De bibliotheekvestigingen van de NOBB  doen mee aan het project BoekStart.

Dit project, ondersteund door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, laat ouders ontdekken dat het lezen van boekjes samen met hun baby erg leuk en leerzaam is. Via een brief van de gemeente of een gesprek bij het consultatiebureau krijgen ouders een BoekStartwaardebon. Met deze bon kunnen ze een gratis BoekStartpakket ophalen bij de Bibliotheek.


(Voor)lezen is leuk!
Kinderen kunnen al vanaf heel jonge leeftijd met hun ouders spelenderwijs genieten van boekjes. Samen  plaatjes kijken en samen praten of zingen is goed voor het contact met de baby, en voor de taalontwikkeling van het kind.

Boekstart pakket
In het project BoekStart werken bibliotheek, gemeente en consultatiebureau samen. Wanneer een baby 3 maanden oud is, ontvangen ouders een brief van de gemeente met een BoekStartwaardebon. Met deze bon kunnen ze een gratis BoekStartpakket met onder meer babyboekjes ophalen bij een van de vestigingen van de Noord Oost Brabantse Bibliotheken.
Bij het 7-maanden gesprek op het consultatiebureau wordt nogmaals aandacht gegeven aan het plezier en het belang van lezen met baby’s. Ook de medewerkers van het consultatiebureau kunnen ouders een BoekStartwaardebon uitreiken.

Gratis lid van de bibliotheek
Naast een eenmalig Boekstartpakket heeft de Bibliotheek ouders met baby’s veel meer te bieden. Voorwaarde bij het in ontvangst nemen van het Boekstartpakket is dat de baby lid wordt van de bibliotheek. Een lidmaatschap van de Bibliotheek is voor kinderen tot 18 jaar gratis. Daarnaast biedt de Bibliotheek ook de ouders een gratis proefabonnement aan voor een half jaar. Zo kunnen ouders en kinderen gebruikmaken van de hele collectie materialen in de Bibliotheek. Medewerkers van de Bibliotheek geven met veel plezier tips over voorlezen en geschikte boekjes.


BoekStart achtergrond

Boekstart is ontwikkeld door Stichting Lezen en de Vereniging van Openbare Bibliotheken en maakt deel uit van het ‘Kunst van Lezen’ beleid. ‘Kunst van Lezen’ moet bijdragen aan een meer geletterde samenleving. BoekStart is de Nederlandse variant van het succesvolle Engelse project Bookstart. Daar is gebleken dat BoekStart kinderen een voorsprong hebben bij aanvang van het aanvankelijke lees- en taalonderwijs en dat zij deze voorsprong behouden.

Filmverslag  op YouTube kort (56 sec) of Youtube lang (4 min)

 

Lees je baby/peuter voor met BoekStart

Baby's houden van boeken!

Met je baby op schoot een boekje ontdekken is leerzaam. Het stimuleert de taal- en spraakontwikkeling van je kind, zo blijkt uit onderzoek. En het verhoogt de concentratie. Allemaal zaken waar je baby een leven lang plezier van heeft.

Meer over BoekStart in onze bibliotheek

Ga naar BoekStart

Boekstartcoach & Consultatiebureau

Aanbod vroegschools Uden