René den Ouden over "De moederbanden"

René den Ouden over "De moederbanden"
Van Za 04 mei 15:00 tot Za 04 mei 16:00

Zaterdag 4 mei zal de auteur René den Ouden  vertellen over de totstandkoming van zijn “Schijndelse” roman De moederbanden.

De moederbanden
In de jaren zestig bloeit in een Brabants gezin van fabrieksarbeiders en klompenmakers een uniek vocaal kwartet op. Met hun grote muzikale talent kunnen zij ontsnappen aan die benauwende wereld.
Dan sterft plotseling Anne, de alt-mezzo, na een auto-ongeluk. Het mysterieuze ongeluk, waarover in de familie slechts fluisterend wordt gesproken, ontwricht de prille loopbanen van de anderen.
Veertig jaar later is alleen sopraan Mieneke nog in leven. Om haar geheugen na een herseninfarct te prikkelen, gaat haar zoon Antonie op zoek naar de moederbanden met oorspronkelijke opnamen van het familiekwartet. De muziek maakt weliswaar veel herinneringen en verhalen los en ontrafelt geleidelijk de verborgen familiegeschiedenis, maar meer nog dan de nostalgie voedt die muziek een verlangen naar een zachte dood.

René den Ouden
René den Ouden werd geboren in de Zaanstreek en woont in Amsterdam. Hij studeerde geschiedenis en filosofie.
In 1996 verscheen zijn debuutroman “Dans van de wederkeer”.
René zal aan het einde van de presentatie zijn boeken signeren.

Muzikale familie
Het boek is gebaseerd op het verhaal van de Schijndelse familie Mathijsen, die rond de jaren zestig van de vorige eeuw in Schijndel en ver daarbuiten bekend stond vanwege hun muzikaliteit.
De groep Mathijsen, bestaande uit Ans, Piet, Jan en Mien, trad regelmatig op met een klassiek repertoire.
Na het dramatische ongeluk in 1966, waarbij Ans en haar twee vriendinnen om het leven kwamen, verstomde de muziek van dit kwartet.
Tijdens de presentatie zal er originele muziek van Piet, Ans, Jan en Mien te horen zijn.

Toegang

De toegang is gratis, aanmelden is niet nodig.

Geef een beoordeling

Deel deze activiteit met anderen