De Man Door Europa - theatercollege door Lucas De Man

De Man Door Europa - theatercollege door Lucas De Man
Van Ma 18 Apr 20:15 tot Ma 18 Apr 22:15

Aanslagen op Europees grondgebied, vluchtelingen in overvolle treinen en grenzen die worden gesloten. We kunnen er niet meer omheen: onze Europese samenleving staat onder druk. De ontwikkeling waarin ons continent zich momenteel bevindt, vormt het uitgangspunt voor het unieke theatercollege 'De Man door Europa'.

De tijd van grote denkers en kunstenaars als Jheronimus Bosch, Erasmus en Machiavelli legden het fundament voor het Europa van nu, waarin het vrije individu en -denken essentieel zijn. Maar wat is de positie van dit individu vijfhonderd jaar later? Om dit te onderzoeken ging Lucas De Man op reis door Europa; hij deed 17 steden in 8 landen aan en interviewde meer dan twintig creators die opstaan en strijden voor verandering, om de maatschappij waarin ze leven vorm te geven. Aan de hand van ontmoetingen en gesprekken met kunstenaars, historici en visionairs ijken zij samen verleden, heden en toekomst. Terug in Nederland neemt Lucas het publiek mee op zijn reis en door de geschiedenis van Europa. In 'De Man door Europa' doet Lucas op theatrale wijze verslag van zijn reis. Na het bezoeken van deze avond begrijpen we hopelijk iets meer van de wereld om ons heen.

Wat hebben we als burgers in onze tijd nog met elkaar gemeen? En zouden we daarover niet meer met elkaar in gesprek moeten gaan? En vooral andere 'dingen' gaan doen?

Bibliotheek en theater De Lievekamp nodigen iedereen die zich hetzelfde afvraagt van harte uit voor deze voorstelling. Deze voorstelling is wat ons betreft het begin van een reeks bouwgesprekken. Waar betrokken burgers zich over uiteenlopende transitie thema's kunnen uitspreken. Maar niet alleen spreken. Lucas De Man houdt niet alleen van denkers, maar vooral ook van doeners.
The Commons, 'Wat delen we met elkaar?' en bouwgesprekken

Tijdens dit theatercollege staat het begrip 'the commons' centraal.
Een begrip dat nauw samenhangt met het jaarthema 'Wat delen we met elkaar?' van de samenwerkende Noord Oost Brabantse Bibliotheken. Derhalve heeft de bibliotheek contact gezocht met De Lievekamp en Lucas De Man om een extra voorstelling van zijn bijzondere performance lecture in Oss te komen 'spelen'.

We zijn vereerd dat hij op dit verzoek is ingegaan. Verrassend dat deze voorstelling zowel met het huidige jaarthema ('Wat delen we met elkaar?') als de vorige thema's ('Oefenen voor/in een andere tijd') raakvlakken heeft. Een belangrijk 'inzicht' is dat het vandaag de dag niet zo zeer gaat over een betere of een nieuwere samenleving maar vooral dat er (weer) gemeenschappen ontstaan. Mensen samenkomen die 'iets' gezamenlijks gaan aanpakken, veranderen.

Kantelcollege
De afgelopen twee jaar heeft de bibliotheek verschillende sprekers zich laten uitspreken over onze sterk veranderende wereld. Deze bijeenkomsten werden geafficheerd onder de noemer kantelcolleges. De voorstelling van Lucas De Man past in dit rijtje.

Het begrip bouwgesprek is in januari van dit jaar door de 'TrendRedenaren' naar voren gebracht: 2016 wordt het jaar van het bouwgesprek.


De Man Door Europa - theatercollege door Lucas De Man
Theater De Lievekamp, maandag 18 april 2016, aanvang: 20:15 uur
Kaarten kosten €12,50 per stuk en kunt u kopen via de website van Theater De Lievekamp


Klik hier voor meer achtergrondinformatie over de reis van Lucas De Man, het begrip 'commons' en de voorstelling.

Geef een beoordeling

Deel deze activiteit met anderen