Kunstlezing over Marc Chagall in de Bibliotheek Oss

Selecteer toegangsbewijzen

Kunstlezing over Marc Chagall in de Bibliotheek Oss
Van Do 05 Sep 14:00 tot Do 05 Sep 16:00

Op donderdagmiddag 5 september geeft kunsthistorica Marie Christine Walraven een lezing over de kunstschilder Chagall.

Marc Chagall (1887-1985) is weer helemaal terug in de belangstelling. In het voorjaar van 2020 start de tv-serie ‘Krabbé zoekt Chagall’ en dit najaar zijn er veertig werken van hem te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam. In september exposeren de cursisten van Jopie Janssens in de Bibliotheek Oss met werk dat geïnspireerd is op het oeuvre van deze bijzondere kunstenaar. Reden genoeg om een lezing te organiseren over het veelbewogen leven en werk van Marc Chagall.

Marc Chagall
Chagall is geboren in het tegenwoordige Wit-Rusland. Na zijn opleiding in Sint-Petersburg verhuist hij in 1910 naar Parijs: hét kunstcentrum van de wereld. Daar raakt hij bevriend met avantgardistische dichters en kunstenaars. Als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt, keert hij terug naar zijn moederland waar hij een prominente rol speelt in de kunstwereld. Toch zal hij Rusland vanaf 1922 voorgoed verlaten. Na een kort verblijf in Berlijn vestigt hij zich tot de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog in Parijs. Daarna vlucht hij naar New York waar hij tot 1946 woont. Terug in Europa vestigt hij zich in Saint-Paul-de-Vence waar hij op 97-jarige leeftijd sterft.
Zijn kleurrijke, dromerige werk laat de invloed zien van verschillende stromingen. Hij putte inspiratie uit de volkskunst, het Russische leven op het platteland, zijn jeugdherinneringen, Bijbelverhalen en de joodse vertellingen. Naast de schilderkunst vervaardigde Chagall keramiek, glas-in-lood en schreef gedichten.

Marie Christine Walraven
Kunsthistorica Marie Christine Walraven studeerde kunstgeschiedenis in Leiden. Ze geeft al geruime tijd kunstlezingen en heeft, zoals zij het zelf zegt, "letterlijk het mooiste vak ter wereld"

Kaartverkoop
Kaarten voor de kunstlezing, die op donderdag 5 september om 14.00 uur begint, zijn online te koop én in alle vestigingen van de Noord Oost Brabantse Bibliotheken, deze kosten 5 euro voor bibliotheekleden en 7 euro voor niet leden, inclusief een tropische zomercocktail.

Bekijk alle kunstlezingen 2019/2020

Geef een beoordeling

Deel deze activiteit met anderen