Vrijheid in de literatuur door Prof. Jos Joosten

Selecteer toegangsbewijzen

Vrijheid in de literatuur door Prof. Jos Joosten
Van Do 26 Sep 20:00 tot Do 26 Sep 22:00

Vrijheid in de literatuur: Vrijheid als mythe?

Professor Jos Joosten van de Radboud Universiteit Nijmegen geeft op donderdagavond 26 september een literaire lezing rond het thema vrijheid in de Bibliotheek Uden. In september is dit deel van Nederland 75 jaar 'vrij'. Dit wordt natuurlijk groots gevierd op allerlei manieren. Als Bibliotheek willen wij hier ook aan bijdragen, maar we willen meer doen dan enkel vieren/herdenken. We willen mensen aan de hand van literatuur laten nadenken over vrijheid.

Vrijheid is een belangrijk thema binnen de literatuur. De naoorlogse experimentele schrijvers en Cobra-schilders streefden ‘staat van ongebonden vrijheid’ na in kunst en poëzie. Maar die vrijheid is, als je het even anders bekijkt, een complex begrip: de vrijheid van de experimentelen is bijvoorbeeld alleen te begrijpen tegen de achtergrond van datgene waar ze zich tegen afzetten. En de lezer? Hoe vrij is hij of zij? In een wereld waarin de algoritmes van de online-boekhandel je keuze bepalen? Zijn we in de 21ste eeuw vrijer dan ooit? Of bestaat het kiezende individu helemaal niet en is onafhankelijkheid een mythe?

Jos Joosten is hoogleraar Nederlandse letterkunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Zijn specialisatiegebieden zijn literaire kritiek in Nederland en Vlaanderen en eigentijdse Nederlandstalige literatuur.

Kaarten zijn 5 euro voor leden en 7 euro voor niet-leden en verkrijgbaar de bibliotheek en via de website www.bibliotheekuden.nl. De lezing start om 20 uur in de Bibliotheek Uden.

Geef een beoordeling

Deel deze activiteit met anderen