Kunst en Cultuurweekend Schijndel: Poëtisch verteltheater

Kunst en Cultuurweekend Schijndel: Poëtisch verteltheater
Van Za 06 Apr 11:00 tot Za 06 Apr 12:00
Het kunst en cultuurweekend in Schijndel was in 2016 voor het laatst, maar is terug en start op vrijdagavond met een gevarieerd programma.

Vrijdag 5 april
Op vrijdag 5 april is de officiële opening van het nieuwe podium in Cultureel Centrum ’t Spectrum en vindt de uitreiking van de eerste Kunst- en Cultuurprijs van de gemeente Meierijstad plaats. Na het officiële gedeelte is er volop gelegenheid kennis te maken met mede kunst- en cultuurliefhebbers. Deze opening is voor genodigden.

Zaterdag 6 april
Zaterdag 6 april wordt een dag vol verrassingen voor jong en oud. Tussen 11:00 uur en 16:00 uur vinden er verschillende optredens en activiteiten plaats in het centrum en het Spectrum. Dit varieert van een optreden van een muzikaal koor tot een workshop schilderen. Iedereen kan deze optredens gratis bezoeken of spontaan tegenkomen.

Verteltheater René Hildesheim in de Bibliotheek
Op zaterdag 6 april komt René Hildesheim langs in de Bibliotheek in Schijndel met prachtige verhalen. Je kunt naar René komen luisteren om 11:00 uur en 11:30 uur.

Theatermaker René Hildesheim heeft verhalen van mensen die kind waren in WO II bewerkt tot prachtige verhalende scènes. Speciaal is dat deze verhalen gebaseerd zijn op waargebeurde belevenissen van kinderen uit die tijd. Deze kinderen, waaronder René zijn vader en zijn tante, zijn ondertussen overleden, of heel oud. René heeft de verhalen opgetekend en gevisualiseerd.

De verhalen
De verhalen spelen zit af in de regio Brabant, Belgische en Duitse grens.In een theatrale omgeving worden de kinderen meegenomen in de rijke wereld van de fantasie. In dit poëtisch verteltheater gebruikt René Hildesheim minimale middelen. Verhalen worden ondersteund door echte foto’s van de hoofdpersonen.

Zoals het verhaal over het hek bij Wyler, Het verhaal van het wiegje van Roos van de Molenstraat uit Veghel. Of het verhaal van de Joodse jongen Jopie (de vader van René). De romance van Ferdinand en Isabel in de grensstreek met België. En het verhaal van meisje Plien tijdens de Airborne acties Market Garden. Ondanks het zware onderwerp weet René op een luchtige toon en met een lach, kinderen en volwassenen te laten denken over hoe een bepaalde omstandigheid in een conflictsituatie zou kunnen uitpakken.

Gedicht
De voorstelling eindigt met een bewerking van het gedicht “Koffers” van Sjoerd Kuyper en het betrekken van het dagboek van Anne Frank. En René geeft richting om naar het hier en nu te kijken. De voorstelling heeft een literaire en beeldende inslag. Naast eigen teksten wordt gebruik gemaakt van teksten die voor velen herkenbaar zijn of herinneringen oproepen.

Geef een beoordeling

Deel deze activiteit met anderen