Lezing over ‘De Toverberg’ van Thomas Mann

Selecteer toegangsbewijzen

Lezing over ‘De Toverberg’ van Thomas Mann
Van Wo 25 mei 20:00 tot Wo 25 mei 22:00


Op woensdag 25 mei 2016 verzorgt dr. Martien Schreurs, als docent filosofie verbonden aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht, een lezing over ‘De Toverberg’ van Thomas Mann. Hij zal  ingaan op verschillen en overeenkomsten tussen toen en nu.

Wat zegt De Toverberg ons vandaag de dag?
Deze zomer zullen bezoekers tijdens het Theaterfestival Boulevard in Den Bosch de installatie WOLK van de Belgische theatermaker Lucas De Man kunnen bezoeken. Hij liet zich inspireren door de in 1924 verschenen klassieke roman. ‘De Toverberg’ speelt zich af in een sanatorium in de buurt van Davos, aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog. In deze klassieke roman staan twee wereldbeelden als het ware tegenover elkaar: nihilisme en humanisme. Lucas De Man ziet zonder enige twijfel parallellen tussen die tijd en de onze, waarin we als mens positie moeten kiezen: meegaan in een negatieve spiraal of ons vermannen en gaan voor het positieve.

De bibliotheek heeft leden van de bibliotheek opgeroepen dit voorjaar de ebook-versie van ‘De Toverberg’ te gaan lezen en hierover met elkaar in gesprek te gaan.

Martien Schreurs was aanwezig bij de voorstelling De Man Door Europa van Lucas De Man op maandag 18 april in De Lievekamp in Oss. Na afloop stuurde hij de volgende reactie:
Ik wil je toch even berichten dat ik gisteren heb genoten van de voorstelling van Lucas de Man. Dit is een kunstenaar die de grote thema’s van deze tijd adresseert en die ook een hoopgevend perspectief probeert te bieden. Dat doet hij tastenderwijs en zijn onzekerheid, zelfspot en strijdlust zijn charmant. Hier zag ik een kunstenaar die vertelt over deze tijd van onbehagen, maar die niet in dat onbehagen blijft hangen. Het was een wervelende afwisseling van beelden die gemonteerd werden, populaire muziek, college, preek, grappen en dan uiteindelijk het slotverhaal dat weer in totaal andere vorm gegoten werd.  Er gingen nog meer studenten mee en zij vonden het ook inspirerend. Dit was echt leerrijk, visionair en onderhoudend. Er kwamen geen vergezichten. Het ging er volgens de Man om dat wij van opnieuw moeten beginnen en niet in dezelfde trant verder moeten gaan. Want als we meegaan met het tempo van vorige generaties, dan struikelen we de afgrond in. Dat was misschien nog wel een uitspraak die mij het meest bijblijft: de mens is het enig levende dier dat struikelen kan. Er was nog zo veel meer, maar ik ben bang dat ik dat weer op de duur vergeet. Maar het was echt een onvergetelijke avond.

Kaartverkoop
Kaarten kosten € 2,50 - voor bibliotheekleden en € 5,- voor niet- leden. Ze zijn verkrijgbaar in alle vestigingen van de Noord Oost Brabantse Bibliotheken en zijn ook te koop via kaartverkoop

 

Geef een beoordeling

Deel deze activiteit met anderen