Tentoonstelling over ‘t Gengske in Stadsarchief Oss

Tentoonstelling over ‘t Gengske in Stadsarchief Oss
Van Di 12 Nov 11:00 tot Zo 26 Jan 16:00

In het Stadsarchief Oss is tot eind januari een nieuwe tentoonstelling zien: ‘Oss op z’n smalst. De geschiedenis van ’t Gengske’.

Oss op z’n smalst
In de Osse binnenstad is nog een klein restant te vinden waar het Oss van eeuwen geleden is terug te zien: ‘t Gengske. Dit doorsteekje van de Heuvel naar de Wal deed tijdens de zeventiende en achttiende eeuw dienst als kerkpad. De Osse hoofdkerk was destijds in handen van de protestanten en de katholieke Ossenaren gingen via ‘t Gengske naar hun (min of meer) stiekeme schuurkerk op de Wal. ‘t Gengske is ook daarna in het Osse stratenpatroon behouden gebleven. In 1949 werd het steegje verbreed. Voorheen had de wandelaar slechts 80 centimeter tot zijn beschikking. Vijf jaar geleden is het helemaal opgeknapt. Als je door het smalle steegje loopt, krijg je een indruk hoe oud Oss er ooit uitgezien moet hebben. Aan de gevelvoegen kun je zien dat ‘t Gengske oploopt; het hoogteverschil tussen Wal en Heuvel bedraagt namelijk een halve meter. Op deze manier merk je ook meteen hoe de Heuvel aan zijn naam komt.

Boekje Jan Ulijn te koop
In de kleinschalige tentoonstelling in het Stadsarchief wordt in foto’s de geschiedenis van ’t Gengske in beeld gebracht. Bij deze expositie is tevens nummer 9 in de reeks ‘Verhalen uit het Stadsarchief’ verschenen. Voormalig stadsgids Jan Ulijn neemt de lezer hierin mee door de geschiedenis van ’t Gengske. Deze publicatie, rijk geïllustreerd met foto’s uit de collectie van het Stadsarchief Oss, is voor €5,- te koop bij de balies van het stadsarchief en van de bibliotheek.

Geef een beoordeling

Deel deze activiteit met anderen