NOBB

?

Historisch Café

Historisch Café

Van 18 september 2018 19:00 tot 18 september 2018 21:00 Bewaar de kalender

Bibliotheek Veghel Markt 1, 5461 JJ Veghel, Nederland

Categorieën: Activiteiten

Aandacht voor erfgoed
Een eigen regiocanon, attentietegels, monumentenschildjes en een gigantisch boekwerk met de Reconstructie van Veghel. Sinds enkele jaren kent de aandacht voor het Veghels erfgoed een ongekende vlucht. “De belangstelling voor erfgoed in het Veghelse is groot. We kunnen als heemkunde het aantal aanvragen voor lezingen, onderzoek of deelname aan projecten amper bolwerken” aldus Rolf Vonk. “Het onderzoek van Martien Asseldonk uit Zijtaart naar de oorsprong van Veghel werkte als een katalysator. Steeds meer partijen in Veghel en kerkdorpen zetten samen de schouders onder het zichtbaar maken van hun erfgoed. Een fantastische ontwikkeling”. Samen met Bibliotheek Veghel ontvouwt Vehchele plannen om de uitgebreide historische collecties in het Oude Raadhuis toegankelijk te maken.

Historisch Café
Om tegemoet te komen aan vragen uit het publiek organiseren heemkundekring Vehchele en Bibliotheek Meierijstad op 18 september in het Thuispunt het eerste Historische Café van Veghel. Het café richt zich op de geschiedenis en het erfgoed van Eerde, Mariaheide, Veghel en Zijtaart. “De sfeer is gemoedelijk, de entree gratis. Iedereen die wil bijdragen, is welkom.”

Thema Bevrijding
Het eerste Historische Café staat in het teken van 74 jaar bevrijding. Gerard van Asseldonk en Wilma van de Laar van het Hei’s Archief trappen samen met Hans van Hoof af met een verhaal over de bevrijding van Mariaheide. Met hun diepgravend onderzoek ontwikkelden zij grote expertise over de Heise oorlogsjaren. Daarna is er ruimte om aan de hand van foto- en archiefmateriaal in gesprek te gaan over de bevrijding van Veghel en kerkdorpen in september 1944. Wat weet u nog van deze periode? U kunt uw persoonlijke verhalen over de bevrijding laten optekenen door de heemkundekring, maar ook terecht met specifieke vragen.
 
Historisch Café Veghel. Elke derde dinsdag van de maand 19.00u – 21.00u in het Thuispunt, Markt 1 te Veghel. Ideeën of tips? Neem gerust contact op met Bibliotheek Veghel of Heemkundekring Vehchele.
2018-09-18 19:00:00
2018-09-18 21:00:00

Taalhuis Veghel

Cursus DigisterkerWerken met de elektronische overheid. Word digisterker!

Meer over Digisterker