Weekend van de Wetenschap in bibliotheek Oss

Weekend van de Wetenschap in bibliotheek Oss
Van Za 05 Okt 11:00 tot Za 05 Okt 16:00

Ontdek de wetenschapper in jezelf! Kom zaterdag 5 oktober naar het Weekend van de Wetenschap in Oss

De Bibliotheek Oss biedt een gevarieerde dag boordevol lezingen en doe-workshops op het gebied van Wetenschap. Toegang is gratis en voor iedereen die nieuwsgierig is. Van 11.00 tot 16.00.  

Wat is er precies te doen tijdens Weekend van de Wetenschap in Oss?

Programma lezingen
Volwassenen vallen van de ene interessante lezing in de andere.
Bekijk hier het programma voor jeugd en kinderen.

11:30 uur & 14:00 uur
Lezing Hoe Artificial Intelligence de maakindustrie vernieuwt (inforuimte, begane gond)


12:00 uur & 13:30 uur
Lezing Duurzame ontwikkeling en productie van API’s (jeugdruimte, 2e etage)

12:45 uur
Lezing Laat zien wat je kan! (jeugdruimte, 2e etage)


13:00 uur & 15:00 uur
Lezing Hoe Biotechnology ingezet wordt voor nieuwe kankermedicijnen (inforuimte, begane grond)

14:30 uur & 15:30 uur
Lezing Hoe in Oss vrachtwagens van de toekomst gemaakt worden (jeugdruimte, 2e etage)


Stadsarchief Oss met fototentoonstelling over Organon
Besteed deze dag ook aandacht aan de historie van Organon. Het bedrijf dat de basis heeft gevormd voor de farmaceutische industrie in Oss.

Lezing Artificial Intelligence
tom heskesDoor prof. dr. Tom Heskes, Radboud Universiteit
Hoogleraar Tom Heskes, verbonden aan de Radboud Universiteit, geeft een lezing over Artificial Inteligence (AI) en dan met name ‘machine learning’: 'dat gaat over hoe je computers dingen kunt laten leren uit data. Er gaat veel onzin rond over kunstmatige intelligentie, zoals mensen die denken dat robots de wereld gaan overnemen. Het is belangrijk dat mensen begrijpen wat het echt is, wat je er wel en niet mee kunt.' Dus kom luisteren naar Tom Heskes wanneer hij zijn wetenschappelijke kennis deelt over AI. Er wordt immers gezegd dat net als elektriciteit, het internet en de mobiele telefoon Artificial Intelligence gaat zorgen voor grote doorbraken en innovaties in de maakindustrie.
Wanneer: om 11:30 uur en 14:00 uur

Lezing Biotechnologische toepassingen voor nieuwe medicijnen, hoe werkt dat eigenlijk?
TrinetteStolleDoor dr. Trinette Stolle-Smits, General Manager in de Life Sciences Industry
Trinette Stolle-Smits is opgeleid tot biotechnoloog aan de Radboud Universiteit Nijmegen. De afgelopen 25 jaar is ze werkzaam in de Farmaceutische industrie. Ze heeft een passie voor het toepassen van biotechnologie voor ontwikkeling en productie van medicijnen om levens van mensen over de wereld te verbeteren. Trinette zegt hierover: “We bevinden ons in een biotechnologische revolutie met onder andere spectaculaire toepassingen voor medicijnen”
Waar: begane grond bij de infotafel in Bibliotheek Oss
Wanneer: om 13:00 uur en 15:00 uur

Lezing Duurzame ontwikkeling en productie van API’s
Door DirkJan van Zoelen, manager Development and Technical Support Aspen Oss
Waar: begane grond bij de infotafel in Bibliotheek Oss
Een succesvol geneesmiddel kan niet zonder een kwalitatief goede en veilige werkzame grondstof, de zogenaamde Active Pharmaceutical Ingredients (API’s). Dat is waar Aspen Oss zich dagelijks voor inzet. Naast kosteffectiviteit speelt het milieu en de leefomgeving een belangrijke rol in de ontwikkeling. Dirk-Jan van Zoelen verteld in deze lezing over de ontwikkelingen die momenteel plaatsvindt in de klassieke chemie om naar meer natuurlijke processen en methodieken om grondstoffen voor medicijnen te produceren. Een ontwikkeling waarmee Aspen nog beter kan aansluiten op de toekomst van medicijnontwikkeling, waarin duurzaamheid en efficiëntie hand in hand gaan. Dirk-Jan zegt hierover “Een duurzame ontwikkeling van een API is de nieuwe kritische factor voor een succesvol geneesmiddel”.
Wanneer: om 12:00 uur en 13:30 uur

Lezing In Oss maken we volledig elektrische vrachtwagens
LarsKoolDoor Lars Kool, CEO Urban Mobility Systems
Ondernemer Lars Kool richtte drie jaar geleden UMS op en is sindsdien fors gegroeid. UMS bouwt voertuigen om naar elektrische aandrijving, zoals een bus of vrachtwagen. In een bescheiden loods in Oss zijn 27 mensen aan het tekenen, ontwerpen en uitproberen. De vrachtwagens zijn elektrisch en ook zelfrijdend. Het zijn de vrachtwagens van de toekomst. Lars zegt hierover ‘‘Onze kinderen vinden zelfrijdend straks doodnormaal’.
Waar: begane grond bij de infotafel in Bibliotheek Oss
Wanneer: om 14:30 uur en 15:30 uur

Lezing Laat zien wat je kan!
RichardvanOmmenTalentencampusDoor Richard van Ommen, Talentencampus
In Oss wordt door onderwijs en bedrijfsleven samengewerkt in het zichtbaar maken van kennis of competenties en ervaringen van talent met behulp van ‘badges’. Richard van Ommen van de Talentencampus geeft uitleg over de methodiek en het belang van zichtbaar maken van je kennis en vaardigheden voor je loopbaan. Ook voor het nieuwe fenomeen de Maatschappelijke Diensttijd, zijn badges uitermate geschikt.
Wanneer: om 12:45 uur


Geef een beoordeling

Deel deze activiteit met anderen