Wijsheid van verhalen

Wijsheid van verhalen
Van Ma 27 Okt 15:00 tot Ma 27 Okt 17:00


Mensen maken verhalen - verhalen maken mensen (Christien Brinkgreve)

Iedereen kent verhalen. Over jezelf en over anderen. Je vertelt ze, je hoort ze, je draagt ze met je mee. Verhalen beïnvloeden je wereldbeeld, bepalen hoe anderen jou zien en hoe je naar de wereld kijkt.

In een serie van acht bijeenkomsten gaan we op zoek naar verhalen die mensen in het leven inspireren. Hoe helpen verhalen ons in het leven? Kunnen verhalen helpen om sterker in je schoenen te staan? Of om betere keuzes te maken?

Kunst als therapie
Aanleiding voor deze reeks is het boek dat filosofen Alain de Botton en John Armstrong vorig jaar schreven, getiteld “Kunst als therapie”. Onder diezelfde noemer loopt sinds april 2014 een tentoonstelling in het Rijksmuseum, die De Botton en Armstrong op basis van het boek hebben ingericht. Zij gaan hierbij uit van zeven functies van kunst:
1. Het is een middel om ons geheugen te verbeteren.
2. Het geeft hoop.
3. Het is een bron van waardig verdriet.
4. Het zorgt voor balans.
5. Het is een leidraad voor zelfkennis.
6. Het is een leidraad voor het uitbreiden van onze ervaring.
7. Het helpt ons weer gevoelig te worden.

Deze functies zijn ook van toepassing op verhalen, de kunstvorm die het dichtst bij de bibliotheek staat. In de verschillende bijeenkomsten van 'Wijsheid van verhalen' wordt steeds ingegaan op één van de zeven functies. Daarbij worden passende verhalen gezocht, gedeeld en besproken.
Deelnemers worden uitdrukkelijk uitgenodigd om zelf een bijdrage te leveren; welke verhalen nemen wij mee in ons leven? Daarover gaan we met elkaar in gesprek. Het programma ligt niet van tevoren helemaal vast, maar zal juist gezamenlijk worden gevormd. De serie bijeenkomsten wordt begeleid door Marina Polderman, die eerder de reeks bijeenkomsten rondom Wijsheid in Crisistijd in de Bibliotheek Oss verzorgde.

Iedereen die op een of andere manier geïnspireerd is door verhalen, of dat wil worden, kan deelnemen. De acht bijeenkomsten vinden vanaf 16 juni plaats op maandagmiddag van 15.00-17.00 uur in de bibliotheek in Oss. De groep bestaat uit max. 15 deelnemers. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname.

Data: 16-06, 07-07, 28-07, 08-09, 29-09, 27-10, 17-11 en 8-12.

Aanmeldformulier klik hier

Geef een beoordeling

Deel deze activiteit met anderen