Yanis Varoufakis is een omstreden man. Geworden. Door de manier waarop hij in de eerste helft van 2015 als de Griekse minister van Financiën optrad. Hij was een opvallend man. Veel mensen zullen hem herinneren om zijn kleurige blouses en zijn motor.

Minder bekend is dat hij als econoom uitgesproken ideeen had en heeft over de manier waarop de financiële en economische crises (meervoud) (binnen en buiten zijn land) moe(s)t worden opgelost. Die ideeen werden door de meeste politici die er binnen Europa toe doen niet in dank afgenomen. Integendeel.

Hij praatte tegen blinde muren en nam in de zomer van 2015 afscheid van de politiek. Alhoewel. Onlangs kondigde hij een nieuwe Europese politieke beweging aan: DiEM25.  Die zich hard gaat maken voor een andere richting.

In zijn TEDtalk Kapitalisme verslindt democratie — tenzij wij onze mond open doen zit die lijn opgesloten. Views: 1.186.316 (op 24-2) (duur: 19:51) Youtube: Capitalism will eat democracy — unless we speak up (views 4.311 op 24/2)

Zonder enige twijfel zullen veel kijkers sceptisch zijn over zijn verhaal. Zien Griekenland en haar ex-minister als een kind dat haar zin niet kreeg en terecht zo werd behandeld door 'de troïka'. Bezuinigen. Terugbetalen. Maar bekijk je deze talk vanuit de missie van TED (Ideas worth spreading) en met het 'Raam van Overton' in je achterhoofd, dan is het een bijna perfecte lezing. Yanis Varoufakis kaart 'dingen' aan die de meeste burgers niet willen horen. Ideeën die hen boos maken. Tegelijkertijd zie je echter een man die weet waarover hij spreekt. Geen bullshit verkoopt. Prachtige beelden heeft en gebruikt (Twin peaks, The Matix en Star trek). Hij geeft zelf aan dat hij hoopt dat zijn negatieve kijk op hoe zaken zich momenteel ontwikkelen, niet zal kloppen. Maar maakt wel duidelijk dat we in Europa op een andere manier naar onze problemen moeten gaan kijken. Centraal daarin staat dat de economische wereld weer onder de politieke macht moet gaan vallen. En niet andersom, zoals nu het geval is.

Verwarrend is ook dat hij buiten het links-rechts-denkkader stapt. Hayek, Keynes en Marx in één talk. Die elkaar aanvullen.

Boek: Yanis Varoufakis. De economie zoals uitgelegd aan zijn dochter (2015)
Artikel: Arnon, Jan & Yanis - People who can laugh at their own insignifance (februari 2016)

Eind maart verschijnt een nieuwe boek bij De Geus: En de zwakken ondergaan wat ze moeten ondergaan? : hoe Europa de stabiliteit in de wereld bedreigt

(woensdag 24 februari 2016)
Hans van Duijnhoven

Startpagina TED