Tentoonstelling ‘Of je worst lust!’ in Stadsarchief Oss

Tentoonstelling ‘Of je worst lust!’ in Stadsarchief Oss
Van Di 16 Jan 11:00 tot Zo 18 Maa 16:00


Het Stadsarchief Oss toont van 16 januari tot en met 18 maart de geschiedenis van Oss als ‘vleesstad’. In de kleinschalige tentoonstelling Of je worst lust! zijn niet alleen foto's, maar ook historische objecten uit de collectie van Museum Jan Cunen te zien. Aan de balie van het Stadsarchief is hierbij een gratis tentoonstellingsboekje verkrijgbaar.

Vleesindustrie
Oss zit verstopt in een van Nederlands bekendste merken: de Engelse ‘ox’ in Unox laat zien waar het ooit allemaal begon. Oss en de vleesverwerkende industrie hebben een verleden met elkaar, een geschiedenis die meer dan 140 jaar teruggaat. Niet alleen Unox, maar legio andere bekende merken en uiteenlopende producten zouden niet bestaan zonder de vleesverwerkende bedrijven van Oss. Tot op de dag van vandaag waait regelmatig de geur van rookworst vanaf het fabrieksterrein, over het station, richting de stad.
Het begon met de slachterijen, die concurrenten Hartog en Zwanenberg naast elkaar langs het Osse spoor bouwden. De concurrentie tussen hen was groot. Werkte je bij Zwanenberg, dan ging je niet om met iemand van Hartog. Zelfs nog in de jaren zestig baarde een huwelijk tussen medewerkers van beide bedrijven zoveel opzien dat de lokale krant er een artikel aan wijdde. Het smalle steegje dat de fabrieksterreinen van elkaar scheidde, kreeg in de volksmond dan ook een toepasselijke bijnaam: het concurrentiestraatje. Door diverse fusies en overnames kwamen beide vleesfabrieken uiteindelijk in handen van de Unilever Vleesgroep (UVG), als onderdeel van de bekende multinational. Over het concurrentiestraatje kwam een brug. En dit was niet het einde van het verhaal; ook recent waren er weer ontwikkelingen in de Osse vleesindustrie.

Themajaar ‘We are food’
Brabant is in 2018 Europese Regio van de Gastronomie. Een jaar dat in het teken staat van Beter Eten in Brabant. Met een bijbehorende campagne ‘We Are Food’, waar Oss ook aan mee doet. Osse ondernemers en instellingen hebben hierbij diverse activiteiten en evenementen ontwikkeld. Het Stadsarchief besteedt dit jaar aandacht aan de geschiedenis van de Osse voedselindustrie.

 

Geef een beoordeling

Deel deze activiteit met anderen