Lezing familieverhalen van Bergoss

Lezing familieverhalen van Bergoss
Van Do 18 mei 19:30 tot Do 18 mei 21:30

Op donderdagavond 18 mei geeft archivaris Agnes Lewe om 19.30 uur een lezing over de familieverhalen van Bergoss, de bekende tapijtfabriek uit Oss.

Deelnemen is gratis, maar aanmelden is verplicht. Dit kan op dinsdag, woensdag en donderdag tussen 11.00 en 17.00 uur aan de balie van het Stadsarchief of via T 0412 842010. Aanmelden via de mail is ook mogelijk: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Bergoss archief
Agnes Lewe, archivaris van het Stadsarchief Oss, is momenteel bezig om het bedrijfsarchief van Bergoss te ordenen en te beschrijven. Dit archief bevindt zich in het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) in ’s-Hertogenbosch. Uiteindelijk zal hier onder meer een publicatie uit voortkomen en een doorzoekbare inventaris van de archiefstukken. Haar lezing van 18 mei gaat over de enkele verhalen van de Joodse familie Van den Bergh, de stichters van de Bergoss fabriek. Een daarvan is een schrijnend verhaal, passend bij deze mei-periode van oorlog en bevrijding. Dit gaat over de meisjes Rosemarie en Frieda van den Bergh, de dochters van Jaap, de oudste zoon van Bram van den Bergh. Jaap en zijn vrouw overleefden de oorlog, maar de meisjes werden vanuit hun onderduikadres, een kinderpension in Driebergen, weggevoerd. Zij waren toen 8 en 5 jaar oud. Lange tijd hebben de ouders gedacht dat de meisjes nog leefden, omdat hun lot onduidelijk was. Er ging een gerucht dat zij wel op transport waren gezet naar Auschwitz, maar onderweg zouden zijn gevlucht of van de trein zouden zijn gehaald en nog ergens in Duitsland in leven konden zijn. Het echtpaar startte na de bevrijding een lange emotionele zoektocht, in een tijd waarin de media anders werkten dan tegenwoordig en Duitsland een verdeeld land was. Zij schakelden onder andere het Rode Kruis in, benaderden overlevenden van de concentratiekampen, lieten posters drukken die in Berlijn werden verspreid, riepen de hulp in van de media en loofden zelfs een beloning uit van 50.000 Duitse Mark. Het bleek helaas ijdele hoop. Tijdens de lezing zal Agnes Lewe vertellen over deze trieste zoektocht.

Daarnaast zal zij spreken over het allereerste begin van de firma “Gebroeders van den Bergh”, dat waarschijnlijk net iets anders is verlopen dan altijd werd gedacht en bespreekt zij de vraag of Bergoss wellicht van oorsprong een Rotterdams bedrijf was.

De organisatie is in handen van het Stadsarchief en De Werkende Mens, de historische kring voor Oss en omgeving.

 

Geef een beoordeling

Deel deze activiteit met anderen