Nieuwe tentoonstelling: Tien jaar Stadsarchief Oss

Nieuwe tentoonstelling: Tien jaar Stadsarchief Oss
Van Di 11 Jul 11:00 tot Za 23 Sep 16:00


In het Stadsarchief Oss is van 11 juli tot en met 23 september een nieuwe tentoonstelling te zien: Tien jaar Stadsarchief Oss. Deze kleinschalige expositie toont een overzicht van de diverse activiteiten die het Stadsarchief het afgelopen decennium heeft georganiseerd.

Van 2007 naar 2017
In de zomer van 2007 werd het Stadsarchief geopend in een historisch pand in de Peperstraat, middenin de Osse binnenstad. Het archief was toen een onderdeel van Museum Jan Cunen en de gemeente Oss. Sinds 2016 maakt het Stadsarchief zowel fysiek als organisatorisch deel uit van de Bibliotheek Oss. Op beide plekken bruiste (en bruist) het de afgelopen tien jaar van de bijeenkomsten en activiteiten met onder andere leerlingen, onderzoekers, foto-kijkers, gidsen, collega’s, schrijvers en andere historisch belangstellenden.

In de kleinschalige expositie ‘Tien jaar Stadsarchief’ wordt onder andere teruggeblikt op de vele tentoonstellingen. Deze werden vaak gemaakt met materiaal uit de eigen collectie, zeer regelmatig in samenwerking met anderen, soms speciaal bedoeld voor het onderwijs of aansluitend bij brede thema’s. Altijd met het doel te informeren over en te enthousiasmeren voor de lokale geschiedenis. Het afgelopen decennium kregen tal van onderwerpen de aandacht: foto’s uit Oss en omgeving, gemaakt door bekende (pers)fotografen als Piet Blankstein, Leo van den Bergh, Daan Scholte, Paul van der Werff, Ruud Rogier en Chris Perreijn. Mooie ingekleurde ansichtkaarten die het Oss van lang geleden laten zien. Exposities over de industrie, archeologie, religie, stedenbouw, oorlog, muziek en sport. Uit deze grote diversiteit hebben de medewerkers van het archief materiaal gezocht dat ze de moeite waard vonden om nog een keer te laten zien. Het is een volle, eclectische terugblik geworden.

Het Stadsarchief is gevestigd in de Bibliotheek Oss, op de begane grond aan de Raadhuislaan 10 in Oss, en is geopend op dinsdag, woensdag of donderdag tussen 11.00 - 17.00 uur. De tentoonstellingen, de boeken en de publiekscomputers met de collectiewebsite zijn ook tijdens de ruime openingstijden van de Bibliotheek beschikbaar. Entree is uiteraard gratis. Kijk voor meer informatie op www.stadsarchiefoss.nl.

 

Geef een beoordeling

Deel deze activiteit met anderen