Henk van Tuinen bepleit de oprichting van een 'Ontplooiingsfonds' als tegenwicht tegen de alom aanwezige macht van reclame, markerting, PR, framing en spin.
72 2-10 VPRO We moeten even de lagen er tussenuit trekken ... Schooldirecteur Eric van t Zelfde in Tegenlicht, waar hij opkomt voor goed onderwijs; ook voor kinderen in achterstandswijken.
71 30-9 Brief Wat wens je als ouders je kinderen toe? Een moeder van drie jonge kinderen is geschokt door Digitale dementie van Manfred Spitzer en hoopt dat meer ouders kennis nemen van dit boek.
70 29-9 NRC ... waarna de politicus er een ideologisch en daarmee mediageniek behapbaar sausje overheen mag gooien. Joris Luyendijk beëindigt zijn bankblog, maandag 30 september start de Correspondent en anderen lieten zich kritisch uit over de rol van de pers.
69 22-9 Psych M Overvloed vraagt om discipline. Maar als er veel te halen is, is juist dat het eerste waar we vanaf willen. Wat hebben Grand Theft Auto 5, Tien miljard en het IPCC te maken met Discipline van Marli Huijer en Oefenen voor een andere tijd.
68 18-9 t net Breaking new: "een nieuw inzicht in hoe de wereld werkt" Rob Wijnberg legt uit wat hij met 'zijn' Correspondent hoopt te bewerkstelligen in de geest van de lezers/leden.
67 17-9 Liedje Her face was blood and diamonds / He remembers her that way Sam Baker's Odessa en de tien deugden/waarden voor de moderne tijd
66 15-9 VPRO Griekenland ligt voor op ons, op de rest van Europa. Econnoom Tomás Sedlácek is zeer kritisch over zijn eigen vakgebied in deze Tegenlicht-uitzending over Griekenland.
65 11-9 Volzin We vliegen blind in deze crisis en hebben geen idee. Een quote van Joris Luyendijk wordt gekoppeld aan de TrendRede 2014. Het glas is half vol, of niet.
64 8-9 Mojo If you're not personally involved in it, it's not going to work right for you. Johnny Cash (10 jaar geleden gestorven) over involvement.
63 2-9 VPRO Toen ze bij de derde passage vanachter de maan vandaan kwamen, kregen ze een panorama te zien dat ons wereldbeeld voor altijd zou veranderen. Zomergast Daan Roosegaarde brengt een 'oude' zin en boek naar boven.
62 29-8 VN De oude wereld is kapot, we moeten een nieuwe maken. Zomergast Daan Roosegaarde spreekt zich uit.
61 28-8 FD Het ontbreekt te veel mensen op hoge posities aan een moreel kompas De brandende kwestie van mede-oprichter van de Postcodeloteruij Boudewijn Poelmann
60 22-8 Boek Boektoe. Jasaan. Sjaalom. Lichtuit. Buurman neemt een besluit. Buurman wil rustig lezen maar er woont een levenslustig meisje naast hem.
59 20-8 Ster Want samen maken we van klein / Het nieuwe groot. In een commercial wordt 'uitgelegd' wat Oefenen voor een andere tijd inhoudt
58 13-8 Boek Juist het streven naar 'echt' maakt alles onecht. Filosoof Maarten Doorman wordt geciteerd in een boek over en voor hoogopgeleide, té ambitieuze 'twintigers'
57 7-8 Humo Uiteindelijk staat een depressie gelijk aan zinverlies: niks heeft nog betekenis, niks heeft nog zin. Psychiater Paul Verhaeghe over onthaasten, zijn werk en boek "Identiteit".
56 4-8 Tijds I declare after all there is no enjoyment like reading! Een quote van Jane Austen op het nieuwe biljet van tien pond (in de UK)
55   Liedje You built your tower strong and tall / Can't you see it's got to fall some day Liedjes van Townes Van Zandt en Jonas Winterland voor een begrafenis of crematieplechtigheid.
54 25-7 Tijds De negentiende eeuw is de wonderbaarlijkste periode uit de menselijke geschiedenis. Aldus Maarten van Rossem.
53 23-7 Boek Ze bleef standvastig in haar overtuiging dat boeken het machtigste wapen zijn waarover de mens beschikt en ... Aldus Will Schwalbe in zijn boek De leesclub voor het einde van het leven.
52   t net Doel van het leven is niet gelukkig zijn; Psychiater Dirk de Wachter houdt in de NTR Akademie een Pleidooi voor een beetje ongelukkig zijn.
51 16-7 t net Mensen zijn gemaakt van dun papier. Een liedje van Jonas Winterland.
50 8-7 Boek Ook dagelijks verhaaltjes vertellen had een significant positief effect, net als ... Manfred Spitzer is in zijn boek Digitale dementie zeer kritisch over digitale ontwikkelingen.
49 5-7 Boek Het gaat gebeuren, mensen. U vroeg zich af waar die robots bleven, nou, u zult het weten. Marcel Heerink in zijn boek Zolang je robot maar van je houdt.
