NOBB

?

Rosanne Hertzberger over wantrouwen in de wetenschap

Rosanne Hertzberger over wantrouwen in de wetenschap

Van 19 november 2017 14:00 tot 19 november 2017 17:30 Bewaar de kalender

Oss Groene Engel Kruisstraat 15, 5341 HA Oss, Nederland

Categorieën: Activiteiten

http://tw:383

Naar de kaartverkoop


In Groene Engel in Oss is zondag 19 november een lezing van schrijver, columnist en microbioloog Rosanne Hertzberger. Zij is onder meer bekend van het boek ‘Ode aan de E-nummers’ waarin ze tal van mythes over voedsel en gezondheid aan flarden schrijft. De lezing is een initiatief van Bibliotheek Oss.

Rosanne Hertzberger
In ‘Ode aan de E-nummers’ vraagt Hertzberger zich af waarom er opeens zo’n stemming wordt gemaakt tegen E-nummers en technologische vernieuwing in de voedselindustrie. Ze noemt dit fenomeen ‘technofobie’ en waarschuwt dat we aan het ‘ont-ontdekken’ zijn, door belangrijke technologische uitvindingen van de afgelopen decennia verdacht te maken.
Rosanne Hertzberger staat erom bekend geen blad voor de mond te nemen. Onlangs nog kwam ze in het nieuws nadat ze in een column het seksisme op de populaire website GeenStijl ter discussie stelde en zich afvroeg welke adverteerders deze inhoud mogelijk maakten. Op zondag 23 juli was zij de eerste gast van het 30e seizoen van VPRO Zomergasten.

Citaat uit Ode aan de E-nummers
De belangrijkste boodschap die ik voor al die mensen heb, is dit: we concentreren ons op de verkeerde dingen. We laten ons afleiden van wat er werkelijk toe doet. Wij gaan niet dood aan kaas of koffie of pasta of brood of een eitje. We gaan zelfs niet dood aan bewerkt voedsel. Ook niet aan kunstmatige kleurstoffen. Wij gaan niet dood aan E-nummers. Wij gaan niet dood aan genetisch gemodificeerde gewassen, en ook niet ana emulgatoren, verdikkingsmiddelen of zuurteregelaars. We gaan niet dood aan kant-en-klaarmaaltijden. We gaan niet dood aan conserveermiddelen. We gaan zelfs niet dood aan aspartaam of sucralose. We gaan dood aan een groep volledig simpele biologische ingrediënten zonder E-nummers. Dat zijn suiker, vet, alcohol en tabak. Voor die stoffen hoef je geen proefdierenonderzoek op te tuigen. Je hoeft er niet pietepeuterig dertig verschillende wetenschappelijke publicaties over na te pluizen. Je hoeft alleen maar in een gemiddeld ziekenhuis te kijken, waar afdelingen vol liggen met patiënten die te veel van die stoffen hebben genuttigd. De stoffen die onze gezondheid bedreigen hebben geen E-nummer. (pagina 87)

Homo Deus
De lezing van Hertzberger maakt onderdeel uit van een serie bijeenkomsten over het boek ‘Homo Deus’ van Yuval Noah Harari dat dit najaar door de bibliotheken in Oss, Uden en Veghel wordt gelezen en besproken. Deze 'kleine geschiedenis van de toekomst' staat stil bij de enorme veranderingen die ons staan te wachten als gevolg van technologie.

Kaartverkoop
Kaarten zijn 12,50 euro voor niet-leden en 10 euro voor leden van de bibliotheek en verkrijgbaar via kaartverkoop en bij alle vestigingen van de NOBB.

 

2017-11-19 14:00:00
2017-11-19 17:30:00

Taalhuis Veghel

Cursus DigisterkerWerken met de elektronische overheid. Word digisterker!

Meer over Digisterker