Lezers van Stavast, Meet Up 10

Lezers van Stavast, Meet Up 10
Van Wo 25 mei 19:30 tot Wo 25 mei 21:30

Op woensdag 25 mei 2016 komen de Lezers van Stavast voor de tiende keer samen in de Openbare Bibliotheek Oss. LET OP: normaal worden deze bijeenkomsten op een donderdagavond gehouden. Deze bijeenkomsten zijn voor iedereen gratis toegankelijk en vooral interessant voor mensen die (veel) lezen over alle veranderingen die in onze samenleving gaande zijn.

Martien Schreurs
Deze avond zal de aan de Universiteit van Humanistiek verbonden docent filosofie Martien Schreurs (19) een lezing verzorgen over Thomas Mann en zijn in 1924 verschenen 'De Toverberg'.
Een aantal Lezers van Stavast lezen dit voorjaar deze klassieke roman. Een roman die de Belgische theatermaker Lucas De Man als inspiratiebron heeft genomen voor zijn project WOLK. Een installatie die tijdens het theaterfestival Boulevard in Den Bosch in augustus 2016 kan worden bezocht.

Klik hier voor een artikel over dit project (Wat zegt De Toverberg ons vandaag de dag?)
En hier voor een artikel over het lezen van klassieke boeken (Waarom zou je de klassieken lezen)
Klik hier voor een artikel van Martien Schreurs over Thomas Mann en De Toverberg (Thomas Mann, De Toverberg (1924))

Tegenlicht Meet-up?
Op een bepaalde manier zijn deze bijeenkomsten een soort Tegenlicht Meet Ups. Bijeenkomsten die op verschillende plaatsen in Nederland worden gehouden. De aanleiding is daar altijd een bepaalde Tegenlicht-uitzending. Uitzendingen die altijd gaan over nieuwe 'dingen' die op ons af komen en waar we ons als burgers toe dienen te gaan verhouden.

Hier echter staan boeken centraal
Tijdens de bijeenkomsten van de Lezers van Stavast (één keer per vier weken op de donderdagavond) staan daarentegen altijd boeken centraal. Maar worden wel regelmatig fragmenten uit Tegenlicht-uitzendingen gebruikt om over een bepaald thema met elkaar van gedachten te kunnen wisselen. Maar het kunnen ook andere elementen zijn: TED-talks, een liedje, een tentoonstelling, een lezing, een speelfilm et cetera. Ook organiseren we als groep soms uitstapjes buiten de bibliotheek (bijvoorbeeld een tentoonstelling, speelfilm of lezing bezoeken). Die ervaringen worden uiteraard weer gebruikt als input voor het gesprek op de donderdagavond. De Lezers van Stavast vormen als het ware een bijzondere leesgroep. Ze lezen wel, maar niet hetzelfde boek. Lezers van Stavast lezen boeken over een zeer breed, belangrijk en interessant thema en kunnen daarom tóch met elkaar het gesprek aangaan. Op de literatuurlijst staan (medio augustus 2015) ruim driehonderd titels. En dit aantal zal in het komend seizoen zonder enige twijfel groter worden.

Nieuw element in het vierde seizoen
De afgelopen drie seizoenen heeft af en toe iemand van buiten de groep een verhaal voor de groep gehouden. In het seizoen 2015-2016 zal dit vaker gebeuren. Uiteenlopende mensen worden vanuit hun expertise/achtergrond actief benaderd om te komen vertellen welke (drie) boeken hun helpen om te begrijpen wat er in hun sector of 'tak van sport' aan het schuiven is. Na een korte inleiding volgt een gesprek met de groep.

Meer informatie
Dit seizoen mag u op donderdagavond zo maar binnenlopen. Aanmelden is niet verplicht. U kunt zich echter wel aanmelden voor een email-service. U krijgt dan enkele dagen voor een bepaalde bijeenkomst een mailtje met daarin het globale programma. Dit mailtje verplicht u tot niets. U kunt besluiten om de ene avond wel en een andere bijeenkomst niet bij te wonen. Via mail wordt vaak na aflloop ook nog bepaalde informatie doorgegeven. Meld u aan via dit formulier.

Doe mee als Lezer van Stavast  

Neem bijvoorbeeld boeken - Er verschijnen een heleboel interessante boeken, maar ik heb de tijd niet om ze allemaal te lezen.

Geef een beoordeling

Deel deze activiteit met anderen