Voordat de bom valt: Besloten bijeenkomst - wel livestream

Voordat de bom valt: Besloten bijeenkomst - wel livestream
Van Wo 21 Okt 19:00 tot Wo 21 Okt 21:00

Onder de noemer ‘Voordat de bom valt’ staat op woensdag 21 oktober in Groene Engel in Oss de Osse nucleaire schuilkelder centraal.

Deze avond is in verband met de nieuwe maatregelen alleen toegankelijk voor genodigden. Aanmelden is niet meer mogelijk. De avond is wel te volgen  via de livestream van het You tube kanaal van de Bibliotheek. 

Het gaat om een activiteit in het kader van de landelijke Maand van de Geschiedenis waarvan het thema Oost/West is. De avond is een initiatief van Stadsarchief Oss, Bibliotheek Oss en het Maasland Gilde Oss.

Schuilkelder
De schuilkelder in Oss is te vinden in de parkeergarage onder supermarkt Coop aan het Heschepad en werd in 1986 geopend. In het geval van een nucleaire aanval konden vierduizend mensen er een plekje vinden. Door het einde van de Koude Oorlog werd de schuilkelder overbodig en in 1991 gesloten.

Op de avond in Groene Engel is onder meer een lezing van bouwhistoricus Hein Hundertmark over de toewijzing van de schuilkelder als gemeentelijk monument. Verder is er een gesprek met stadsgidsen van het Maasland Gilde die al sinds 2006 rondleidingen verzorgen door de schuilkelder, die nog steeds in oorspronkelijke staat is. Ook worden er plaatjes gedraaid uit de jaren tachtig, is er poëzie en is er een publicatie van het Stadsarchief over de schuilkelder te koop.

Geef een beoordeling

Deel deze activiteit met anderen