48 25-6 Human ... die op eigenzinnige wijze bijdragen aan een samenleving waarin zelfbeschikking, vrijheid, gelijkwaardigheid en verantwoordelijkheid tot hun recht komen. Filosoof Henk Oosterling wint de Van Praagprijs 2013 van het Humanistisch Verbond.
47 24-6 VK Het razend nieuwsgierige, van nature ijverige en naar kennis snakkende kind is een mythe. Aleid Truijens over Digitale Dementie, "iPad-scholen" en het korte geheugen van politici.
46   't net Wat is een goed of slecht boek? Wanneer is een boek literatuur? En is dit objectief vast te stellen? Het zijn vragen die ons al jarenlang bezig houden. Doe mee aan Het Nationale Lezersonderzoek.
45 21-6 Trouw Nu staan de betogers alleen maar stil. Hét (?) fenomeen van 2013 - 'Staanders' - heeft een relatie met beelden van Antony Gormley, Marijke Helweg, een logo en vooral met 'oefenen voor een andere tijd'.
44 18-6 Volzin ... gespecialiseerd in zonde, biecht, zielsonderzoek, hoop en verlossing. Veel schuld en boete. Nou ja, dat, en auto's en meisjes. Tom Engelshoven over voorganger Bruce Springsteen.
43 11-6 NRC "Camping 't Oventje", riep hij. "En de recreatieplas er vlakbij heet 'Hemelrijk'." Een kennis van Frits Abrahams kampeert in 't Oventje.
42 8-6 VK De coach liet Djokovic ook een andere wereld zien. Tennisser Novak Djokovic over zijn overleden coach Jelena Gencic.
41 5-6 't net The 5000th post ... and I still consider it a joy and a privilige. Seth Godin post zijn 5-duizendste blogartikel: the 5000th post .
40   NRC De kunst in het leven is om twee of drie echte samenhangen uit de zee van ruis te vissen. Rolf Dobelli over dwalingen die we beter aan anderen kunnen overlaten.
39 1-6 Liedje It has become that time of evening when people sit on their porches, Knoxville, summer of 1915 - zomergevoel in een lied-"je"
38 31-5 VK Waarom zeggen mensen dat nou nooit van televisiekijken? Michael Pollan houdt een pleidooi om vaker zelf je eten te koken.
37 29-5 NRC Lezen is verbeelding, televisie in je eigen hoofd, maar ook kennis, empathie en intimiteit. Meester Jaap Jacques Vriens houdt een pleidooi voor leesplezier in het onderwijs en daarbuiten
36 28-5 NRC Het is een illusie om te denken dat we ooit nog volledige werkgelegenheid krijgen. Ondernemer Loek Dijkman over het belang van herverdeling van arbeid en een basisinkomen.
35 23-5 VN Alsof het mij iets kan schelen wat voor drugs Tommy Wieringa heeft gebruikt, of ... Een ingezonden brief over een lollige rubriek.
34 20-5 Liedje So soon you'll be gone to that wide world Een liedje van Peter Hammill over uitvliegende kinderen brengt andere songs in herinnering.
33 19-5 NRC Het enige dat we kunnen doen, is zoveel mogelijk genieten van dat ene kiertje licht. Hoogleraar Patti Valkenburg over een zin van Vladimir Nabokov als motto voor je leven.
32 15-5 HP Ik heb me echt helemaal de tering gelezen en dat doe ik nu nog. Rutger Bregman over zijn leeswerk om De geschiedenis van de Vooruitgang te kunnen schrijven.
31 11-5 Boek Want juist in een complexe en geglobaliseerde wereld als de onze hebben we mensen nodig die in staat zijn om verbanden te leggen. 15 opinieleiders spreken zich uit over 'ons' onderwijs.
30 7-5 Boek In zijn Osse periode ontwikkelde hij zich tot een intellectueel en een maatschappelijk geëngageerd boegbeeld van de Nederlandse karmelieten. Eén van de 48 plaatsen van herinnering uit het boek Aan plaatsen gehecht
29   NRC Elke verbinding, elke like, tweet, of Youtube-view biedt een nieuwe verkoopkans. Hoogleraar José van Dijck is kritisch over sociale (verbindende) media.
28 29-4 VK ... dat je met het geld dat de EU uitgeeft aan koeien, elke koe business class tweemaal de wereld rond kunt laten vliegen ... Diplomaat Kishore Mahbubani bepleit meer mondiaal denken en samenwerken
27 27-4 't net A ch, onze papa wordt koning, M ama vindt dat een beloning. Kinderen maakten versjes voor onze nieuwe koning (op jeugdbieb.nl)
26 25-4 't net You become the average of the 5 people you hang out with. Uitspraak van Drew Houston, van Dropbox.
25 24-4 Psych M Op de woelige baren van het leven hebben we een vuurtoren nodig, een oriëntatiepunt. Roos Vonk over het belang van waarden en 'groot' denken in tijden van crises
