Lezing de ‘Paapsche stoutigheden’ van Geertruij Meijer

Lezing de ‘Paapsche stoutigheden’ van Geertruij Meijer
Van Do 06 Jul 19:30 tot Do 06 Jul 21:30

Op donderdagavond 6 juli geeft Gert-Jan van Zoggel om 19.30 uur een lezing in het Stadsarchief Oss in het teken van het Lutherjaar. Tijdens deze avond is ook de tentoonstelling 'De Protestantse kerken in Oss' te bekijken. Deelnemen is gratis, maar aanmelden is verplicht. Dit kan via de mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., telefonisch via T 0412 842010 of op dinsdag, woensdag en donderdag tussen 11.00 en 17.00 uur aan de balie van het Stadsarchief.

De ‘Paapsche stoutigheden’ van Geertruij Meijer
Met de publicatie van zijn 95 stellingen op 31 oktober 1517 leidde Maarten Luther ongewild een periode van hevige godsdiensttwisten in. Eeuwenlang stonden protestanten en Rooms-katholieken elkaar naar het leven. Ook in Noord-Brabant, waar de overwegend katholieke bevolking na de Vrede van Munster in 1648 gedegradeerd werd tot tweederangs burgers. Katholieken mochten hun geloof niet meer openlijk belijden en functies zoals die van schepen en schoolmeester, werden door gereformeerde westerlingen ingenomen. Hoewel de verhouding tussen beide geloofsgroepen in de loop der jaren verbeterde, werden zogenoemde Paapsche stoutigheden tot diep in de achttiende eeuw hard aangepakt. Zo ook toen de 16-jarige Geertruij Meijer in 1756 haar gereformeerde ouders ontvluchtte om onderdak te vinden in een klooster in het katholieke Uden. Lezinggever Gert-Jan van Zoggel (Nuland, 1968) studeerde geschiedenis aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en werkt momenteel als communicatieadviseur bij de gemeente Heusden. Vanuit zijn belangstelling voor lokale en regionale geschiedenis doet hij sinds enkele jaren onderzoek naar dit onderwerp. Hij zal eerst vertellen over de landelijke en lokale invloed van de Reformatie. Daarna gaat hij in op het persoonlijke verhaal van Geertruij Meijer. Deze lezing wordt georganiseerd door de Raad van kerken Oss.

Tentoonstelling protestantse kerken in Oss
In de kleinschalige tentoonstelling 'De Protestantse kerken in Oss' in het Stadsarchief is aandacht voor de verschillende (voormalige) protestantse kerken in de gemeente Oss. De tentoonstelling is te bezoeken tot en met 8 juli. Voor alle bezoekers is een gratis tentoonstellingsboekje beschikbaar, zolang de voorraad strekt.
Het aantal protestanten is in Oss en de omliggende gemeenten nooit groot geweest, zeker altijd minder dan het aantal katholieken. Maar in de zeventiende en achttiende eeuw, toen in deze streek de publieke uitoefening van het katholieke geloof verboden was, waren het wel de protestanten die de hogere functies binnen de gemeente en het gewest bekleedden. De Staten-Generaal in Den Haag bepaalde dat alle kerkgebouwen in hun ‘Staats-Brabant’ alleen nog voor de protestantse eredienst gebruikt mochten worden. De katholieken moesten hun toevlucht zoeken tot schuilkerken, vaak vermomd als grote boerenschuren, of de vrije gebieden van Megen en Ravenstein, waar het katholieke geloof niet verboden was. Pas vanaf 1795, na de inval van de Fransen, keerde de godsdienstvrijheid terug en werden veel kerkgebouwen teruggegeven. Het aandeel protestanten in de lokale gemeenschap bleef ook in de eeuwen hierna klein, al zorgden enkele Osse fabrieken wel voor een toegenomen instroom van protestanten. Eind jaren tachtig gingen de hervormde en gereformeerde kerkgemeenschappen van Oss samen. Tegenwoordig huist de protestantse gemeente van Oss in de Paaskerk.

 

 

Geef een beoordeling

Deel deze activiteit met anderen