Lezing Bas Heijne over Mens/Onmens * GEANNULEERD ivm CORONA *

Lezing Bas Heijne over Mens/Onmens   * GEANNULEERD ivm CORONA *
Van Zo 15 Maa 14:00 tot Zo 15 Maa 16:00

In Groene Engel in Oss is zondag 15 maart om 14.00 uur een lezing van schrijver en columnist Bas Heijne.  * GEANNULEERD ivm CORONA *

Op uitnodiging van de samenwerkende Noord Oost Brabantse Bibliotheken vertelt hij over zijn onlangs verschenen essay Mens/Onmens. De lezing is in het kader van NEXT, een serie lezingen over de veranderende wereld.

Mens/Onmens
Mens/Onmens borduurt voort op eerdere bundels waarin Bas Heijne zijn kijk op de mens schetst. Een mens die in verwarrende en snel veranderende tijden leeft. In 2015 zoomde hij in de Kleine encyclopedie van de volmaakte mens in op allerlei technieken die wetenschappers tot hun beschikking krijgen om letterlijk aan de mens te gaan sleutelen. In 2017 liet hij in Onbehagen: Nieuw licht op de beschaafde mens zien dat lustgevoelens in ons vaak winnen van realiteitsprincipes.

In zijn nieuwste bundel zoomt Heijne in op wat ons van elkaar scheidt. Waarom mensen houvast zoeken in de groep en zich tegen de rest afzetten. Of het liberalisme, met zijn geloof in gelijkheid en vooruitgang, niet ontmaskerd moet worden als een leugen van de elite? Of het geen tijd wordt voor oude revolutionaire idealen van vrijheid, gelijkheid en broederschap. Het essay is een grote oproep om als samenleving het debat met elkaar aan te gaan over wat écht waardevol is, en ook of ons aller fixatie op IK niet té ver is doorgeslagen. Zijn we niet hard op weg te verworden tot ‘onmensen’? Hij sluit Mens/Onmens af met een keiharde zin: Onze eigen levens zullen dan even comfortabel als nietszeggend zijn.

Eerdere sprekers in de reeks NEXT waren onder anderen Rutger Bregman, Koert van Mensvoort, Jan Rotmans, Joke Hermsen, Alex Brenninkmeijer en Daan Roovers.

Artikel: Onze eigen levens zullen dan even comfortabel als nietszeggend zijn (februari 2020) en Bas Heijne: Ga in tegen het begrijpelijke verlangen naar wat King de ‘verdovende veiligheid’ noemt. (februari 2020)

Kaartverkoop   * GEANNULEERD ivm CORONA *
Kaarten voor de lezing zijn 7 euro voor leden van de bibliotheek en 10 euro voor niet-leden en verkrijgbaar online en in alle vestigingen van de Noord Oost Brabantse Bibliotheken.

Geef een beoordeling

Deel deze activiteit met anderen