24 23-4 FD Oorlog tegen kanker gaat eindfase in. Een optimistisch verhaal over het kankeronderzoek.
23 22-4 Trouw Gemeenten die verantwoordelijk worden voor sociale zekerheid en jeugdzorg dat is een 'onbezonnen' ontwikkeling. De Nationale Ombudsman, Alex Brenninkmeijer, over vertrouwen in de overheid en haar beleid
22 18-4 VK ... maar gunnen ons geen tijd ons werkelijk iets eigen te maken ... Tom Waits over onze overvolle informatie-wereld
21 15-4 Boek Krachten en tegenkrachten gaan zich op grote schaal mobiliseren. Het wordt een spannende periode. Hoogleraar transitie Jan Rotmans in zijn boek In het oog van de orkaan : Nederland in transitie
20 11-4 VK ... die het zelfs klaarspeelde om de loterij bij een staatsbank te winnen. Politicoloog James Robinson over de reden waarom ontwikkelingslanden arm zijn.
19 10-4 Boek Iedereen knutselt zijn eigen IKEA-bouwpakket vol losse kennisonderdelen in elkaar. Robbert Dijkgraaf over de vraag of 'we" steeds dommer worden.
18 6-4 NRC De gesprekken met pater Van Kilsdonk waren één lange les in eerbied en medemenselijkheid. Biograaf Alex Verburg over pater Jan van Kilsdonk.
17 4-4 NRC Pompjes laten ontwerpen die te veel zeep afgeven zodat mensen er meer van gebruiken. Joris Luyendijk voert een oud-medewerker van Procter & Gamble op in zijn rubriek over de financiële wereld in Londen.
16 31-3 NRC Ons leven telt 20.000 dagen. U en ik hebben in het beste geval nog 10.000 dagen te gaan! Schrijver Andreï Makine beweert dat het niet zo moeilijk is je denkwereld te veranderen.
15 28-3 Liedje I’ll be your Emmylou and I’ll be your June / If you’ll be my Gram and my Johnny too. Regels uit een liedje van de Zweedse groep First Aid Kit: Emmylou.
14 27-3 Humo Als ik van jou 10.000 euro leen, zal alleen een gek zeggen dat ik 10.000 euro rijker ben. Aldus de Tsjechische macro-econoom Tomás Sedlácek, auteur van De economie van goed en kwaad.
13 25-3 VPRO We verliezen ons in keuzes, en weten het niet meer. De Vlaamse psychiater Dirk de Wachter praat met Wim Brands over zijn boek Borderline times.
12 23-3 NRC Amateurs die "in opstand komen tegen het couch potatoism, op de bank hangen voor de televisie". De hoofdredacteur van The Guardian - een druk man - houdt een pleidooi om creatief bezig te zijn, blijven.
11 20-3 't net De crises zijn morele crises. We hebben andere waarden nodig, een andere identiteit. Een quote van de website Optimistisch Manifest. "Met optimisme uit de crisis!"
10 19-3 Boek Doelgroepdenken degradeert de krant op die manier tot vehikel van de adverteerder en het publiek tot handelswaar. Maandag 18 maart werd De Correspondent gelanceerd. Vooraangekondigd in De nieuwsfabriek.
9 18-3 VK Precariërs aller landen, verenigt u! Een Engels econoom bedacht een nieuw woord, precariër, een samentrekking van precair en proletarisch.
8 18-3 VK Latuw. Vetelen. Narcis. Canneleren. Mondvlees. Rompertje. De woorden verschijnen in hoog tempo op het beeldscherm. Test uw woordenkennis en help de wetenschap een handje.
7 15-3 VN ... als bibliotheken vooral opnieuw onderzoeken hoe we een actieve rol kunnen spelen in de gemeenschap ... Vrij Nederland onderzocht voor de boekenweek de Openbare Bibliotheeksector en kwam daarvoor (ook) in Oss langs.
6 13-3 Volzin Je kunt veel met jezelf: je kunt jezelf beïnvloeden, je kunt jezelf tot op bepaalde hoogte hervormen Peter Bieri over zichzelf, zijn romans en de verfilming van Nachttrein naar Lissabon.
5 13-3 VK Maar het was fijn om mezelf in Irak te kunnen verdrinken in die totaal andere wereld van ... De Amerikaanse schrijver en oud-Iraksoldaat noemt enkele boeken.
4 12-3 NRC Jan Müller hat genug Columnist Maxim Februari over de onmogelijkheid van almaar doorgaande economische groei.
3 7-3 't net Veerkracht : difficulties are only a sign that things are normal
Filosoof wil een debat over tien waarden voor de 21 eeuw.
2 5-3 Ode
U bent een kunstenaar. Zo ziet u zichzelf misschien niet, maar u bent het toch
In de 21e eeuw dien je binnen je werk (en leven) als een kunstenaar op te stellen.
1 4-3 Trouw Kunst helpt mij beter naar de wereld te kijken
Levenslessen van acteur Gijs Scholten van Aschat.

