NOBB

?

Lezing 'De laatste getuige'

Lezing 'De laatste getuige'

Van 23 mei 2018 20:00 tot 23 mei 2018 22:00 Bewaar de kalender

Bibliotheek Oss Raadhuislaan 10, 5341 GM Oss, Nederland

Categorieën: Activiteiten

http://tw:534

Naar de kaartverkoop

Wim Aloserij overleden
Zoals u wellicht al heeft vernomen is in de nacht van 2 op 3 mei Wim Aloserij - 'de laatste getuige' - in Duitsland overleden. Hij bezocht daar een van 'zijn' drie concentratiekampen. Inmiddels is besloten om de avond met de auteur, Frank Krake, door te laten gaan.

De laatste getuige
Woensdag 23 mei vertelt Frank Krake in de Bibliotheek Oss over Wim Aloserij, een Amsterdamse jongeman die tijdens de Tweede Wereldoorlog verschillende concentratiekampen en een grote scheeepsramp overleefde. Hij tekende zijn verhaal op in het zeer leesbare De laatste getuige: de man die drie concentratiekampen en een grote scheepsramp overleefde.

Drie concentratiekampen en een scheepsramp
Als 20-jarige jongeman onttrekt Wim Aloserij zich tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1943 aan de verplichte Arbeitseinsatz in Duitsland. Hij duikt onder bij een boer, maar wordt tijdens een razzia gevangen genomen en opgesloten in een Gestapo-gevangenis in Amsterdam. Daarna komt hij terecht in kamp Amersfoort, van waaruit hij wordt doorgestuurd wordt naar concentratiekampen in Husum en Neuengamme. Kort voordat de oorlog afloopt bevindt hij zich als gevangene op een door de Duitsers geconfisqueerd luxe cruiseschip, de Cap Arcona. Dat wordt samen met andere schepen per ongeluk door de RAF gebombardeerd. Bij een van de grootste scheepsrampen aller tijden komen ruim zevenduizend gevangenen om. Slechts enkele honderden mensen overleven, waaronder de schrijver. Deze scheepsramp komt ook aan bod in het boek Sonny Boy van Annejet van der Zijl.

De auteur
Frank Krake tekende het levensverhaal van Wim Aloserij op. Frank Krake is een professioneel spreker. Eerder verscheen van hem Menthol, het levensverhaal van een zwarte man die voor de Tweede Oorlog in Hengelo terecht kwam en Nederlanders leerde tandenpoetsen.

Signeersessie
Na afloop is het boek te koop en signeert de auteur uw eigen exemplaar.

Kaartverkoop
Kaarten voor de lezing op woensdag 23 mei, die om 20.00 uur begint, zijn online te koop én in alle vestigingen van de Noord Oost Brabantse Bibliotheken, deze kosten 5 euro voor bibliotheekleden en 7 euro voor niet leden.

Meer informatie
Artikel: De laatste getuige (19 april 2018)
In januari 2011 zond de NPO in Andere tijden een documentaire uit waarin de auteur aan het woord wordt gelaten: De ramp met de Cap Arcona
Op 5 mei 2012 werd de auteur tijdens het programma Hart van Nederland aan het woord gelaten over de ramp met de Cap Arcona.

Meer kijken
Nieuwsuur: Terug in Neuengamme: Wim Aloserij voor de laatste keer aan het woord (5 mei 2018)

 

 

2018-05-23 20:00:00
2018-05-23 22:00:00

Taalhuis Veghel

Cursus digitale overheid en DigiDWerken met de digitale overheid. Word digisterker!

Meer over de cursus