Schilderijen expositie ‘De symbolische waarde van de klaproos’

Schilderijen expositie ‘De symbolische waarde van de klaproos’
Van Di 04 Jun 11:00 tot Di 02 Jul 20:00

Schilderijen expositie ‘De symbolische waarde van de klaproos’ van Toon van Hoeij te zien in de Bibliotheek Oss. Met lezing en rondleiding op maandag 17 juni.


De Klaproos
Toon van Hoeij is gegrepen door een bloem, de klaproos. Dat komt door het zien van documentaires over de Eerste Wereldoorlog, Het lezen van het dagboek en gedichten over klaprozen van John Mac Crea, een Canadese Luitenantarts. (overleden op 46 jarige leeftijd in 1918) John Mac Crea noemde de klaprozen bloedbloemen. Dit omdat de klaprozen tot bloei kwamen op de bomkraters en graven waarin duizenden gesneuvelden soldaten lagen. Later werd de klaproos een symbool voor bij herdenkingen van de Eerste en Tweede Wereldoorlog. De schilderijen zijn te zien van dinsdag 4 juni tot en met zaterdag 2 juli.

Toon van Hoeij 
Toon van Hoeij heeft een grafische achtergrond. Werken met vormen, kleuren en lithografie. Inmiddels gepensioneerd en zijn passie gevonden in het schilderen van zonnebloemen en klaprozen. Dit doet hij op canvas met acryl en olieverf. Toon is lid van Kunst Collectief Ravenstein. Hij geeft vaak exposities en won publieksprijzen met de schilderdagen 2014 -2015.

Lezing over de klaproos op maandag 17 juni
Op maandag 17 juni geven Toon en kleinzoon Cas (leraar geschiedenis op Fontys) een lezing over de betekenis van de klaprozen die als inspiratiebron voor Toon zijn schilderwerken gelden. Hierbij vertellen zij over de symbolische waarde van de klaproos bij de herdenkingen van de Eerste - en Tweede Wereldoorlog. Lezing is in de Bibliotheek Oss en start om 20.00 uur. Toegang is gratis, wel vooraf aanmelden via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Geef een beoordeling

Deel deze activiteit met anderen