Weekend van de Wetenschap - jeugdprogramma

Weekend van de Wetenschap - jeugdprogramma
Van Za 05 Okt 11:00 tot Za 05 Okt 16:00

Tussen 11.00 en 16.00 leer je alles over wetenschap bij Biblitoheek Oss. Dit programma is voor kinderen en jeugd.
Bekijk hier de lezingen voor volwassenen


De stad in met Professor Einstein
Zo werken lasers
Maak je eigen haargel
Virtual Shirt in werking
Raketten maken   
De vriendelijke robot dinosaurus - Pleo 
Vloeistoffen stapelen   
Bekijk de sterren om ons heen   
Piano spelen op bananen   
Virtueel door ons lichaam 
Je eigen avontuur op een green screen          
Luisterfiets   
Bee Bot 


Met professor Einstein op pad met de ResourCity App
Er start er vanuit Bibliotheek Oss om 14.00 uur een tour richting het centrum van Oss. Daar ga je onder begeleiding van professor Einstein chemie elementen zoeken met je mobiele telefoon via de ResourCity App. Maak een selfie van jezelf met een element en deel deze via SocialMedia met #ResourCity #trefhetinOss en je ontvangt een traktatie.
14.00 uur (start tour vanuit Bibliotheek)

Als je haar maar goed zit: maak je eigen haargel
Om zelf haargel te kunnen maken heb je scheikundige kennis nodig. Wil jij ook leren hoe je zelf haargel maakt? Met een leuke kleur en een lekkere geur?

To space and beyond! (DIY) Raketten maken
Je eigen raket maken en ter plekke de techniek leren om deze echt af te ‘schieten’
Na afloop mag de raket mee naar huis en je hoofd vol kennis over techniek, scheikunde en natuurkunde ook.

Kun je vloeistoffen stapelen?
Vloeistoffen zoals water en melk mengen toch altijd door elkaar? Of toch niet? Kom maar eens kijken bij de stand van Explico kids. Scheikunde lijkt soms wel op tovenarij…

Let’s go Banana’s
Piano spelen op bananen? Ja, dat kan echt, met de Makey MaKey! Dankzij dit kleine apparaatje kun je de gekste dingen via je computer allerlei opdrachten geven. Zonder het toetsenbord of de muis te gebruiken. Hoe? Ontdek het zelf!

Reis mee in een andere wereld met de Green screen
Maak een foto van jezelf op de maan, zwevend tussen planeten of met een echte raket. Met de green-Screen techniek kun je jezelf in de meest wonderlijke en futuristische werelden fotograferen.

Leer programmeren met de Bee-Bot
De Bee-Bot kun je programmeren door hem te besturen met de knoppen op de rug. Weet jij het antwoord op alle vragen en lukt het jou de Bee-Bot naar de goede antwoorden te laten rijden?

Luisterfiets: bewegen en luisteren naar een verhaal!
Op de Luisterfiets, een hometrainer met iPad en koptelefoon, kun je fietsen en tegelijkertijd naar een verhaal luisteren. Zolang je trapt, klinkt er een verhaal. Het idee erachter is om mensen die niet zo snel een boek lezen of de bibliotheek binnenstappen, weer verhalen te laten ontdekken, en ze weer te interesseren in lezen.

Wat bevindt zich boven ons hoofd?
Wat is er allemaal zien aan de hemel? Kunnen we alleen ’s avonds sterren en planeten zien of ook overdag? Hoeveel planeten zijn er bij onze zon? Bekijk een stuk van Apollo’s hitteschild en het ruimte landschap met een 3-D bril.

Biologieles 3.0: een virtuele beleving van het menselijk lichaam
Met een VR systeem sta je naast het menselijk lichaam, maar kun je alle organen, bloed en zenuwbanen, spieren en dergelijke in 3D beleven. Biologieles 3.0 door ROC De Leijgraaf neemt je mee IN het menselijk lichaam!

Ervaar zelf hoe lasertechniek werkt!
In de industrie in en rondom Oss is de laser niet meer weg te denken. Er staan er in Oss alleen al ruim 40, waarbij sommige een totaalafmeting van ruim 40 meter hebben en staal kunnen bewerken tot diktes van 10-tallen millimeters. Maar ook de medische wereld gebruikt laser technieken steeds meer, alleen al door de precisie die er mee kan worden bereikt. ROC De Leijgraaf laat je zelf ervaren hoe de laser werkt.

Meten is weten en meer....
Wij zijn AgriFood Capital werkt! Ontdek de Carrousel Wetenschap en Techniek, meet je eigen medische data en zie het Virtual t-shirt in actie.

Ken jij Pleo de Dino Robot al?
De Pleo is een vriendelijke robot-dinosaurus waarmee kinderen kunnen leren om te zorgen en lief te hebben. De dino reageert op je gedrag, maar is ook zelfstandig. Net als een echt huisdier verliest hij soms zijn aandacht voor je. Voor kinderen vanaf 8 jaar wordt de Pleo vaak ingezet om te leren zorgen voor iets, en kan helpen tegen angsten en stress. Met die gedachte kan Pleo worden ingezet in de jeugdzorg en jeugdgezondheidszorg.

 

Geef een beoordeling

Deel deze activiteit met anderen