Tentoonstelling Bergoss – werken bij de “wattenjood”

Tentoonstelling Bergoss – werken bij de “wattenjood”
Van Di 13 Nov 00:00 tot Zo 10 Feb 00:00


Vanaf 13 november is in het Stadsarchief Oss een nieuwe tentoonstelling te zien: Bergoss – werken bij de “wattenjood”. In deze kleinschalige tentoonstelling wordt met foto’s uit de collectie van het Stadsarchief en door voorwerpen en documenten uit de collectie van Museum Jan Cunen en het Brabants Historisch Informatiecentrum de geschiedenis van dit bekende Osse bedrijf getoond.

Bergoss
De grote tapijtfabriek Bergoss startte klein: Daniël van den Bergh begon in 1856 een wattenfabriekje in de Osse binnenstad. Meer dan een werkplaats waar oude lompen verwerkt werden tot vulmateriaal voor kussens en stofferingen, was dit aanvankelijk niet. Stukje bij beetje groeide de onderneming uit tot een grote fabriek voor tapijten en meubelstoffen. Het was een familiebedrijf, gerund door leden van de Joodse familie Van den Bergh. Een andere tak van dezelfde familie was groot geworden in de boter- en margarinehandel. Al ver voor de Tweede Wereldoorlog hadden Ossenaren daarom een weinig subtiele manier gevonden om duidelijk te maken bij welke Van den Bergh zij nu precies hun boterham verdienden: de margarinefabriek was van de “boterjood”, de tapijten kwamen van de “wattenjood”.

Boek ‘Bergoss over de vloer’
Archivaris Agnes Lewe heeft uitgebreid onderzoek gedaan in de bedrijfsarchieven van Bergoss, die opgeslagen liggen bij het Brabants Historisch Informatiecentrum in ’s-Hertogenbosch. Aan de hand hiervan heeft zij een boek geschreven, rijk geïllustreerd met foto’s uit de collectie van het Stadsarchief Oss. Dit boek, ‘Bergoss over de vloer. De geschiedenis van de NV Gebroeders van den Bergh 1856 – 1982’, zal op donderdag 13 december worden gepresenteerd.

 

Geef een beoordeling

Deel deze activiteit met anderen