Market Garden
In september 2014 is het 70 jaar geleden dat Operatie ‘Market Garden’ plaatsvond. Deze grootste luchtlandingsoperatie uit de geschiedenis luidde op 17 september 1944 de bevrijding van Zuid-Nederland en ook van Veghel en omgeving in.

Operatie Market Garden wordt in september 2014 in deze regio groots herdacht. Op 14 september komt een stoet met ongeveer 600 WOII-voertuigen vanuit Leopoldsburg in België naar Veghel gereden. Vervolgens is er tot 20 september in Veghel een 'basecamp' voor bijna 1.000 deelnemers en honderden militair historische voertuigen, met tal van activiteiten.

Operatie Market Garden en de Noord Oost Brabantse Bibliotheken
Ook de Noord Oost Brabantse Bibliotheken besteden aandacht aan Operatie Market Garden, onder andere met collectiepresentaties en exposities in de bibliotheken van Heeswijk-Dinther, Uden, Veghel en Zeeland. U vindt hieronder een dossier waarin is opgenomen:

  • Een historische context van Operatie Market Garden in een samenvattende tekst, geschreven door historicus Frans Govers, aangevuld met informatie over het verloop van de operatie in de plaatsen Uden, Veghel, Zeeland en Heeswijk-Dinther. Kijk hier voor meer informatie over Frans Govers en hier voor het complete historische verslag van Frans Govers.
  • Een literatuurlijst met daarin verwijzingen naar titels uit de collectie van de Noord Oost Brabantse Bibliotheken. De bibliotheken in de regio Bernheze-Landerd-Uden-Veghel presenteren u in dit verhaaladvies een selectie uit de collectie materialen over Operatie Market Garden, aangevuld met verwijzingen naar websites, documentaires en films. Lees verder...
  • Een overzicht van activiteiten en lezingen in de regio: Veghel, Heeswijk-Dinther, Landerd, Lezingen en presentaties Frans Govers en Landelijke overzicht
  • Een overzicht van musea in de regio. Lees verder...
  • Een overzicht van websites. Lees verder...

Cursus digitale overheid en DigiDWerken met de digitale overheid. Word digisterker!

Meer over de cursus