‘The Warpapers’ Bas Stoltz - expositie

‘The Warpapers’ Bas Stoltz - expositie
Van Di 16 Apr 10:00 tot Wo 08 mei 20:00


‘The Warpapers’ van kunstenaar Bas Stoltz alias Holydutch
‘over oorlogspropaganda en welke lessen we hieruit kunnen leren’

The Warpapers, de expositie
In aanloop naar de oorlogsherdenking van 4 mei worden vanaf dinsdag 16 april tot en met woensdag 8 mei de schilderijen The Warpapers tentoongesteld. De schilderijen hebben als basis-ondergrond originele Duitse oorlogskranten uit de jaren ‘40.

Ongewenste Nazi propaganda die na de kunstige bewerking van Bas omgewerkt zijn naar oorlogsprotesten en een waarschuwing voor de toekomst. Het geeft een blik kijk in de geïndoctrineerde geesten van de Duitse pers en haar lezers. Holydutch legt de link via het verleden met de huidige gevaren binnen onze samenlevingen.

Rondleiding en lezing

HolyDutch geeft maandag 29 april een rondleiding en lezing over zijn persoonlijke verhaal, maakproces en duiding over deze specifieke oorlogskunstwerken. Locatie is Bibliotheek Oss. Toegang is gratis, wel aanmelden via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Over Holydutch
De Osse Bas Stoltz, oftewel Holydutch, is van origine geen kunstenaar. Na jaren werkzaam te zijn geweest in het gevangeniswezen werd hij langzaamaan cynischer over het geloof in het algemeen en de mensheid in het bijzonder. Als traumatisch dieptepunt stond hij vaak bloot aan extreem geweld veroorzaakt door gevangenen vanuit een geloofsovertuiging. Dit zette zijn wereld op zijn kop en hij kwam in een diep mentaal dal terecht. Om dit trauma te boven te komen stortte hij zich op de kunst. Hierin ging hij ,volledig autonoom, het ‘geloof’ versus de ‘evolutietheorie’ van Charles Darwin onderzoeken. Dit leverde bijzondere kunstwerken op en heelde, gaandeweg het proces, zijn ziel. Een groot gedeelte van zijn andere werk zal te zien zijn in de Bibliotheek Oss tijdens de zomermaanden.

Geef een beoordeling

Deel deze activiteit met anderen