Tentoonstelling ‘De onderduikkinderen van Tante Zus’

Tentoonstelling ‘De onderduikkinderen van Tante Zus’

Van 27 augustus 2019 11:00 tot 11 oktober 2019 19:00

Bibliotheek Veghel

Geplaatst door Hans Willems

Categorieën: Meerdaagse Activiteiten

Hits: 1132


Van 27 augustus tot en met 11 oktober is in Bibliotheek Veghel de reizende tentoonstelling ‘De onderduikkinderen van Tante Zus’ te zien. 'Tante Zus’ was de schuilnaam van de Haagse schilderes Ru Paré (1896-1972) die tijdens de Tweede Wereldoorlog het leven redde van 52 joodse kinderen. De tentoonstelling is gemaakt door het Museon, in samenwerking met VluchtelingenWerk Nederland.

Expositie
In het kader van de herdenking van Operatie Market Garden is ‘De onderduikkinderen van Tante Zus’ in de bibliotheek te bezoeken door groepen 7 en 8. De tentoonstelling is daarnaast te zien voor publiek tijdens openingsuren van de bibliotheek.

Hanneke Gelderblom
Een van de kinderen die door Ru Paré zijn gered, is Hanneke Gelderblom. Zij werd door Tante Zus vanuit Den Haag naar Eerde gebracht, waar ze ondergedoken zat, maar toch naar school ging en zelfs haar communie deed. Uiteindelijk belandde Hanneke midden in de strijd om Hell’s Highway en werd ze in Mariaheide gevonden door haar moeder. Die fietste één voor één de Brabantse dorpen af, omdat Hanneke haar een brief had gestuurd met de groet ‘houdoe’. Journalist André van der Linden uit Mariaheide schreef over haar het kinderboek Hannekelief.

Opening
Meer over Hanneke Gelderblom