 

 
Op vrijdag 16 augustus 2013 formuleerde columniste (dichteres, en kok) Marjoleine de Vos haar 'taak' als volgt:

Ja, daar zit ik ook alweer allerlei meningen ten beste te geven. Of is dit nu weer geen mening? Nee, geloof ik toch. Het is het laten zien van iets dat indruk gemaakt heeft, dat is iets anders.
Ik opereer hier als een zomergast die zegt: kijk hier eens naar. Dat is de moeite waard.
()
Misschien is dat het punt. Niet zozeer dat mensen een mening hebben, al is het verrassend dat mensen die veel feiten kennen vaak minder geneigd zijn tot meningen. We staan zo vaak direct klaar met allerhande oordelen.

Een andere leidraad voor het selecteren van citaten werd jaren geleden in een column in (muziekblad) Oor door columnist Hooijer als volgt verwoord:  Vroeger. Er zijn twee soorten vroeger: vroeger dat je zelf hebt meegemaakt en vroeger dat er al was toen jij er nog niet was. Dat laatste vroeger is voor mij in principe net zo nieuw als de toekomst. Daarom begrijp ik eigenlijk nooit zo goed waarom in de popmuziek zo gedweept wordt met de actualiteit. Ik hoor liever obscure negers uit de jaren veertig en vijftig (er gaat een wereld voor je open) dan het zoveelste eigentijdse rap-plaatje van een gemiddelde Oprah Winfrey-gast.  Klik hier voor een artikel over dit argument (uit 1995).

(vrijdag 16 augustus 2013)
Hans van Duijnhoven

(Oss, 4 maart 2013- )

//www.nobb.nl/nobb/nieuws/5348-citaat-383